Virton begint morgen als eerste aan de 3e speeldag in de reguliere competitie van 1B. De jongens van Christophe Grégoire beginnen met een realistische inkijk: thuis verloren ze met 0-2 tegen Westerlo en vervolgens gingen de groenhemden na een veelbelovende start ook uit ten onder met een 2-0-score tegen Lierse. Virton heeft zijn start – samen met de Waalse collega’s uit Moeskroen – dan ook volledig gemist. Hun tegenstander is bovendien niet de minste te noemen, want RWDM is gretig uit de startblokken gekomen, al moesten ze bijna hun meerdere erkennen tegen Westerlo.

Dat Virton – na een nakend faillissement en na een jaar geen voetbal te hebben gespeeld – het moeilijk heeft, was van heel ver te zien en voorspellen. Ze moesten na het herwinnen van hun proflicentie via het BMA op enkele weken tijd een volledige kern met ducttape en secondelijm ineen zien te knutselen. Voornamelijk moest Virton gaan shoppen in – en dat is niet denigrerend bedoeld – de ‘tweedehandswinkel’ van het voetbal, met voornamelijk vrije transfers om de kosten te drukken. En dat is echt geen schande te noemen, zeker als je zag dat de club bij aanvang van de voorbereiding slechts 2 spelers in de kern had. Dit was een noodzakelijke stap om zo de kosten te drukken, want de club heeft absoluut niet de meeste centen (waarom zijn ze hun proflicentie immers kwijtgespeeld?). Ze proberen met het binnenhalen van ‘afdankers’ terug financieel en sportief stabiel worden. Gelukkig voor hen is dat talent in de cornucopus van Europa in overvloed beschikbaar, onder meer dankzij hun samenwerking met onder andere Atalanta.

LEES OOK:

Excelsior Virton als toegangspoort naar België

INTERVIEW: Din Sula (Excelsior Virton) begint na degradatie met Waasland-Beveren aan nieuw hoofdstuk in zijn carrière: “Enorm veel pech gehad”

Maar ook in België deden ze goede zaken. Zo brachten ze veteraan Anthony Sadin aan, de 30-jarige doelman werd de deur gewezen bij RWDM nadat die club goud zag in Théo Defourny. Ook met Din Sula (Waasland-Beveren), Amas Hamazaoui (USG), Jamal Abbou (Lommel SK), Keres Masangu (Beerschot) en Jonas Vinck (geen ploeg) heeft de club zich met spelers op eigen bodem versterkt. En gelukkig draaide de jeugdwerking van Virton na al die tijd nog steeds op volle toeren, want ze begonnen dit seizoen met een aantal jeugdspelers in de kern. Zo mochten Shawn Hery en Valentin Guillaume de afgelopen weken bij de kern van de groenhemden vervoegen. 

Het voornaamste probleem van Virton is dat de meesten elkaar nog maar een paar weken kennen. Dat een ‘import-ploeg’ nog niet op elkaar ingespeeld is, verwondert niemand. Wat niet wilt zeggen dat ze tot nu toe nog niet gevaarlijk zijn geweest op het veld.

De club aan de Franse grens speelde, voornamelijk tegen Lierse, levensgevaarlijk voetbal. Zo moest Lierse verschillende keren hun meerdere erkennen in Virton na een omschakeling en een fout begaan. Lierse-doelman De Smet maakte figuurlijk een paar keer intiem kennis met de staalharde ballen van middenvelder Krezyui. De 19-jarige Kosovaar liet zijn visitekaartje twee keer achter op een stilstaande fase, helaas voor hem en mede door de doelman kon hij die gevaarlijke vrije trappen niet verzilveren.

Maar Lierse liet ook veel ruimte toe in de omschakeling, iets wat Westerlo niet deed en dat zag je meteen. Met een 3-5-2-opstelling wil de trainer voornamelijk op de helft van de tegenstrever opbouwend voetbal spelen. Virton tracht op die manier combinerend aan de te goal komen en de korte ruimte te benutten om zo te scoren of fouten te veroorzaken. Het is een gedurfde tactiek, die van trainer Christophe Grégoire, maar hij heeft wel voldoende talent op het veld staan om dat te doen. 

Het zal echter geen koud kunstje worden tegen een stug en zelfzeker RWDM. Die club speelde Moeskroen op de eerste speeldag helemaal van het kastje naar de muur met een 3-1-overwinning. Ook hielden ze de Kemphanen van Westerlo een hele wedstrijd tegen met een brilscore in het Kuipje. De ploeg van Vincent Euvrard kon tegen Westerlo niet rekenen op Thomas Ephestion. De huurling van Westerlo mocht niet uitkomen tegen zijn moederclub, een aderlating want hij speelde een sterke wedstrijd tegen Moeskroen en zijn kwaliteiten waren broodnodig tegen Westerlo. 

De Molenbekenaars zullen tegen Virton hun dieptespel optimaal willen benutten met het spitsenpaar Nzuzi-Ephestion, dat door balvaste spelers als Rommens vaak bediend wordt in de ruimte achter de verdediging. Een ploeg als RWDM ziet de tegenstander met andere woorden dus graag komen, en hoopt met de ruimtes die zo vrijkomen een ploeg als Virton te verschalken. Het blijft natuurlijk wel een vraag of een onzekere ploeg als Virton die ruimte zal toegeven na de resultaten van de vorige twee wedstrijden. De kans dat Virton eerder de deur probeert dicht te houden, is dus reëel voor de ketjes van het Brusselse. Dat kan een probleem gaan vormen, want de Molenbekenaars hebben het tot nu toe moeilijk gehad op de kleine ruimte. De combinaties in de zone van de waarheid waren vaak zwak, waardoor ze genoodzaakt werden om vanop afstand te gaan schieten, met weinig succes. Tegen Westerlo was dit zeker een probleem en Virton zal dat feitje zeker in het achterhoofd houden.

Dus wat kan je verwachten van RWDM – Virton? Voorzichtig spel van de uitploeg: zeker en vast wel, omdat het gevaar dat RWDM creëert op de counter te groot is. Dat wil echter niet zeggen dat het een saai potje voetbal zal worden. RWDM is een ploeg die gedreven is om thuis voor hun aanhang opnieuw te winnen met een overduidelijke zege. Ook nu is de kans dat Virton de nul kan houden klein, want Anthony Sadin heeft, ondanks zijn enorme kwaliteiten, nog geen clean-sheet laten noteren. De supporters van Virton moeten in ieder geval (nog) geen offers aan de voetbalgoden brengen, want er zit een positieve evolutie in het spel van hun ploeg nu ze langzaamaan op elkaar ingespeeld geraken.

Advertentie