Er zijn van die clubs waarvan het stadion meer tot de verbeelding spreekt dan de prestaties van de voetballers op de groene mat. RFC Tilleur met zijn Stade de Buraufosse is daar een goed voorbeeld van. Opgericht in 1899 en houder van stamnummer 21. Eén van de oudste clubs van België. De prestaties van de “Métallos” spraken echter zelden echt tot de verbeelding.

De hoogtijdagen van de club dateren nog uit de tijd van de zwart-wit-televisie. In de periode tussen 1925 en 1967 bivakkeerde de club, die toen nog Royal Tilleur FC werd genoemd, nog afwisselend in de Eerste en Tweede Klasse. In 1965 haalde het zijn beste eindresultaat ooit: een vierde plaats in Eerste Klasse. In 1967 zakte de club weg uit de hoogste afdeling, om er nooit meer terug te keren. In 1995 ging de club ter ziele vanwege een faillissement.

Tegenwoordig, enkele fusies verder en onder een nieuw stamnummer, acteert RFC Tilleur al jaren in de marge van het Belgische voetbal. Actief op het 5de niveau in België, de derde amateurklasse.

Het Stade de Buraufosse verdient een ander toneel dan dit. Gelegen ergens op een heuvel in Tilleur, in de wijk Saint-Nicolas, een deelgemeente van Luik. De wijk heeft een grauwe, ietwat troosteloze aanblik. Op het eerste gezicht geen spoor van voetbal of van iets dat op een stadion lijkt. Geen stadionlampen te bekennen ook. Logisch blijkt, want het stadion ligt deels ingegraven in de heuvel.

“Bienvenue dans le chaudron de la sorcière”, zegt de toegangspoort. Welkom in de heksenketel. We betreden hier “de legende van Buraufosse”.

Het stadion ademt de sfeer van voetbal zoals het ooit bedoeld was. De lucht van pas gemaaid gras, vermengd met de geur van gegrilde hamburgers met ajuinen en verschraald bier.

Buraufosse werd in gebruik genomen in 1960 en lijkt sindsdien onaangeroerd. Veel beton en staal. Engels aandoende overdekte tribunes aan de lange zijden en een steile staantribune achter één van de doelen. Ooit moet die staantribune volgepakt zijn geweest met rauwe Luikse metaalarbeiders. De “Métallos” op het veld vurig aanmoedigend. Heden ten dage is de “stand” terugveroverd door de natuur. Door het afbrokkelende beton telen het gras, struikjes en mos wierig.

Ooit gebouwd voor 24.000 bezoekers, maar vanwege de veiligheid mogen er maximaal 11.000 in.

Die zitten er nooit. Ook nu niet, al doet RFC Tilleur het dit seizoen heel aardig. Omdat het beslag wist te leggen op de eerste periodetitel is het team van trainer Christophe Kinet al verzekerd van deelname aan de play-offs voor promotie naar de tweede amateurklasse. Staan we aan de vooravond van een legendarisch jaar?

Legendarisch of niet, de laatste weken stonden voor de “Métallos” bol van de heroïek en tragiek. Heroïsch was de rechtstreekse confrontatie met koploper RRC Stockay-Warfusée op 26 november in Buraufosse. In een opwindende pot met kansen voor beide partijen trok Tilleur door twee wonderschone treffers aan het langste eind. Een uithaal van afstand van Julien Meunier belandde pardoes in de kruising en twee minuten voor tijd kopte Mike Janin met een stijlvolle zweefduik de 2-0 binnen. Door deze winstpartij naderden de blauw-witten de koploper tot op drie punten.

Tragisch was het vervolg een week later. Op het besneeuwde veld van middenmoter Givry gaat Tilleur hard onderuit: 4-1. Stockay loopt weer uit tot zes punten. In de rangschikking ging zelfs URSL Visé het team van Tilleur voorbij.

Vorige week werd het duel met naaste belager Aywaille nog afgelast vanwege de sneeuwval. Zondag 17 december kruisen de “Métallos” de degens met Entente Bertrix. Een nieuwe poging om in het spoor van de lijstaanvoerder te blijven .

De weg naar de tweede amateurklasse lijkt nog lang. Tilleur moet nog vol aan de bak wil het promotie af kunnen dwingen. Mocht het lukken, dan wacht volgend seizoen wellicht de kraker tegen FC Liège. Dat het dán weer gaat spoken in Buraufosse staat in ieder geval wel vast!

 

Dit was deel 5 van onze rubriek over de ‘groundhopping’-avonturen van onze redacteurs.