Na een aantal ellendige jaren met financiële moeilijkheden, gaat het de Noord-Italiaanse club AC Monza momenteel sportief voor de wind. De Lombardijse club kwam in 2018 in handen van oud-Italiaans premier Silvio Berlusconi en maakte dit seizoen na een afwezigheid van 19 jaar zijn rentree in de Serie B. Met een aantal opvallende namen op en naast het veld – gekoppeld aan Milanese connecties – dromen ze in Lombardije stilaan van een eerste promotie naar de Italiaanse Serie A

Met voetbalreuzen Inter Milan en AC Milan, is het voor andere regionale clubs moeilijk om de aandacht te trekken van de doorsnee Italiaanse voetballiefhebber. Toch doet het plaatselijke AC Monza – gelegen op zo’n 15 kilometer van Milaan – zijn best om het vizier van de fans uit de regio enigszins te richten op het Stadio Brianteo, de thuisbasis van de Lombardijse club.

De voormalige ploeg van Belgen Roberto Bisconti en Jean-François Gillet kende dit decennia heel wat financiële problemen met twee faillissementen tot gevolg. Nadat oud-voetballer en voormalig Nederlands international Clarence Seedorf tussendoor even eigenaar werd van de club, werd de ploeg in 2018 overgenomen door de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, met succes.

Vorig seizoen promoveerde Monza onder zijn bewind na lange tijd afwezigheid terug naar de Serie B. Daar staan de Brianzoli ruim halverwege het seizoen op een fraaie tweede plaats, enkel Empoli moeten de roodhemden momenteel voor zich dulden in de stand. Het zijn ongekende prestaties voor de ploeg die nog nooit uitkwam op het hoogste niveau in Italië en sinds het seizoen 2000/01 niet hoger speelde dan het derde niveau in het Zuid-Europese land.

AC Milan-connectie

Dat het huidige succes van AC Monza grotendeels te danken is aan de nieuwe eigenaar Berlusconi, staat als een paal boven water. De connecties met zijn voormalige club AC Milan spelen hierin een belangrijke rol. De Italiaanse ondernemer en politicus was drie decennia lang – van 1986 tot 2008 – eigenaar van AC Milan. Het was de meest succesvolle periode van de club. Samen met huidig Monza-topman Adriano Galliani – die onder Berlusconi CEO was van de Rossoneri in hun gloriejaren – doet de 84-jarige voorzitter van Monza een beroep op een aantal oudgedienden om zijn nieuw voetbalproject naar een hoger niveau te tillen.

In december 2020 zette voormalig AC Milan- en Manchester City-aanvaller Mario Balotelli zijn handtekening onder een contract bij Monza tot het einde van het seizoen. Na een doelpunt in zijn debuutwedstrijd en een daaropvolgende blessure, is Super Mario sinds begin februari terug fit en klaar om AC Monza naar de Serie A te loodsen. Ook een andere voormalige AC Milan-aanvaller, Kevin-Prince Boateng, hoopt zijn carrière bij de Lombardijse club nieuw leven in te blazen. Hij streek eerder dit seizoen neer in Monza.

Ideale mix

De ervaren verdediger en voormalig AC Milan-speler Gabriel Paletta maakt sinds 2019 furore in de Monzaanse verdediging, en ook trainer Cristian Brocchi is een oud-AC Milan-coryfee. Hij was van 2001 tot 2008 speler van de club en was in 2016 ook even coach in San Siro.

“Balotelli en Boateng zijn hier terechtgekomen dankzij de kennis en connecties van Berlusconi en Galliani, en in zekere mate mezelf als manager”, vertelt Brocchi aan Stats Perform News. “Ze hebben zich hier inmiddels goed gesetteld. Ze trainen altijd hard en ze geven het goede voorbeeld door de wil te tonen om deze club naar de Serie A te loodsen. Laten we hopen dat ze ons kunnen helpen om onze Serie A-droom waar te maken.”

Niet enkel de ervaren AC Milan-connectie bewijst dit seizoen zijn rendement, ook enkele jonge knapen eisen in Monza een belangrijke rol op. Boateng is met vijf doelpunten dusver de topschutter van de Serie B-club, maar ook de Portugees Sassuolo-huurling Dany Mota (22) zit aan evenveel stuks. Middenvelder Davide Frattesi (21) en verdediger Carlos Augusto (22) presteren eveneens meer dan behoorlijk. “Monza is een mix van ervaren spelers en jonge talenten”, vat Brocchi samen. “De juiste mix om onze doelen te bereiken.”

In de Italiaanse Serie B promoveren de eerste twee ploegen rechtstreeks naar de Serie A, de nummers drie tot en met acht in de stand knokken in een eindronde voor het laatste promotieticket.

Lees ook: TRANSFER: Mario Balotelli tekent voor Italiaanse tweedeklasser AC Monza

Advertentie