Het voetbalseizoen in België zit er – iets vroeger dan normaal – op. De supporters en sfeergroepen van alle zestien eersteklassers fleurden dit seizoen de tribunes en stadions in heel het land weer op met tal van sfeer- en tifo-acties. Door Fans Voor Fans gaat samen met zijn lezers op zoek naar “de mooiste tifo(-actie) van het seizoen 2019/20”.

De fans in de Jupiler Pro League moedigden dit seizoen hun geliefkoosde club in geuren en kleuren aan: letterlijk en figuurlijk. Langs het veld uitte zich dat in supportersgezangen, spandoeken, pyrotaferelen en… tifo’s. Dat laatste vormde telkens weer een genot voor het oog. Uniek supporterswerk dat gekoesterd moet worden.

Door Fans Voor Fans maakte een selectie van 20 diverse tifo-acties, die dit seizoen gemaakt en gecoördineerd werden door verschillende clubs en sfeergroepen in de Jupiler Pro League. Stemmen op uw favoriete tifo(-actie) van het seizoen, kan via de poll helemaal onderaan het bericht. Lees, kijk en geniet (én stem)!

1. “Vincent Kompany”: supporters RCS Anderlecht – speeldag 1, JPL

Vincent Kompany begon zijn voetbalcarrière bij Anderlecht, en keerde afgelopen zomer na 13 seizoenen afwezigheid terug naar zijn geliefkoosde Paars-Wit. De supporters van Anderlecht verwelkomden Kompany in de eerste thuismatch van het seizoen – tegen KV Oostende – met een gigantische tifo. “Vertrokken als een prins, revenu comme un roi (teruggekeerd als een koning)!” Diezelfde wedstrijd voorzagen de fans nog een tweede tifo met de boodschap “Welcome Home, Vincent Kompany”.

2.Sclessinge”: supporters Standard – speeldag 2, JPL

De sfeermakers van Standard toonden met een tifo in de eerste thuiswedtsrijd van het seizoen tegen Zulte Waregem, dat de heksenketel van Sclessin er helemaal klaar voor is. Een woordspeling “Sclessinge” – een combinatie van de stadion(roep)naam “Sclessin” en het Franse woord “singe” (aap) – met daaronder een afbeelding van een hysterische aap, vergezeld met de woorden “Standard Animals”.

https://www.instagram.com/p/B1Hd–_Iihw/?utm_source=ig_web_copy_link

3. “Go hard, or go home”: supporters STVV – speeldag 3, JPL

De Noordtribune van STVV pakte in de thuiswedstrijd tegen Standard uit met een blauw-gele tifo waar het clublogo en het stichtingsjaar van de ploeg – 1924 – centraal stonden. “Go hard, or go home”, luidde de slogan onderaan het doek.

4. “Our Heritage, Our Club”: supporters Club Brugge – speeldag 6, JPL

Voor wier er nog aan zou twijfelen: de clubkleuren van Club Brugge zijn wel degelijk blauw en zwart. De fans van de huidige landskampioen zetten die kleuren in de thuiswedstrijd tegen RC Genk nog eens extra in de verf.

5. “Anderlecht”: supporters RCS Anderlecht – speeldag 6, JPL

De sfeermakers van Anderlecht zorgden voor aanvang van de clash tegen Standard voor een paars-witte tifo. De focus werd gelegd op de clubkleuren en de clubnaam “Anderlecht”.

6. “Felice Mazzu”: supporters Charleroi – speeldag 7, JPL

Felice Mazzù nam vorige zomer na zes jaar afscheid van “zijn” Charleroi, en begon bij RC Genk aan een nieuw trainershoofdstuk. De Carolo’s eerden in de thuiswedstrijd tegen de Limburgers hun voormalige coach met een tifo voorzien van de woorden “A jamais fils de Charleroi…” (Voor altijd een zoon van Charleroi). Inmiddels is Mazzù trainer bij eersteklasser B, Union Saint-Gilloise.

