Het zat al een tijdje in de pijplijn, maar de transfersoap is eindelijk aan zijn einde gekomen. Jonathan David trekt van KAA Gent richting Lille OSC. Met de transfer zou een bedrag van zevenentwintig miljoen euro gemoeid zijn, wat hem de duurste uitgaande transfer ooit in België maakt. Aan die transferprijs zijn tevens een vaste doorverkoopsom van 5 miljoen euro én een doorverkooppercentage verbonden. De Canadese aanvaller scoorde 23 doelpunten en gaf 10 assists in alle competities afgelopen seizoen. Hij tekent voor vijf jaar bij de Noord-Franse club.

Al sinds het begin van de coronabreak solliciteert Davids makelaar Nick Mavromaras open en bloot naar een transfer van zijn poulain. Eerst schermde hij met enkele Duitse clubs. Borussia Mönchengladbach was het meest concreet, maar werd al snel afgeschrikt door de hoge vraagprijs van de Buffalo’s. Later werd Lille concreet, maar LOSC wou initieel maar iets meer dan twintig miljoen euro betalen.

Op persoonlijk niveau gingen de Canadezen al akkoord met de Noord-Franse club, wat tot irritatie leidde bij het Gentse bestuur. De altijd zo koele en kalme David uitte zijn frustraties in een interview met L’Equipe – eentje dat zijn vertegenwoordiger Mavromaras wellicht leidde – om druk te zetten op KAA Gent. Ivan De Witte en Michel Louwagie hielden het been stijf: “onze voorwaarden of niks”. In tussentijd was er nog vermeende interesse van Leeds United. Een transfer die niet onrealistisch klinkt, maar een gerucht dat voornamelijk diende om de druk op te voeren.

“Het gaat om een transfer van meer dan 30 miljoen euro. Hiermee wordt hij de duurste uitgaande transfer in het Belgisch voetbal en in de clubgeschiedenis. Dit betekent een doorbraak in de transferpolitiek waarbij men het Belgisch voetbal hoger inschat dan voordien. De som getuigt daarnaast van een duidelijke waardering voor de club en zijn werking.” ~ KAA Gent

Osimhen opvolgen

In realiteit wilde Lille die dertig miljoen euro op zich wel betalen, maar daarvoor moest het geduld opbrengen. De club verkocht Victor Osimhen voor zo’n 70 miljoen euro aan Napoli. De officialisering van deze deal liet even op zich wachten, waardoor Les Dogues eerst zeker wilden zijn dat ze die jackpot op hun rekening zouden krijgen. Daarnaast eiste Gent bij een verkoop ook enkele prestatiegerichte bonussen, clausules en doorverkooppercentages. Hier wilde de Franse club ook akkoorden vinden waar men zich wel in kon vinden. Beide ploegen kwamen dus op uit op een transferprijs van €27.000.000, een vaste doorverkoopbonus van 5 miljoen euro, een percentage bij doorverkoop en mogelijk nog enkele andere eventuele bonussen.

Victor Osimhen kwam amper een jaar geleden over van RSC Charleroi. De Nigeriaan volgde zijn doorbraakseizoen in België op met een succesvol seizoen in de Franse Ligue 1. Hij scoorde achttien doelpunten en gaf zes assists in alle competities. Naast de uitstekende prestaties van de ex-Carolo, was hij ook meteen een publiekslieveling. Jonathan David heeft dus grote schoenen om te vullen.

Leestip
De Groundhopper: Stade Pierre-Mauroy (Lille OSC)

Advertentie