We zijn nog even voorzichtig met het aanvoeren van clichés omtrent kogels en kerken, maar de beslissingen in verband met het competitieformat in de Jupiler Pro League lijken nu toch een definitief karakter te hebben. Het belangrijkste aspect: Waasland-Beveren degradeert niet, terwijl Beerschot en OH Leuven allebei naar de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal doorstromen.

Achttien ploegen dus, komend seizoen in 1A. Dat betekent ook meer wedstrijden, maar het format met mini-Play-offs blijft evenwel behouden. Dat zal aanleiding geven tot een drukke kalender, een kalender die nu overigens nog gemaakt dient te worden. Daarom is het ook onduidelijk of de competitie op de verwachte datum zal kunnen aanvatten: het reglement van de KBVB geeft namelijk duidelijk aan dat de kalender minstens twee weken voor de eerste wedstrijd gepubliceerd moet worden.

De overgangsperiode van achttien naar zestien clubs was een belangrijk punt van discussie. Men besliste dat er zowel in het seizoen 2020/21 als 2021/22 met achttien teams gevoetbald zal worden, om de jaargang daarna opnieuw met zestien te kunnen aanvatten. Na komend seizoen degradeert één club rechtstreeks en – al is dit nog niet officieel bevestigd en voorlopig nog onduidelijk – één club (eventueel) via een barragewedstrijd tegen de vice-kampioen uit 1B. Het seizoen 2021/22 zal drie degradanten kennen, om zo uit te komen bij zestien clubs. Het seizoen erna krijgen we dan ook weer het gebruikelijke format met zes ploegen in PO1 voorgeschoteld.

Wat met 1B, vraagt u zich nu af. Wel, op het tweede niveau gaan we naar acht clubs, met Lierse Kempenzonen dat nog opgevist wordt uit Eerste Nationale en de beloften van Club Brugge. De ploeg uit Lier presteerde vorig seizoen niet geweldig, maar is de enige overgebleven amateurclub met een proflicentie. Volgend seizoen wordt er in 1B overigens niet in twee periodes gespeeld. Wat het amateurvoetbal betreft: het is nog niet duidelijk of Eerste Nationale er een ploeg bijkrijgt.

Wat kan er nu juridisch nog, is uw volgende logische vraag. Daarvoor moeten we vooral in de richting van Westerlo kijken, dat het grootste aantal punten in 1B sprokkelde afgelopen seizoen. De terugwedstrijd van de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot zal alleszins nog afgewerkt worden, met het oog op eventuele toekomstige juridische geschillen.

Advertentie