“Enkele weken voor de competitiestart heeft Virton welgeteld twee spelers onder contract”, las je enkele weken geleden overal. Dat is intussen veranderd, mede doordat de Luxemburgers gretig getapt hebben uit het legertje clubloze spelers dat elke werkdag op een oefenveld van het Daknamstadion in een professioneel kader blijft doortrainen onder de vlag Free Pro Players FC, een initiatief van Lode Leirens met de medewerking van sportvakbond Sporta. Een van de spelers die rechtstreeks de overstap van Lokeren naar Virton maakte is Din Sula, (23), die na drie seizoenen bij Waasland-Beveren andere lucht wilde snuiven.

Din, je bent vast tevreden dat je vóór aanvang van de competitie een nieuwe club hebt gevonden.
“Het is een beetje laat natuurlijk, maar beter laat dan nooit, zou ik zeggen. Het is een club die de ambitie heeft om mooie dingen te laten zien. Ze lieten me meteen verstaan dat ze me absoluut wilden hebben, en na een paar gesprekken heb ik besloten om ervoor te gaan. Ik kijk ernaar uit”.

Toen Virton het nieuws kreeg dat ze mochten terugkeren naar de 1B Pro League, hadden ze welgeteld twee spelers onder contract staan. Het project stond echt nog in de steigers. Heeft dat je nooit afgeschrikt?
“Ik ga niet liegen: in het begin was het wel een beetje raar. “How, die hebben gewoon geen ploeg, dacht ik. Maar sportief directeur Tom Van den Abbeele en trainer Christophe Grégoire hebben me tijdens de gespreken gerustgesteld dat er een degelijke ploeg kwam, ook al was het een beetje laat en ook al was er geen voorbereiding. Wij hopen tegen eind augustus, begin september allemaal fit te zijn en tegen dan iets moois te laten zien”.

Je hebt jezelf gelukkig fit kunnen houden door dagelijks te komen trainen bij Free Pro Players FC. Dat je daardoor al een aantal aanwinsten van Virton kent, zoals bijvoorbeeld Jonas Vinck, is mooi meegenomen.
“Inderdaad, dat is wel fijn. Jonas en ik hebben twee à drie weken samen getraind. Het doet deugd om hem erbij te hebben, zeker en vast. Het is een speler met veel kwaliteiten die op zijn flank heer en meester is, dus voor mij als spits is dat zeker geen slechte zaak”.

Van vele anderen heb je helaas afscheid moeten nemen. Het is een beetje paradoxaal: als je vertrekt bij Free Pro Players FC is dat een goede zaak, want dat betekent dat je een nieuwe club hebt gevonden, maar afscheid nemen is natuurlijk niet fijn.
“Dat klopt. Maar eerst en vooral wil ik wel een bloem toewerpen aan initiatiefnemer Lode Leirens en trainer Eddy Van den Berge (ex-assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem, nvdr). Wat zij elke dag met zich meebrengen op training, is gewoon uitstekend. Het doet clubloze jongens zo’n deugd om in een professioneel kader te kunnen blijven werken. Het project heeft ervoor gezorgd dat we fit bleven en makkelijker konden aansluiten bij een nieuwe club. We zijn Lode en Eddy dan ook allemaal heel dankbaar. De sfeer in de groep zat er ook meteen in vanaf de eerste dag. We hadden allemaal dezelfde doelstelling, namelijk zo snel mogelijk een nieuwe club vinden”.

Is het Lode zelf die u gecontacteerd heeft?
“Neen, het is Leo Njengo, mijn ex-ploegmaat van bij Oud-Heverlee Leuven, die me heeft overhaald om het eens te komen proberen. Ik kende het project daarvoor al, maar ik wilde aanvankelijk nog wat de kat uit de boom kijken. Maar Leo heeft me overtuigd, en ik was meteen verkocht”.

Had je er na drie jaar bij Waasland-Beveren nood aan om even af te wachten? Je hebt heel wat meegemaakt tijdens je passage op de Freethiel.
“Ik heb er inderdaad heel wat pech gehad. In 2018, nadat OH Leuven me aan Lommel had uitgeleend, kwam ik midden juli aan bij Waasland-Beveren. Ik had toen een kleine achterstand op de rest, maar Yannick Ferrera heeft me toen heel goed in de groep geïntegreerd. Hij heeft me vervolgens een kans gegeven, maar de dag na mijn invalbeurt liep ik een meniscusscheur op, wat me een paar maanden uit de roulatie hield. Met de nieuwe coach Adnan Čustović klikte het vervolgens niet echt, vandaar de weinige speelkansen. Custović’ opvolger Arnaud Mercier heeft mij daarna terug gelanceerd. Mijn tweede seizoen was dan ook veel beter dan mijn eerste. In mijn laatste seizoen liep ik vervolgens altijd op het foute moment een blessure op. Het was geen makkelijk seizoen, maar dat was aan veel dingen te wijten. Na alle pech die ik bij Waasland-Beveren heb gehad dacht ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging”.

Was het snel duidelijk dat er geen nieuw contract zou volgen bij Waasland-Beveren?
“Dat was oorspronkelijk niet de bedoeling! Waasland-Beveren had me in januari laten weten dat ze wilden verlengen, dus er is zeker sprake geweest van een langere samenwerking. Alleen zijn we er samen niet uitgekomen. Ik wou eerst en vooral zeker zijn dat ik speelde, en zij hadden geuit dat ze zeer hard in mij geloofden en dat ik gewoon veel pech had gehad. Dat was inderdaad wel een feit natuurlijk. Maar ik koos voor zekerheid, vandaar deze stap naar Virton. Ik wil zoveel mogelijk spelen en doelpunten maken, zodat ik mijn carrière weer wat kan herlanceren. Zo heb ik het een paar jaar geleden ook bij Lommel gedaan (toen een doorbraak bij OH Leuven op zich liet wachten werd Sula in het seizoen 2017/18 uitgeleend aan Lommel SK, waar hij zestien keer scoorde in Eerste klasse amateurs, nvdr).

Je bent natuurlijk nog maar 23. Dat belet echter niet dat je al flink wat jaren meedraait in het profvoetbal. Is er van al je collega-spitsen – om er maar een paar te noemen: Giuseppe Rossini, Kim Ojo, Jovan Kostovski, Esteban Casagolda, Michael Frey) – één spits waarvan je zegt: van hem heb ik het meeste geleerd?
“Dat is moeilijk te zeggen, maar ik moet wel zeggen dat ik van alle spitsen waarmee ik heb samengewerkt iets heb bijgeleerd. Ik probeer hen te analyseren en probeer alles wat zij doen een beetje in mijn spel te stoppen. Ik neem aan dat dat ook andersom zo is, dat zij ook dingen van mij meenemen en dat in hun spel proberen te zetten. Ik heb altijd een goede band gehad met mijn medespitsen, absoluut nooit problemen gehad. Ik ben heel leergierig, ik leer graag bij van de spitsen en van de tegenstanders. Ik heb in 1A, 1B en Eerste klasse amateurs mogen voetballen, en daar lopen veel spitsen rond met veel kwaliteiten. Ik heb hun in al die jaren kunnen analyseren, en dat was heel belangrijk in mijn leerproces”.

Hopelijk komt het je komend seizoen goed van pas bij Virton. Veel succes, Din!
“Dankjewel”.

Volg Free Pro Players FC via Facebook en Instagram

Advertentie