Een fanalyse van onze STVV-watcher

De Gouden Schoen werd naar jaarlijkse gewoonte weer een bijeenkomst vanuit een ivoren toren. Niet noodzakelijk de hoofd- en nevenprijzen zijn te betwisten, maar wel de erkenning daaronder. Voor Union, de beste ploeg van 2022, werd het een avond in mineur. En ook in Haspengouw was het een gala om snel te vergeten. Alhoewel.

KRC Genk werd met drie prijzen de slokop op het gala, en ook die andere G5 (of zijn het er nu 6?)-ploegen kregen langs alle kanten punten toebedeeld. Zelfs het wankele Anderlecht wist in de meeste categorieën flink te scoren. Helaas weerspiegelt zich dat niet op het veld.

Wat kunnen ze in Sint-Gillis nog meer doen om in aanmerking te komen voor een trofee? Union, dat quasi kampioen werd, mocht heel wat punten in ontvangst nemen. Als beste ploeg van 2022 ging het weliswaar zonder prijs naar huis.

Kortzichtigheid

Ook in Sint-Truiden sloeg elke Kanarie zich voor het hoofd met het zien van de einduitslagen. Drie punten voor Mory Konaté en één schamel punt voor Christian Brüls wat betreft de ranking van de Gouden Schoen.

Dat doelman Daniel Schmidt daar met nul punten niet eens tussen staat, legt de kortzichtigheid van de eliteshow nog maar eens bloot. WK-ganger bij Japan, 11 clean sheets in 2022, en meermaals puntenpakker op cruciale momenten. Een negende plaats in de categorie ‘Doelman van het Jaar’ valt niet eens te verdedigen.

Ameen Al-Dakhil eindigt op plaats 25 betreffende ‘Belofte van het Jaar’. Lager konden ze hem niet zetten. Acht Anderlecht-jonkies kregen meer punten dan de Belgisch-Iraanse verdediger die deze maand voor ettelijke miljoenen naar het Engelse Burnley verkaste. Of heeft Vincent Kompany het dan zo mis?

Respect

Bernd Hollerbach staat niet in de top 10 wat ‘Trainer van het Jaar’ betreft. De Duitser kreeg het afgelopen jaar nauwelijks versterking, maar strijdt met zijn smalle kern voor het tweede seizoen op rij mee voor een play-off 2-ticket. Van de 31 competitiewedstrijden in 2022 won hij er met zijn troepen 15, speelde hij 8 keer gelijk en verloor hij er eveneens slechts 8. Trainers werden bij de vleet ontslagen, hij bleef aan. De zesde beste club van 2022. Boven Anderlecht en Standard, net onder AA Gent. Dat blijkt te weinig.

Het respect is simpelweg ver zoek. Niet enkel voor STVV, maar voor alle ‘kleintjes’. Een kalenderjaar telt kennelijk enkel voor hen die het goed uitkomt. 2023 wordt in dat opzicht dus niet beter.

De inwoners uit de Trudostad kunnen zich als troost optrekken aan het feit dat twee Truienaars en ex-STVV’ers wél in de prijzen vielen. Wouter Vrancken werd met KV Mechelen en KRC Genk ‘Coach van het Jaar’, Simon Mignolet mocht als ‘Doelman van het Jaar’ ook de Gouden Schoen in ontvangst nemen. Neen, daar konden ze niet langs kijken.

Lees ook: ONZE STVV-WATCHER: “Komst van Taichi Hara en Rocco Reitz strooit zand in de ogen”

Advertentie