Aanvaller Taichi Hara scoorde afgelopen weekend tegen Oostende zijn eerste doelpunt voor STVV. Zijn treffer leverde de Kanaries weliswaar geen drie punten op, maar Hara zorgde met zijn goal wel voor een mijlpaal. Hij is namelijk de tiende Japanner die scoort in het shirt van Sint-Truiden.

Tot op heden kwamen reeds vijftien Japanners uit voor STVV. Met het Japanse DMM als eigenaar hoeft dat niet te verbazen. En óf de krijgers uit het land van de rijzende zon dusver een meerwaarde zijn. Tien van de vijftien Truiense Japanners (67%) vonden al de weg naar doel. Samen in totaal goed voor 51 goals. Onder die tien doelpuntenmakers heel wat bekende, maar ook minder bekende namen. Een overzicht.

Wataru Endo – 2 doelpunten

De eerste Japanner die wist te scoren in het shirt van Sint-Truiden was Wataru Endo. Zijn eerste treffer – in de zomer van 2018 – was er meteen een die kon tellen op het veld van aartsrivaal RC Genk. Na de 1-0 van Ruslan Malinovskyi voor de thuisploeg, werd een debuterende Endo de wei ingestuurd. Enkele minuten later won hij meteen de Truiense fans voor zich, door de 1-1-eindstand tegen de netten te trappen.

Endo scoorde in totaal twee doelpunten voor STVV. Ook tegen Waasland-Beveren was de middenvelder dat seizoen trefzeker. De eerste Japanner die de netten deed trillen voor Sint-Truiden speelt momenteel bij de Duitse eersteklasser VfB Stuttgart.

Daichi Kamada – 16 doelpunten

Ook Daichi Kamada kende met STVV een geslaagd debuut. De Japanner die voor een seizoen gehuurd werd van het Duitse Eintracht Frankfurt, sprokkelde op het veld van AA Gent zijn eerste speelminuten in de Belgische competitie. Halverwege de tweede helft mocht Kamada bij een 1-1-tussenstand invallen. Tien minuten voor affluiten schonk de aanvallende middenvelder zijn nieuwe werkgever meteen de overwinning met een eerste doelpunt voor geelblauw. Na het uitkappen van twee Gentse verdedigers, knalde hij het leer de verste hoek in.

Het bleef dat seizoen niet bij één treffer. Kamada ontpopte zich in Haspengouw tot sterkhouder en scoorde in totaal zestien keer voor STVV, inclusief bekerwedstrijden. Daarbovenop was hij ook goed voor negen assists. Kamada verkaste na zijn uitleenbeurt terug naar Duitsland waar hij nu een vaste waarde is bij Eintracht Frankfurt.

Takehiro Tomiyasu – 1 doelpunt

Het Japanse boegbeeld op Stayen is ongetwijfeld Takehiro Tomiyasu. De jonge verdediger kleurde in het seizoen 2018-2019 de rangen van Sint-Truiden. Tomiyasu blonk niet enkel defensief uit, maar ook zijn offensieve intenties mochten er zijn. In die zin dat hij ook één doelpunt wist te scoren voor STVV. De centrale verdediger zorgde met zijn intikker mee voor de ommekeer in de 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Anderlecht.

Na zijn successeizoen in Haspengouw trok hij naar het Italiaanse Bologna. Dit seizoen verdedigt hij de kleuren van de Engelse topclub Arsenal.

Kosuke Kinoshita – 2 doelpunten

Het was een korte passage voor Kosuke Kinoshita in Limburg, maar wel een die kon tellen. De spits speelde in 2019 zeven wedstrijden voor Sint-Truiden, waarin hij twee keer raak trof. In zijn debuutwedstrijd tegen Waasland-Beveren scoorde Kinoshita in de laatste minuten van de wedstrijd het winnende (frommel)doelpunt.

In play-off 2 scoorde hij nog een tweede en laatste keer voor STVV, toen tegen Beerschot. Momenteel verdient Kinoshita zijn brood terug in eigen land bij Urawa Red Diamonds.

Takahiro Sekine – 1 doelpunt

Ook voor Takahiro Sekine eindigde het STVV-avontuur in de zomer van 2019. De Japanse middenvelder liep één seizoen rond op Stayen, maar kreeg pas in play-off 2 zijn kans op speelminuten. Met een late voltreffer tegen Beerschot, bezorgde hij Sint-Truiden in het slot van de partij een punt. Verder dan dat ene doelpunt – en ook nog een assist – kwam hij niet. Anno 2021 speelt Sekine, net als Kinoshita, bij de Japanse eersteklasser Urawa Red Diamonds.

Yuma Suzuki – 25 doelpunten

De Japanse topschutter van STVV belandde in de zomer van 2019 op Stayen en scoorde zijn eerste goal op het veld van Charleroi. Met een onorthodoxe openingstreffer zette Suzuki de Kanaries op weg naar een 0-3-zege op Mambourg.

Het zou lang niet bij dat ene doelpunt blijven voor de Japanse sluipschutter. Suzuki zit na ruim twee jaar voetballen in Limburg aan 25 treffers. Zijn laatste scoorde hij in de 1-2 verloren derby tegen RC Genk.

Keito Nakamura – 1 doelpunt

Eind 2020 scoorde Keito Nakamura de aansluitingstreffer op het veld van Moeskroen. Zijn late goal bracht STVV weliswaar geen punten op. De Kanaries verloren de wedstrijd met 3-2. De Japanse linksbuiten kwam niet verder dan vijf wedstrijden voor Sint-Truiden en speelt momenteel voor het Oostenrijkse LASK Linz.

Tatsuya Ito – 1 doelpunt

Tatsuya Ito is bezig aan zijn derde seizoen in Haspengouw. De kleine Japanner moet het merendeel van de tijd toekijken vanop de bank. Zo nu en dan mag hij invallen, maar het verschil maken lukte hem nog niet. Ito vond dusver één keer de weg naar doel. Vorig seizoen scoorde hij in de bekerwedstrijd tegen Lokeren-Temse de 0-2.

Daichi Hayashi – 1 doelpunt

Japanners en scoren in hun debuutwedstrijd: het bleek in Sint-Truiden al meermaals een geslaagd huwelijk te zijn. Ook voor Daichi Hayashi was dat niet anders. De Japanse aanvaller bezorgde Sint-Truiden de overwinning op het veld van Cercle Brugge door de enige goal van de partij te maken.

Taichi Hara – 1 doelpunt

Die andere Japanse nieuwkomer, Taichi Hara, moest iets langer wachten op zijn eerste Truiense treffer. Hara scoorde afgelopen weekend het openingsdoelpunt tegen Oostende. Een goal die uiteindelijk niet voldoende was voor de overwinning, maar wel een voor de geschiedenisboeken, want Hara is met zijn treffer tegen de Kustboys de tiende Japanner die scoort in het shirt van STVV.

Vijf doelpuntloze Japanners

Voor de volledigheid geven we nog de namen mee van de vijf overige Japanners die (nog) niet wisten te scoren voor Sint-Truiden. Het gaat respectievelijk om Yuji Ono, Yuta Koike, Daniel Schimdt, Ko Matsubara en Daiki Hashioka. Die laatste drie zijn tot op heden allen nog actief bij STVV.

Advertentie