Hij is de zoon van een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Groeide op in het Belgische Genk en speelt sinds januari 2016 in Maastricht bij MVV: Alessandro Ciranni. Rechtsback van beroep. Specialiteit: de vrije trap. Hij liet al menig doelman grabbelend achter na een van zijn verwoestende uithalen. Lichtpuntje bij een op de ranglijst weggezakt MVV.

De kleine rechtsvoetige vleugelverdediger Alessandro Ciranni  is niet meer weg te denken uit het basisteam van MVV. Niet alleen vanwege zijn verdedigende kwaliteiten, maar zeer zeker ook vanwege zijn rushes langs de zijlijn. Zijn vrije trap is zijn handelsmerk. Als de rechtsachter zich opstelt voor het nemen van een vrije schop, gaat het publiek in stadion De Geusselt er eens goed voor zitten. Meestal volgt er een goed gerichte uithaal richting de bovenhoek. Al menige freekick vloog raak, de doelman van de tegenpartij kansloos achterlatend.

Alessandro Ciranni groeide op in Genk en belandde vanwege zijn voetbalcapaciteiten al op zesjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van KRC Genk. Hij doorliep daar alle leeftijdscategorieën tot aan de beloften. Ook speelde hij meermaals als jeugdinternational voor België in verschillende nationale jeugdteams.

Eenmaal bij de beloften van Genk kreeg Ciranni te horen dat hij niet hoefde te rekenen op speelminuten in het eerste elftal. Het samenwerkingsverband tussen de Genkenaren en MVV bood uitkomst. Het eerste half jaar speelde de verdediger nog op uitleenbasis bij de Sterrendragers, daarna tekende hij een tweejarig contract en kwam zo definitief in dienst bij de Maastrichtenaren.

Het contract van Ciranni loopt aan het einde van het seizoen af. Het ligt voor de hand dat het talent kiest voor een nieuwe stap in zijn carriëre. Al maanden wordt er gespeculeerd over belangstelling van clubs op het hoogste niveau in Nederland, België en zelfs Italië. Mede op advies van zijn zaakwaarnemer bleef Alessandro Ciranni in de zomerstop nog gewoon bij MVV.  Nu hij echter begint aan de laatste maanden van zijn contract, lijkt een transfer deze winter aanstaande. Bij een vertrek tijdens de wintermercato kan MVV immers nog rekenen op een leuk transferbedrag. Aan het einde van het seizoen zou hij transfervrij naar buiten kunnen wandelen.

MVV zou hiermee haar reputatie bevestigen van “ideale opstap naar het hoogste niveau”. De afgelopen twee jaar maakten Stef Peeters (via STVV naar Caen in de Ligue 1) , Jordy Croux (Willem II), Leroy Labylle (VVV Venlo), Nick Kuipers (ADO Den Haag) en Arsenal-huurling Kelechi Nwakali (ook VVV Venlo) vanuit Maastricht de stap naar een hoger platform.

Enkele weken geleden dook de naam van Alessandro Ciranni ineens verrassend op bij Ajax. Volgens de officiële website van Ajax behoorde de verdediger heel eventjes tot de selectie van Jong Ajax. Per abuis, volgens een woordvoerder van de Amsterdammers. Er was geen sprake van een aanstaande transfer, maar van een technische fout. Binnen een kwartier werd de naam van Ciranni weer van de site verwijderd.

Fout of niet, zaakwaarnemer Kristof Vandersmissen kon er niet mee lachen. “Een vreemde verklaring. Het lijkt erop dat ze zichzelf in willen dekken. Ik ben al meer dan tien jaar agent en ik heb dit nog nooit meegemaakt”, vertelde hij aan Dagblad de Limburger. Vandersmissen verzekert dat er geen sprake is van een overgang naar Amsterdam. “Over een eventuele transfer kunnen we weinig zeggen. Er zijn meerdere clubs die interesse tonen, maar we zitten met geen van die clubs in de afrondende fase van een transfer”.

In het geruchtencircuit circuleren nadrukkelijk de namen van NEC, Heracles, Sparta Rotterdam en APOEL Nicosia. MVV lijkt alvast in te spelen op een mogelijk vertrek van haar pupil. Vrijdagochtend traint Hawbir Moustafa namelijk weer mee in De Geusselt. De éénmalig Irakees international komt uit de eigen jeugdopleiding van de Maastrichtenaren en speelde tussen 2011 en 2017 exact honderd wedstrijden in het rood-wit. Hij maakte deel uit van de Irakese selectie bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Omdat zijn contract vorige zomer niet werd verlengd, verkaste hij aan het begin van dit seizoen nog naar KFC Oosterzonen in België.

 

 

 

 

 

Advertentie