Toen Felice Mazzu werd aangesteld als nieuwe trainer van Union Saint-Gilloise kreeg hij één duidelijke opdracht mee: promotie afdwingen naar Eerste Klasse. Nu eenderde van de competitie in 1B is gespeeld, liggen de Brusselaars op koers. Union gaat soeverein aan kop in het klassement en zonder dat de ploeg daar zelf voor hoefde te spelen, vergrootte het afgelopen weekend ook nog eens zijn voorsprong op de naaste achtervolgers. Het seizoen is nog lang, de koers is nog lang niet gelopen, maar de geelblauwen liggen alvast stevig in pole-position voor een rechtstreeks ticket naar de Jupiler Pro League.

Union is de laatste weken bezig met een fraaie serie. Met een tussensprint van vijftien op vijftien, spurtte de traditieclub het verrassend sterk gestartte Seraing voorbij in de stand. Sinds afgelopen weekend is het verschil tussen de twee vergroot tot vijf punten. Union hoefde daar zelf niet eens iets voor te doen. Het was Seraing zelf dat opnieuw kostbare punten liet liggen, dit maal tegen Deinze (3-0).

Het verschil tussen Union en de rest van de ploegen is nog groter. Stadsgenoot en aartsrivaal RWDM staat derde en moet het met acht punten minder doen. Komende zondag treffen de twee ploegen elkaar in het Dudenpark. Saillant detail: uitgerekend tegen RWDM leed la Vieille Dame eind september de enige nederlaag van het seizoen. Het is Union er dan ook veel aan gelegen om deze smet op het blazoen uit te wissen en gelijktijdig de voorsprong in de rangschikking te consolideren.

De nederlaag in de Zwanzederby bleek uiteindelijk wel een wake up-call, want sindsdien rijgt Union plots de overwinningen aaneen. Vijf opeenvolgende zeges zorgden voor een recordstart in de boeken van 1B. Sinds de invoering van de competitieformule in 2016 slaagde immers niet eerder een club erin om na tien matchen 23 punten bij elkaar te voetballen.

Ook het doelsaldo van Union, +17, is ongeëvenaard. De Unionisten scoorden zesentwintig doelpunten in tien matchen en kregen er slechts negen tegen. Vijf van de tien gespeelde wedstrijden leverden bovendien een clean-sheet op voor goalie Anthony Moris. Aan de overzijde van het speelveld zorgt vooral Dante Vanzeir voor de doelpunten. De clubtopscorer was al elf keer trefzeker in tien matchen, van welke tien hij er acht vanaf het begin mocht meedoen.

De mannen van Mazzú hebben de smaak van het winnen dus goed te pakken. Tijdens de interlandbreak hebben zij hun accu kunnen opladen voor de komende cruciale matchen tegen de rechtstreekse concurrenten RWDM (komende zondag) en Seraing (op 29 november). Het is voor de Brusselaars te hopen dat deze extra rust zijn vruchten afwerpt de komende periode. Met een zes op zes kan Union in elk geval al vroeg in het seizoen een flinke stap in de juiste richting van Eerste Klasse zetten.

Advertentie