URSL Visé debuteert dit seizoen op het hoogste amateurniveau. De Walen hebben zich na een indrukwekkende opmars geschaard bij de elite van het Belgische amateurvoetbal. Nu de club uit de Ganzenstad het hoogste amateurplatform heeft bereikt, wil men er blijven ook. De doelstelling van de clubleiding is helder: men voelt niets voor een figurantenrol, de doelstelling is eindigen in de linkerkolom. 

Ambitieuze taal dus aan de boorden van de Maas. En dat terwijl de oorspronkelijk uit de deelgemeente Lixhe afkomstige club zes jaar geleden nog gewoon uitkwam in de Provinciale Reeksen van de provincie Luik. Een even indrukwekkende als unieke zegetocht, met zes promoties in evenveel seizoenen, heeft de club anno nu gebracht tot de Eerste Amateurklasse.

Guy Thiry 

De opmars van URSL Visé begon toen Guy Thiry in 2013 bij de club uit Lixhe binnen stapte. Thiry had het door schulden geplaagde RCS Visé zojuist van de hand gedaan aan een Indonesische investeringsgroep. Een actie overigens die de ondergang van de door schulden geplaagde oude club van Visé niet kon stoppen.

“Ons doel is eindigen in de linkerkolom”– Guy Thiry, voorzitter van URSL Visé in La Meuse

Bij destijds  Union Royal Sports Lixhe -Lanaye, na de verhuis naar het stadion van de stad aan de Rue de Mons omgedoopt tot URSL Visé, kon hij vanaf het nulpunt beginnen. Hij wist naast een aantal oude managers van RCS Visé ook een groep nieuwelingen te enthousiasmeren voor zijn project. En met succes, getuige de unieke klim die nu al zes achtereenvolgende seizoenen aanhoudt.

Organisatorische inspanning

Het was een hectische zomer in Visé. Na de overwinning tegen Ronse in de promotie-eindronde, moest de club een enorme berg werk verzetten. De noeste arbeid lijkt te zijn beloond: qua organisatie is Visé klaar voor de hoogste amateurdivisie. Allereerst was daar de enorme financiële inspanning die er geleverd moest worden om te kunnen voldoen aan alle eisen die worden gesteld aan het voetballen in de hoogste amateurliga.

Zo moest de club plots zeven spelers op de loonlijst hebben. Spelers die bovendien elk minimaal circa € 20.000,– per jaar moeten verdienen (inclusief premies etc.). Van die zeven spelers mag er één “parttime” op de loonlijst staan, mits deze speler een baan heeft of student is. Deze parttimer moet dan wel een salaris ontvangen van ongeveer € 10.000,–.

“Het is een erg leuke serie, met tegenstanders van het kaliber RFC Liège en Seraing. Dat worden twee mooie derbies !” – Visétrainer Stéphane Huet op de clubwebsite

Visé voldoet inmiddels ruimschoots aan deze norm. Vol trots wist voorzitter Thiry onlangs te melden dat er zo’n dertig mensen op de loonlijst staan van URSL Visé. Met behulp van de Stad Visé is deze zomer ook de accommodatie aangepast aan de normen van het hoogste amateursegment. Er is een nieuwe parkeerplaats aangelegd en het Stade de Cité de l ‘Oie werd voorzien van een gloednieuwe synthetische grasmat en verbeterde stadionverlichting.

De spelersgroep

Of de club ook op de grasmat klaar is voor eerste amateur, is nog ongewis. De voorbereiding verliep namelijk behoorlijk wisselvallig en in de Beker van België werd Visé al snel uitgeschakeld door Union Namur FLV (2-1). De spelersgroep kreeg een behoorlijke  facelift en lijkt nog niet volledig op elkaar ingespeeld. Een karrenvracht aan nieuwe spelers daalde neer aan de Basse Meuse. Met Ibou Sawaneh en Faysel Kasmi haalde de club twee spelers binnen die het klappen van de zweep in het voetbal kennen.

Maar ook mannen als Matisse Thuys en Panagiotis Nakhid (beiden ASV Geel), Axel Bonemme (Seraing), Nicolas Gerrits (Dessel Sport), Léopold Njengo (KSK Heist), de gebroeders Julien (RWDM) en Enzo Celestine (Walhain) en de deze week nog vastgelegde Sambu Mansoni (ex-RCS Visé en Seraing) hebben hun meters al gemaakt in de hogere amateurregionen.

Aan coach Stéphane Huet, die zijn derde seizoen ingaat, de nobele taak om van deze resem aan nieuwelingen een winnend team te smeden. Op zaterdag 31 augustus moeten de puzzelstukjes op de juiste plaats liggen. Dan start Visé, één van de zeven Waalse ploegen in de reeks, het avontuur in de hoogste amateurdivisie met een verplaatsing naar het Stade de Neuville van Olympic Charleroi. Een week later staat de eerste thuismatch op het programma. Dan ontvangen de Basse Mosans Thes Sport uit Tessenderlo.

Advertentie