Een fanalyse van onze STVV-watcher

De vertrouwde thuishaven van STVV gaat vanaf nu door het leven als het ‘Daio Wasabi Stayen Stadium’. Een nieuwe naam die amper uit te spreken valt, evenmin te linken is met het gemoedelijke en eenvoudige Haspengouw. Dat met Roland Duchâtelet een halve Truienaar eigenaar van het stadion is, maakt het bovendien des te ironischer en pijnlijk gelijkertijd. Vraag is wat het volgende zal zijn.

“Wat hebben STVV en FC Barcelona met elkaar gemeen?”, klinkt het op de sociale media van de Zuid-Limburgse club. Wie denkt dat het om een sportieve gelijkenis gaat, komt bedrogen uit. Voortaan spelen de Kanaries niet langer op Stayen maar in het ‘Daio Wasabi Stayen Stadium’. De nieuwe naam van het Truiense voetbalhuis.

Groene specerij

De link met Barcelona? Die spelen dezer dagen in ‘Spotify Camp Nou’. De Spaanse grootmacht behoudt net als STVV een deel van hun originele stadionnaam in de nieuwe variant. Alsof je in een zwembad springt met een luchtmatras die niet is opgeblazen: goed geprobeerd, maar eerder zinloos.

Uiteraard zijn er tientallen binnen- en buitenlandse clubs waarvan het stadion de naam van een sponsor of partner draagt, daar kan je in het moderne voetbal helaas niet meer omheen. Zij het dat een groene specerij uit een exotisch land geen percentiel uitstraling en authenticiteit bijbrengt aan een Truiense voetbalvereniging. Hoe kan een supporter zich nog verbonden voelen met zijn volksclub, als alles wat vertrouwelijk is verdwijnt?

Lees ook: ONZE STVV-WATCHER: “Een kalenderjaar telt enkel voor hen die het goed uitkomt”

Rijsttaart

Dat Daio en STVV veel gelijkenissen hebben, de nieuwe zakenpartner bij het DNA van de club past en de band met Japan alsmaar versterkt wordt, kan den echte Truineer worst wezen. Zij zien opnieuw een stukje van hun traditieclub verloren gaan. Zo zijn grosso modo de helft van de Truiense sponsoren ook al een tijdlang niet meer leesbaar.

Ja, de Japanse bazen hebben in Sint-Truiden ook heel wat positieve zaken en sportieve hoogtepunten verwezenlijkt. Pluimen daarvoor, maar behalve geld en het financiële plaatje, zijn ook de toekomstvisie, clubeigenheid en volksliefde belangrijk. Brand manager Bert Stas doet meer dan zijn best, maar die laatste elementen verwateren de afgelopen maanden en zelfs jaren te veel onder de Japanse zon.

Het zal niet anders dan slikken zijn voor de Binken. Ditmaal een portie wasabi die bij velen in Haspengouw nog een tijdje op de maag zal liggen. Volgend jaar blaast STVV 100 kaarsjes uit. Benieuwd of ze de Limburgse vlaai gaan vervangen door rijsttaart.

Lees ook: ONZE STVV-WATCHER: “Komst van Taichi Hara en Rocco Reitz strooit zand in de ogen”

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Advertentie