Het seizoen 2019-2020 in de Eerste Amateurliga vangt aan met een record aantal clubs uit Wallonië. Inclusief RWDM, dat immers ook onder de vlag van de Waalse ACFF resideert, bevinden zich komende jaargang maar liefst zeven Franstalige teams in het deelnemersveld van de hoogste Belgische amateurafdeling. Nog nooit was dit aantal zo hoog.

Sinds de hervormingen in het Belgische voetbal is de Eerste klasse amateurs het derde niveau in de competitiehiërarchie. De competitie werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 2016/2017. Daar waar de lagere divisies gescheiden worden afgewerkt, wordt de competitie in de hoogste amateurliga georganiseerd door de voetbalfederaties uit Vlaanderen (VFV) en Wallonië (ACFF). Vanaf het beginseizoen waren de Vlaamse clubs steevast fors in de meerderheid. De laatste jaren zijn les Wallons echter bezig aan een inhaalslag.

Seizoen 2016/2017 : vier clubs

In het seizoen 2016/2017, de allereerste jaargang, kwamen van de zestien deelnemende ploegen, er slechts vier uit Wallonië: RE Virton, RFC Seraing, White Star Brussel en Sprimont Comblain Sport. De eerste drie teams maakten het laatste jaar van de “oude” Tweede Klasse nog mee. Zij behoorden tot de laagst geklasseerde negen teams, die na de herindeling door de voetbalbond werden geplaatst in de nieuwe Eerste Amateurklasse. Ardennenploeg Sprimont wist zich als vierde Waalse club te kwalificeren door de eindronde in de “oude” Derde Klasse B te winnen.

Sprimont
Sprimont, één van de eerste Waalse deelnemers, degradeerde in het eerste seizoen en bivakkeert tegenwoordig zelfs in Derde Amateurklasse © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Virton eindigde het eerste seizoen in de nieuwe klasse op een verdienstelijke derde plaats. Seraing strandde in de middenmoot. Voor White Star en Sprimont liep het minder goed af. Zij eindigden de competitie op respectievelijk de voorlaatste en laatste plaats. Alle twee de clubs degradeerden. White Star is inmiddels failliet en Sprimont is, na twee degradaties op rij en een fusie met Banneux, inmiddels afgezakt naar de Derde amateurklasse ACFF.

Seizoen 2017/2018: drie clubs

Voor de degradanten White Star en Sprimont kwam slechts één Franstalige ploeg terug: Sporting Châtelet-Farciennes, dat kampioen werd in de Tweede Amateurklasse van de ACFF. Het aantal Waalse ploegen in Eerste Amateur bereikte hiermee, met slechts drie deelnemers, een dieptepunt.  Seraing (5e plaats) en Virton (10e) kenden een stabiel seizoen en hoefden niet voor degradatie te vrezen. Nieuwkomer Sporting Châtelet daarentegen wist het vege lijf slechts ternauwernood te redden. Aan het eind van de rit hadden de Henegouwers slechts één puntje meer behaald dan Hamme. Châtelet wist zo de promotie/degradatie-eindronde te ontlopen en finishte op een dertiende plaats op de ranglijst. Alle degradanten kwamen dit jaar uit de Vlaamse kant van het deelnemersveld. Naast VW Hamme, dat uiteindelijk degradeerde via de eindrondes, waren dat Berchem Sport en Patro Eisden.

Seizoen 2018/2019: vijf clubs

Geen degradanten aan Waalse zijde, maar wel twee clubs die promoveerden. Naast RWDM, dat zich tot kampioen kroonde in de Tweede Amateurklasse ACFF, promoveerde ook FC Luik via de interprovinciale eindronde naar het hoogste amateurniveau. Hierdoor steeg het aantal Waalse clubs in één klap naar vijf deelnemers.

FC Luik
Na twee eerdere vergeefse pogingen, promoveerde RFC Liège via de interprovinciale eindronde in 2017/2018 naar het hoogste amateurniveau © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Het seizoen 2018/2019 was een succesvol Waals jaar. Virton, nummer drie in de eindrangschikking, kroonde zich tot kampioen van de play-offs en keerde zo na drie jaar afwezigheid terug naar de rangen der profs in 1B.  FC Luik (6e), Seraing (7e), RWDM (8e) en Châtelet (11e) eindigden keurig in de middenmoot. Net als het jaar ervoor, bleven de Walen ook het afgelopen seizoen gespeend van degradatie en moesten zelfs vier Vlaamse clubs aan het einde van de rit het veld ruimen.

Seizoen 2019/2020: zeven clubs

Wallonië verloor door de promotie van Virton dan weliswaar één club, maar omdat AFC Tubize op zijn beurt uit 1B degradeerde, had dat verder geen numerieke gevolgen. Tubize komt komend seizoen voor het eerst in de historie uit in de Eerste Amateurliga. Sinds 2003 speelde de ploeg uit Waals-Brabant op het tweede niveau in België, met uitzondering van het seizoen 2008/2009, toen les Sang et Or het zelfs één seizoen tot Eerste Klasse schopten.

Net als een jaar eerder, komen er ook nu weer twee kersverse promovendi bij, waardoor het aantal Waalse ploegen in de Eerste Amateurliga voor de komende jaargang tot historische hoogte is gestegen tot zeven clubs. Nieuwkomers zijn, naast degradant Tubize, UR La Louvière Centre en URSL Visé.

La Louvière werd vorige jaargang met overmacht kampioen in de Waalse Tweede amateurliga. Les Loups spelen hun thuiswedstrijden in het Stade Communal de Tivoli. Hoewel hun bijnaam, clubkleuren en stadion hetzelfde zijn, is dit niet de nazaat van het oude RAA La Louvière, de voormalige winnaar van de Beker van België. De debutant uit Henegouwen is wellicht beter bekend onder de oude naam URS du Centre.

Tubize
AFC Tubize degradeerde uit 1B en speelt komend seizoen in de Eerste Amateurliga © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

De andere nieuwkomer is URSL Visé. Ook dit is weer geen afstammeling van “een oude bekende”. Voormalig Tweede Klasser CS Visé ging in 2015 namelijk failliet. De oude directie van CS Visé nam wel de regie in handen bij plaatsgenoot Union Royal Sports Lixhe-Lanaye. Via een historische reeks van zes promoties op rij rukten de Basse Mosans vervolgens op van de provinciale reeksen naar het hoogste amateurniveau. Vanaf het moment dat de club zijn thuiswedstrijden ging afwerken in het Stade de la Cité de l’Oie van de stad Visé, werd de clubnaam gewijzigd in URSL Visé.

Tot slot is daar nog een derde “nieuwe” ploeg.  Sporting Châtelet-Farciennes fuseerde deze zomer met Olympic Charleroi tot Olympic Charleroi Châtelet-Farciennes. De thuisbasis wordt het karakteristieke Stade de la Neuville in Charleroi. Les Dogues keren door deze fusie weer terug naar de hogere rangen van het Belgische voetbal.

De reeksindeling van de Eerste Amateurliga voor het seizoen 2019/2020 ziet er als volgt uit: Vlaanderen: Deinze, Dender, Dessel Sport, Heist, Lierse Kempenzonen, Patro Eisden, Rupel Boom, Thes Sport, Winkel Sport. Wallonië: FC Luik, FC Seraing, La Louvière Centre, Olympic Charleroi-Farciennes, RWDM, Tubize en URSL Visé.

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie