Javier Mascherano heeft op zijn 36e een punt gezet achter zijn spelerscarrière. De Argentijnse recordinternational speelde dit jaar in eigen land nog bij Estudiantes de la Plata, maar houdt er nu dus mee op.

Mascherano bracht de herfst van zijn spelerscarrière door in Azië en Zuid-Amerika, maar zijn grootste successen boekte hij toch in Europa. In 2006 haalde West Ham United hem samen met zijn landgenoot Carlos Tévez weg bij het Braziliaanse SC Corinthians. Al snel verkaste hij naar Liverpool, van waaruit hij in 2010 uiteindelijk naar FC Barcelona vertrok. Daar won hij naast onder andere vijf landstitels en vijf Copa del Reys ook twee keer de Champions League (2011 en 2015). In 2018 verliet hij de club na acht jaar voor een avontuur in China bij Hebei China Fortune. Sinds vorig jaar speelde hij in Argentinië bij Estudiantes de la Plata.

Mascherano maakte ook naam bij Argentinië, waar hij met 147 interlands Javier Zanetti voorbijstak als recordinternational – al ligt Lionel Messi met 141 stuks op de loer. Mascherano speelde 4 WK’s met Argentinië (2006, 2010, 2014, 2018) en won in 2004 en 2008 olympisch goud met zijn land. Een van die andere olympische medaillewinnaars van 2008, Nicolás Pareja, kondigde vorige week ook al zijn spelersafscheid aan.