7. ” ’t Is mor èèn an de zèè”: supporters KV Oostende – speeldag 7, JPL

De Kustboys maakten in de thuiswedstrijd tegen Standard met een tifo duidelijk wie dé ploeg aan/van ’t zeetje is. ” t Is mor èèn an de zèè: Kustboys KV Oostende” (Er is er maar één aan de zee: Kustboys KV Oostende), klonk de dialectische leuze. Ook het stichtingsjaar van de (fusie)club werd door de supporters op het kleurrijke doek benadrukt.

8. “96” en “Torcida Meuse”: supporters Standard – speeldag 11, JPL

De fans van Standard zorgden niet voor één, maar twee tifo’s in de thuiswedstrijd tegen RC Genk. Ultras Inferno 1996 voorzag een tifo met hun stichtingsjaar in combinatie met hun watermerk/logo. Aan de overkant, in tribune Torcida Meuse (T4), creëerden de supporters een tifo vergezeld met de woorden “Sous les ordres de Publik Hysterik” (Onder het bewind van Publik Hysterik). Publik Hysterik verwijst naar de naam van de sfeergroep uit tribune 4.

9. “Kortrijk vol passie en strijd!”: supporters KV Kortrijk – speeldag 11, JPL

De sfeermakers van KV Kortrijk verwelkomden de bezoekers van Zulte Waregem voor aanvang van de derby met een grote tifo met de slogan “Kortrijk vol passie en strijd!”. Een aantal topspelers van de huidige lichting werden op een rode achtergrond afgebeeld.

10. “9, Lotte, 75”: supporters Club Brugge – speeldag 12, JPL

Club Brugge-boegbeeld Raoul Lambert werd naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag in de thuiswedstrijd tegen Standard op bijzondere wijze geëerd door de fans van Blauw-Zwart. Lambert – door de supporters verkozen als beste Club Brugge-speler ooit – was in het verleden achttien seizoenen lang spits bij FCB. De boodschap “9, Lotte, 75” verwijst naar zijn rugnummer 9, zijn bijnaam “Lotte” en zijn 75-jarige leeftijd.

11. “5 Years Ultras Beveren”: supporters Waasland-Beveren – speeldag 12, JPL

De fans, zeg maar De Ultras van Waasland-Beveren (UB14) vierden tegen KV Mechelen hun vijfjarig bestaan met een kleurrijke, blauw-gele tifo.

View this post on Instagram

FIVE YEARS UB14

A post shared by Ultras Beveren '14 (@ultrasbeveren14) on

12. “One love RSCL”: supporters Standard – speeldag 19, JPL

De Rouches ontvingen de rivalen uit Anderlecht voor aanvang van de Clasico met een enorme tifo. “One love RSCL”, klonk de boodschap in rood, wit en zwart. RSCL is de afkorting van de volledige clubnaam van Standard.

View this post on Instagram

📸 | RSCL 1-1 Anderlecht (Saison 2019/2020)

A post shared by Ultras Inferno 1996 (@ultrasinferno1996) on

13. “Friendship, loyalty and beers”: supporters KAA Gent – speeldag 20, JPL

Ook De Ultras van AA Gent vierden – net zoals die van Waasland-Beveren – dit seizoen hun vijfjarige jubileum. De sfeermakers in de Ghelamco Arena voorzagen in de altijd beladen thuiswedstrijd tegen Club Brugge een grote tifo met de woorden “Friendship, loyalty and beers” (Vriendschap, loyaliteit en bier). Banlieue Gantoise en Ultras Ghent zijn de namen van de Gentse sfeergroepen in kwestie.

14. “Merci Berto”: supporters Charleroi – speeldag 21, JPL

Oud-voetballer en Charleroi-icoon Georget Bertoncello overleed vorig jaar in december op 76-jarige leeftijd. De fans van de Henegouwse club beeldden hun “Zebra van de Eeuw” al zittend op een bal af, zoals Bertoncello dat in 1976 ook deed toen hij niet akkoord ging met een toegekende strafschop voor de tegenpartij. De woorden “Merci Berto: une légende ne meurt jamais” (Bedankt Berto: een legende sterft nooit), vervolledigden de tifo.

