Met zes reddingen op schoten van binnen de box behoorde Arnaud Bodart zondagavond zonder twijfel tot het kransje absolute uitblinkers bij Standard. Aangezien hij nog actief is in de Jupiler Pro League en de status van Pintjesleague-gezant bijgevolg nog niet geniet, komt hij echter niet in aanmerking voor deze rubriek. Wie wel aan alle selectiecriteria voldoet, en het afgelopen weekend zo mogelijk nog beter deed, is degene die de fakkel der Luikse nummers één enkele jaren geleden doorgaf aan Bodart.

Zevendertig jaar oud is hij intussen, Guillermo Ochoa, maar de Mexicaan blijft op een bijzonder hoog niveau acteren. Met US Salernitana ontving hij vrijdagavond Inter, dat vooral door toedoen van de WK-specialist bleef steken op een teleurstellend gelijkspel. De Milanezen kwamen vroeg op voorsprong via Robin Gosens, maar nadien besloot Ochoa dat het welletjes was geweest.

Hij liet negen reddingen op pogingen van binnen de zestien – meer dan eens van Romelu Lukaku, die niet kon scoren uit 1,09 expected goals – noteren, waardoor Salernitana in de race bleef en in de slotfase via Antonio Candreva op gelijke hoogte kon komen. De voorsprong van de ploeg uit Salerno op de degradatiezone is nog relatief geruststellend, maar het is niet ondenkbaar dat dit punt tegen Inter in de eindafrekening van groot belang zal blijken.

Twee mooie seizoenen in België

Zijn periode bij Standard noemde hij de mooiste uit zijn carrière. Een carrière die misschien niet groots genoeg oogt voor een internationale wereldster, maar Guillermo Ochoa heeft het de voorbije jaren op zijn eigen manier gedaan en liet niemand tijdens die unieke loopbaan onberoerd. Zijn band met de supporters op Sclessin was bijvoorbeeld uniek.


Guillermo Ochoa

2003-2011: Club América
2011-2014: AJ Ajaccio
2014-2016: Málaga CF
2016-2017: Granada CF (huur)
2017-2019: Standard
2019-2023: Club América
2023: Salernitana


Ondanks het gebrek aan Europese topclubs op zijn voetbalpaspoort, heeft Guillermo Ochoa toch een mooi palmares bij elkaar gekeept. Zo won hij de Mexicaanse landstitel, de Noord-Amerikaanse Champions League en de Beker van België – met de kanttekening dat Jean-François Gillet die campagne voor zijn rekening mocht nemen en Ochoa dus niet in actie kwam.

Met Mexico verzamelde Ochoa al 135 caps en nam hij (reeds) vijfmaal deel aan het WK, een gedeeld internationaal record. In het shirt van zijn land ging hij tevens tweemaal naar de Olympische spelen, in 2004 en 2022, en won hij de Gold Cup tot vier keer toe.

Advertentie