De BGL Ligue, de hoogste voetbalklasse in het Groothertogdom Luxemburg, wordt dit seizoen overspoeld door Belgen. Maar liefst 31 Belgische voetballers zijn opgenomen in de verschillende spelerskernen van de ploegen uit de Nationaldivisioun, zoals de competitie van oorsprong heet. Op de Fransen na, vertegenwoordigen onze landgenoten het grootste contingent buitenlanders in het ministaatje. Zelfs de Duitsers, traditioneel één van de hofleveranciers in het Luxemburgse voetbal, zijn niet zo talrijk aanwezig.

Het is een trend die al enige jaren aanhoudt en begon in het seizoen 2019/2020. Toen waren het vijfentwintig voetballers van Belgische bodem die de weg naar de Luxemburgse hoogste klasse hadden gevonden. Het aantal landgenoten in Luxemburgse dienst werd toen meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar daarvoor. Vijf jaar geleden, in het seizoen 2016/2017, waren er nog maar zes Belgen actief.

Van de zestien clubs die uitkomen in de BGL Ligue, hebben er tien minimaal één Belg in de spelerskern. De meeste van onze landgenoten die de grens oversteken zijn afkomstig uit onze amateurreeksen. Zij grijpen de kans op een avontuur op het hoogste niveau in het buitenland met beide handen aan, zo blijkt wel. Zo nu en dan worden er echter ook spelers uit onze prof-regionen naar Luxemburg gelokt. Zo maakten Grégory Grisez (met meer dan veertig wedstrijden op de klok bij Beerschot) en Maxime Electeur (van RWDM) deze zomer de overstap naar de hoogste voetbalklasse in het Groothertogdom.

Belgische topscorer

De bekendste en langst zittende Belg in Luxemburgse dienst is David Vandenbroeck. De verdediger heeft een behoorlijke staat van dienst in zijn vaderland. Zo speelde hij bij Tubeke, Charleroi, Kortrijk, Zulte Waregem, Antwerp en OH Leuven. Vandenbroeck maakte in 2016 de overstap naar Dudelange en speelt sinds vorige zomer bij Wiltz.

FC Wiltz

Een andere opvallende verschijning is Deniz Muric. De Belgische spits van US Hostert voert momenteel de topscorersranking in Luxemburg aan. In drie matchen was hij al vier keer trefzeker en leverde hij één assist af. De aanvaller uit Elsene speelde in ons land bij onder andere RUS Ethe Belmont en Bertrix en kwam in Luxemburg vorig seizoen uit voor Rodange.

Een compleet elftal Belgen

Onbetwist koploper voor wat betreft het aantal Belgen in de spelerskern is FC Wiltz. De trainer van de club uit het noordwesten van het Groothertogdom zou zelfs een compleet elftal Belgen op de been kunnen brengen. En dan zitten er ook nog een paar op de reservebank. Stonden er vorig seizoen al een tiental landgenoten op de spelerslijst, deze voetbaljaargang zijn dat er maar liefst dertien: Romain Lambert, Mattis Poitoux, Robin Broeckaert,  Charles Keny Mayasi, Luigi Vaccaro, Davide Timmermans, Randy Giargiana, Keinus Bunga, Miguel Dachelet, David Vandenbroeck, Mathieu Cornet, Gilles Deusings en Jérémy Serwy.

Op respectabele afstand volgt daarna Victoria Rosport. Daar spelen met Jordy Soladio, Brian Moding, Senne Vits en Johan De Doncker momenteel nog vier Belgen. Oorspronkelijk waren het er vijf, maar het contract van Emmanuel Ilunga Cardoso, die enkele maanden geleden nog was overgekomen van RE Durbuy, is inmiddels alweer in onderling overleg ontbonden. Rosport is dan wel weer de enige club met een heuse Belgische fanclub.

Jeunesse d’Esch

De overige Belgen vonden onderdak bij: US Hostert (3): Bigen Yala Lusala, Deniz Muric, Jean-Désiré Tibor, Swift Hesperange (3): Jeremie Sumbu, Mohamed Loua, Maxime Electeur, F91 Dudelange (2): Charles Morren en Kobe Cools. Jeunesse d’Esch (2): Mégan Laurent en Niels Verburgh. Union Titus Petange (1): Matisse Giovanardi. Progrès Niederkorn (1): Mayron de Almeida. Fola Esch (1): Grégory Grisez en UNA Strassen (1): Benjamin Schmit.

Trainers

Sebastien Grosjean is de enige Belgische hoofdtrainer in de hoogste Luxemburgse voetbalklasse. Niet bij de minste ploeg, want hij is de T1 van landskampioen CS Fola uit Esch sur Alzette. De 51-jarige coach uit Dinant was in het verleden in België actief bij Arlon, Virton en La Louvière en trainde in Luxemburg ook al traditieclub Jeunesse d’Esch. Sinds kort is het Luxemburgse trainersgilde nog een Belg rijker. Logan Bailly zette onlangs een punt achter zijn actieve carrière en tekende een verbintenis als keeperstrainer bij Differdange.

Advertentie