15. “Bekerwinnaars”: Supporters KV Mechelen – speeldag 24, JPL

KV Mechelen kroonde zich een jaar geleden ten koste van AA Gent tot Belgisch bekerwinnaar. Vanwege de zaak “propere handen” werd Malinwa afgelopen seizoen uitgesloten van Europees voetbal – iets waar de bekerwinnaar normaliter recht op heeft. De Buffalo’s lachten in hun vuistje en gingen wel Europa in, maar de fans van KV Mechelen benadrukten in de thuiswedstrijd tegen AA Gent met een reusachtige tifo dat zij wel degelijk de bekerwinnaars van het seizoen 2018/19 waren.

16. “Bring it home!”: supporters KV Kortrijk – Halve finale, Beker van België

In de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België moedigden de supporters van KV Kortrijk voor aanvang van de partij tegen Antwerp hun spelers aan met een “bekertifo” die vergezeld werd met de woorden “Bring it home!” (Breng het naar huis). KV Kortrijk verloor de heenwedstrijd in Antwerp met 2-1 en verloor uiteindelijk ook de terugwedstrijd op eigen veld met 0-1.

17. “Forza Racing”: supporters KRC Genk – speeldag 26, JPL

De Zuidtribune in de Genkse Luminus Arena werd in de thuiswedstrijd tegen Standard ondergedompeld met blauw-witte vlaggen en doeken. De leuze “Forza Racing” was in grote letters af te lezen in het midden van het spektakel.

Genk
Auteursrechten: lezer Vincent Nouwen. Portretrechten worden niet opgeëist.

18. “Solo Bianco Rosso”: supporters Standard – speeldag 27, JPL

In de thuiswedstrijd tegen Antwerp zetten de fans van Standard hun clubkleuren en clubbadge nog eens extra in de verf. Een rood-witte tribune met clublogo, werd vergezeld met de woorden “Solo Bianco Rosso” (Alleen wit en rood). Met Antwerp als tegenstander – spelend in dezelfde kleuren – doelde de Luikse achterban in dit geval op “Het enige (echte) wit en rood”.

Standard
Auteursrechten: netwerk eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

19. “Time For Vendetta”: supporters Zulte Waregem – speeldag 28, JPL

De fans en spelers van KV Kortrijk moesten in het Regenboogstadion van Zulte Waregem niet rekenen op een warme ontvangst. De supporters van de thuisploeg voorzagen voor aanvang van de West-Vlaamse derby een tifo met een niet misteverstane boodschap: “Time For Vendetta” (Tijd voor (bloed)wraak).

20. “Interdits avec nous”: supporters Standard – speeldag 29, JPL

De sfeergroep van Standard pakte op de voorlaatste en meteen ook laatst speeldag van het seizoen uit met een final tifo-actie. De rood-witte vlaggen werden vergezeld met de boodschap “Interdits avec nous” (Zij met een stadionverbod zijn met ons, vrij vertaald), met daaronder de woorden “Votre répression ne tuera pas notre passion!” (Uw onderdrukking zal onze passie niet doden!).

View this post on Instagram

📸 | RSCL 0-0 Saint-Trond (Saison 2019/2020)

A post shared by Ultras Inferno 1996 (@ultrasinferno1996) on

Stem hier tot en met 26/06/2020 (23:59) op uw favoriete tifo(-actie) van het seizoen 2019/20.

UPDATE: door het succes van deze stemactie, zijn we genoodzaakt bij 2500 stemmen een nieuwe/extra poll toe te voegen (om onze limiet uit te breiden). Deze begint opnieuw vanaf ‘nul’ te tellen, maar geen paniek: alle stemmen (van beide polls) worden op het einde van de rit opgeteld. Dit alles heeft geen invloed op het uiteindelijke eindresultaat.De limiet van de eerste poll is bereikt, gelieve uw stem hierboven uit te brengen. De resultaten van onderstaande poll worden bewaard en opgeteld met de rest van de stemmen.

 

Afrondend: ludieke, zomerse sfeerbeelden van speeldag 1, toen de fans van Standard op bezoek bij Cercle Brugge uitpakten met opblaasbare zwembadartikelen. Toepasselijk, met de zomermaanden in het vooruitzicht.