Vrijdagavond om 20u45 staat er zowaar een topper op het programma als opener van de zesde speeldag in de Jupiler Pro League. En nee, Club Brugge of een andere G5-ploeg speelt niet. Wie wel in actie komen, zijn de nummers één en twee uit onze competitie. Charleroi ontvangt Beerschot in het Stade du Pays de Charleroi.

Charleroi begon foutloos aan de competitie en pakte het maximum van de punten. 15 op 15 in de eerste 5 wedstrijden klinkt bij de Carolo’s bekend in de oren. Ook in het seizoen 2017-18 startten ze met het maximum van de punten. Daarna ging het teleurstellend bergaf en kon de ploeg uit Henegouwen maar net Play-off 1 halen.

De mannen van Karim Belhocine hopen op meer dit seizoen. Belhocine, die een uitstekende trainer blijkt, speelt quasi altijd met een 4-2-3-1-formatie. Zo speelt Charleroi vaak laag en laat het de tegenstander komen, wat niet wegneemt dat het ook aan de bal stappen heeft gezet en meer dominante momenten laat noteren. Wanneer het gepaste moment zich toedient, kunnen de Carolo’s levensgevaarlijk counteren. Meer dan 50 procent van hun goals werden gescoord via de omschakeling, dat kan tellen.

Vooral Morioka is een dodelijk wapen. De Japanner, die zowel op de 8 als op de 10 terecht kan, kan een inspeelpass onschadelijk maken en meteen de tegenaanval inzetten. Morioka is iemand die het spel uitstekend leest en mentaal een zeer sterke voetballer is, die ook een uitstekende techniek bezit.

Wat opvalt is dat de spelers van Charleroi in vergelijking met vorig seizoen wat nonchalanter zijn en soms wat steken laten vallen, maar dat ze enorm efficiënt zijn. Dat bleek ook op de vorige speeldag, waar ze tegen Zulte Waregem amper vier schoten binnen het kader mikten, maar daar wel twee doelpunten uit maakten.

Beerschot is ook aan een uitstekend seizoen bezig na zijn terugkeer in de hoogste klasse. De kampioen uit 1B kan in verschillende formaties spelen met daarbij altijd een belangrijke rol voor Raphael Holzhauser, de Oostenrijkse sensatie op onze Belgische velden.

Coach Hernan Losada speelt net als collega Belhocine wat defensief en rekent op een snelle omschakeling. Ook Beerschot countert scherp en heeft het van de kracht van Noubissi en snelheid van Tissoudali voorin, met daarachter de slimme Holzhauser die de beslissende passes geeft.

Maar niet alleen zijn passing maakt Holzhauser zo’n goeie speler. In de 5 eerste competitiewedstrijden scoorde ‘Goldhauser’ even vaak. Zo start hij vanavond met de Gouden Stier op zijn rug.

Voor de neutrale voetbalfan is het hopen dat beide teams zichzelf niet ingraven, want dan zullen er nauwelijks kansen te zien zijn. Hoe dan ook is deze opener van de zesde speeldag een absolute topper. Loopt Charleroi nog 3 punten uit, of sluipt Beerschot dichter? Afspraak in Charleroi om 20u45.