In Eerste Nationale is inmiddels ruim een derde deel van het competitieprogramma afgewerkt. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe de vlag er voor hangt in onze hoogste amateurafdeling.

Patro aan de leiding

Sinds afgelopen zaterdag gaat Patro Eisden alleen aan kop. Door hun 1-0-overwinning op Visé passeerden de Maaslanders Club Luik in de rangschikking. Patro had voorafgaand aan dit weekeinde al de minste verliespunten, maar had, door het oneven aantal ploegen, een wedstrijd minder gespeeld dan de Luikenaars. De ploeg van Stijn Stijnen neemt nu ook kwa winstpunten de leiding in de stand.

Patro kende, al bijna traditiegetrouw, een rumoerige zomer op het financiële gebied. De met veel bombarie binnengehaalde Engelse investeerder pakte na enkele maanden immers alweer zijn biezen en sindsdien is het aan Wyckerveste dat, samen met lokale ondernemers, de vastgelopen zilvervloot weer vlot moet trekken.

Een behoorlijk aantal contractspelers koos eieren voor hun geld, maar de mannen die de club trouw bleven werden, na een moeizame start maar een daaropvolgende niet te stuiten 21 op 21, beloond met de dik verdiende koppositie. De nipte zege tegen Visé betekende voor doelman Jordi Belin bovendien al de achtste “clean sheet” van het seizoen. De ploeg uit Maasmechelen slikte tot nu toe slechts vier tegengoals, waarvan drie in één en dezelfde wedstrijd  (3-1-nederlaag tegen Winkel Sport).

Carolo’s langst ongeslagen

Niet dat de patronaatsclub op de lauweren kan gaan rusten, want  Club Luik en Thes Sport (beiden op twee punten afstand), maar zeer zeker ook Dessel Sport (drie punten minder) zitten op het vinkentouw.

Met nummer vijf Olympic Charleroi hebben we tevens de ploeg in Eerste Nationale te pakken die het langst ongeslagen bleef. Les Dogues slikten afgelopen weekeinde pas hun eerste nederlaag, maar verloren wel al tien punten door maar liefst vijf keer gelijk te spelen.

De stand in Eerste Nationale:

01.Patro Eisden10-23
02.RFC Liège10-21
03.Thes Sport11-21
04.Dessel Sport10-20
05.Olympic Charleroi10-17
06.Dender11-16
07.Francs Borains10-14
08.KSK Heist11-14
09.Tienen10-12
10.Winkel Sport10-11
11.Knokke FC10-11
12.URSL Visé11-11
13.La Louvière Centre10-8
14.Rupel Boom10-7
15.Mandel United10-7

Dessel Sport is dan weer de meest productieve van alle elftallen in Eerste Nationale. In tien matchen wisten de Kempenaren 22 keer te scoren. De grootste zege werd geboekt tegen La Louvière (5-1), dat na een zeer stroeve start, voorzichtig de weg omhoog heeft ingeslagen en momenteel met Knokke de twaalfde plaats op de ranglijst deelt.

Helemaal onder aan de ranglijst is het stuivertje wisselen tussen Rupel Boom en Mandel United. Die laatste wist pas één keer te winnen (tegen Boom) en incasseerde de meeste tegentreffers (23) van allemaal.

Topschutters

Jari Breugelmans voert de ranglijst der topschutters aan. De 26-jarige aanvaller van Dessel Sport loopt met negen treffers één op één. In de wedstrijd tegen Tienen scoorde hij een hattrick en was daardoor in zijn eentje verantwoordelijk voor de overwinning van zijn ploeg (3-0).

Met zijn negen goals weet Breugelmans zelf doelpuntenmachine Jérémy Perbet voor te blijven. Perbut, dit seizoen in dienst bij RFC Liège, deed de netten van de tegenstander tot nu toe zeven keer bollen. Nicolas Orye scoorde deze jaargang al zes keer voor KSK Heist en is daarmee derde in rang.

Gilles Schodts van Thes Sport is dan weer de allerjongste speler die dit seizoen in al actie kwam in Eerste Nationale. De zeventienjarige middenvelder debuteerde met een korte invalbeurt tegen Rupel Boom en hij mocht ook in de derby tegen Patro Eisden nog een minuutje meedoen. Tom Panepinto (URSL Visé), een half jaartje ouder, kwam deze competitie al zes keer in actie. De talentvolle centrumspits kwam al tot zes invalbeurten.

De oudste actieve speler in Eerste Nationale is niemand minder dan Marc Antoine Fortuné. De illustere centrumspits was tot voor kort behalve speler ook trainer van La Louvière Centre. Hij liet zichzelf in drie matchen invallen, waarbij hij in totaal tot bijna veertig speelminuten kwam. Generatiegenoot Mo Dahmane van buur Olympic Charleroi is ietsjes jonger dan Fortuné. De ervaren rot kwam tot nu slechts in één duel in actie. In de derby tegen zijn oude club La Louvière werd hij na een uur spelen vervangen.

Advertentie