Met zes oefenwedstrijden op de teller heeft Essevee het grootste deel van de voorbereiding al achter de rug. Francky Dury en zijn kersverse assistenten Timmy Simons en Davy De Fauw hebben al heel wat geëxperimenteerd met formaties en opstellingen. Het juiste recept zal tegen 9 augustus klaar moeten zijn, dan begint Essevee in eigen huis aan zijn seizoen tegen KV Mechelen.

Met vier nederlagen, een gelijkspel en een overwinning zijn de resultaten nog niet echt hoopgevend voor de supporters. De eerste oefenwedstrijd, tegen Cercle Brugge, eindigde op 2-2. Tegen Charleroi werd er met 1-2 verloren. In de derde oefenwedstrijd pakte Essevee uit tegen Waasland-Beveren, het werd 5-0. Daarna werd er driemaal op rij verloren: 2-0 tegen OH Leuven, 1-3 tegen RWDM en 2-3 tegen STVV. In de eerste vijf wedstrijden gaf Dury aan heel wat jongeren speelkansen. In de wedstrijd tegen STVV roteerde hij minder en speelden alleen de vaste waarden. 

3-5-2- of 4-3-3-opstelling?
De twaalf tegengoals getuigen van een zoekend Essevee, zowel in de verdediging als op het middenveld. Dury en co zijn er nog niet uit of ze met drie of vier verdedigers gaan spelen. In de laatste oefenwedstrijd tegen STVV begon Essevee met een 3-5-2-opstelling. De jonge Duitser Eike Bansen stond in het doel, Humphreys, Pletinckx en Deschacht stonden in de driemansdefensie. Aanwinst Opare nam de rechterflank voor zijn rekening, Srarfi stond op links. Marcq, Sissako en Govea vormden een driehoek op het middenveld. In de tweede helft veranderde de formatie weer naar een 4-3-3, het systeem waarmee Dury al veel succes boekte. De Bock kwam Deschacht vervangen en hij nam plaats op de linksbackpositie. Seck nam de positie van Marcq in. 

In de verdediging lijken Pletinckx en Deschacht net als vorig seizoen de vaste waarden te zijn. Afhankelijk van het systeem zullen Opare, Humphreys en/of De Bock een basisplek krijgen. Zowel Humphreys als Opare deden het al aardig op rechts in de driemansdefensie. Opare is polyvalent en kan ook op de rechterflank uit de voeten. De Bock zal zijn niveau van bij Lokeren en Club Brugge moeten terugvinden om aanspraak te maken op een basisplaats. De jonge Griekse linksback Nikos Kainourgios kreeg nog een jaartje extra om zich te bewijzen, maar zal ook dit seizoen moeilijk aan spelen toekomen.

Op het middenveld lijkt Abdoulaye Sissako, de grote revelatie van vorig seizoen, zeker van zijn plaats. Omar Govea wisselde vorig seizoen goede en minder goede prestaties af. Vooral aanvallend kan de Mexicaan veel bijbrengen. Hij moet dit seizoen echt dé nummer 10 van Essevee worden. Als Govea die rol niet kan vervullen, dan is er nog de talentvolle Jannes Van Hecke, die staat te popelen om zich te tonen op het hoogste niveau. Om het laatste plekje op het middenveld zullen Damien Marcq en Ibrahima Seck moeten strijden. Marcq kende een moeilijk eerste jaar bij Essevee, maar bereikte in het tweede deel van vorig seizoen weer zijn niveau van bij Charleroi. Anderzijds kan ook Seck, vooral met zijn enorme fysieke capaciteiten, van goudwaarde zijn op het middenveld. 

Wie gaat er dit seizoen de doelpunten maken en wie gaat ze aanbrengen? Vooraan heeft Dury alvast veel opties. Met elf gemaakte doelpunten op zes wedstrijden scoort Essevee behoorlijk vlot. De clubtopschutter van vorig seizoen, Gianni Bruno, kan zowel op rechts als centraal voorin spelen. Jelle Vossen kwam in januari de voorhoede versterken en ook Saido Berahino is een optie voorin, twee spelers die in het verleden al bewezen hebben dat ze de goal weten staan. Berahino was in de voorbereiding al goed voor vier doelpunten. Verder zullen de snelle wingers Jean-Luc Dompé en Bassem Srarfi voor doelgevaar moeten zorgen. Beide spelers zijn technisch begaafd en lieten zich in de oefenwedstrijden al positief opmerken. Mikael Soisalo en Mathieu De Smet krijgen na korte uitleenperiodes ook nog een kans, maar zullen zich wellicht ook tevreden moeten stellen met korte invalbeurten. Henrik Bjørdal zal de competitiestart missen, hij revalideert nog van een voetblessure die hij begin maart opliep. 

Pletinckx kapitein?
De kans bestaat dat jeugdproduct Ewoud Pletinckx het seizoen als kapitein zal aanvatten. Met zijn 19 lentes zou hij de jongste kapitein ooit worden bij Essevee. Vorig seizoen was Davy De Fauw nog kapitein en was doelman Sammy Bossut vice-kapitein. Als Eike Bansen in doel net als begin vorig seizoen de voorkeur krijgt op Bossut, gaat de kapiteinsband wellicht naar Pletinckx.

Zaterdag speelt Essevee zijn laatste oefenwedstrijd, thuis tegen AA Gent. Het wordt uitkijken met welke elf namen en in welke formatie Essevee aan de aftrap komt. Het zal voor de mannen van Dury hoe dan ook een serieuze test zijn, want de fel versterkte Buffalo’s draaien al op volle toeren.