De kogel is door de kerk: Patro Eisden heeft een nieuwe eigenaar. De club uit het Maasland is overgenomen door een Britse projectontwikkelaar. Derrick Devonport is zijn naam. De Engelsman moet de mijnwerkersclub uit Maasmechelen verder gaan professionaliseren. Vanaf 1 januari wordt Patro een profclub. Devonport is naast het sportieve gedeelte ook geïnteresseerd in de ontwikkeling van de stadionomgeving. Opvallend detail is dat dezelfde Devonport in 2018 ook al in beeld was om Patro over te nemen.

“Er ligt een stevig masterplan op tafel,” zegt Stijn Stijnen op de website van Patro Eisden. “De voorbije jaren zijn we regelmatig op de limieten gebotst van wat een club kan betekenen in Eerste Nationale. De nieuwe investeerder moest dus een aanvulling zijn op de sterktes die onze club al bezit. Als je verder kan bouwen op goede fundamenten, oogt de toekomst zeer goed”.

De club wil verder werken aan de eigen identiteit, de stadionomgeving verder ontwikkelen en de focus houden op het eigen jeugdplan. Vanaf januari moet Patro volledig als professionele voetbalclub gaan functioneren, als eerste club in Eerste Nationale. Na KRC Genk, STVV en Lommel SK wordt Patro dan de vierde betaalde voetbalploeg in Limburg. De ambitie is om zo snel mogelijk door te stoten naar 1B. Dat zal dan moeten gaan gebeuren onder leiding zijn van Stijn Stijnen, die zich voor de komende jaren heeft geëngageerd met het project.

Saillant detail is dat Derrick Devonport in 2018 ook al eens in beeld was om Patro Eisden over te nemen. Volgens onderzoek van Het Belang van Limburg richtte hij toen zelfs al samen met zakenpartner Imtiaz Mukhtar in Londen de Private Limited Company Patro Eisden Limited op (met een startkapitaal van € 100,00). Devonport was een zakenrelatie van Wayne Woo, de man die Patro Eisden nog niet zo heel lang geleden richting afgrond loodste. Samen met Woo en Steve Davies (voormalig technisch directeur van Patro en in het verleden eveneens nauw betrokken bij CS Visé, toen die club nog in handen was van buitenlandse investeerders en vervolgens failliet ging) trachtte Devonport in het verleden de Franse clubs Lille en Auxerre over te nemen.

De (vroegere?) banden tussen Woo en Devonport, die toentertijd menigeen de wenkbrauwen deed fronsen, lijken voor het huidige Patro geen beletsel te hebben gevormd om met de Brit in zee te gaan. De Patro-leiding lijkt eerder opgelucht dat er nieuw kapitaal is aangeboord: “Het was belangrijk om sterke financiële schouders voor het post-coronatijdperk te vinden. De volgende jaren zullen we op het reeds ingeslagen pad van succes verder kunnen bouwen. De transfers, die de laatste weken gerealiseerd zijn, en de professionalisering van de staf is daar een eerste stap van. De tweede stap is de uitbouw van het extrasportieve plan. De nieuwe CEO kijkt ernaar uit snel naar Eisden te komen om er zowel op als naast het veld een mooi succesverhaal van te maken”, aldus Stijn Stijnen.

Salar Azimi, de man die Patro twee jaar geleden redde van de ondergang, blijft betrokken bij de club. Hij zal in elk geval de komende vijf jaar als een van de hoofdsponsoren van Patro Eisden aanblijven.

Advertentie