Koning Voetbal keert zodra weer terug op de Belgische velden. In de aanloop naar de competitiestart neemt Door Fans Voor Fans de verschillende clubs onder de loep. We blikken terug op het afgelopen seizoen, gaan na of de transferperiode de club versterkt of verzwakt heeft en onderzoeken hoe de club zal aantreden in het nieuwe seizoen. Vandaag: KAS Eupen.

Afwezig degradatiespook

Onder leiding van Beñat San José begon Eupen dramatisch aan het seizoen. Na het vertrek van defensieve coach Claude Makélélé probeerde de Spaanse oefenmeester om met Eupen aanvallend en swingend voetbal te spelen. Zonder kennis van de Belgische competitie bleek dit plan veel te ambitieus. Hij veranderde meermaals van tactisch systeem, maar wist zijn spelersgroep uiteindelijk toch te overtuigen. Het vertrouwen in de jonge coach groeide en dankzij een sterke terugronde wist Eupen zich al bij al makkelijk te handhaven in de Jupiler Pro League. De Oostkantonners beëindigden het seizoen op een 13de plaats.

Spelers die hun carrière willen herlanceren

Onder impuls van een sterke Danijel Milicevic – die in het seizoensbegin niet in de plannen van San José voorkwam – sprokkelde Eupen punten. Ondanks de sterke prestaties van de Bosnisch-Zwitserse middenvelder verlengde de club zijn aflopende contract niet. In zijn tweede seizoen was Milicevic een van de uitblinkers met 5 doelpunten en 7 assists. De rol van aangever kan overgenomen worden door Stef Peeters. Na een seizoen Cercle Brugge gaat de 28-jarige middenvelder aan de slag bij Eupen. Met zes goals en drie assists had de Limburger nochtans een groot aandeel in de redding van Cercle Brugge. Net als Milicevic beschikt Peeters over een goede traptechniek, de creatieve middenvelder zit in zijn beste jaren en moet de sterspeler van KAS Eupen worden.

Daarnaast trekt ook ouderdomsdeken Siebe Blondelle de Eupense deur dicht, de 34-jarige aanvoerder gaat transfervrij aan de slag bij het ambitieuze Deinze. Samen met Olivier Verdon – die terugkeert naar het Spaanse Alavés – vormde de ervaren verdediger het centrale duo van de Eupense defensie. Nochtans leken beide partijen in eerste instantie bereid om een verlengd contract te tekenen. Als aanvoerder was Blondelle een leider in de kleedkamer die meer dan 150 wedstrijden op de teller heeft staan voor de Oostkantonners. Nieuwkomer Benoît Poulain moet Blondelle vervangen, na een mislukt Turks avontuur bij Kayserispor keert hij nu terug naar de Jupiler Pro League. In het verleden kende Poulain al successen bij KV Kortrijk en Club Brugge. Met zijn sterke positiespel en ervaring moet de Fransman achterin de sterkhouder worden. Poulain was basisspeler tijdens het seizoen 2017-2018, waarin hij met Club Brugge de titel pakte en in de daaropvolgende Champions League-campagne actief was. Concurrentie krijgt Poulain van Jonathan Heris, een rechtsvoetige centrale verdediger die transfervrij wordt overgenomen van het Hongaarse Ujpest FC.

Ruim twee weken voordat Jonathan Heris naar de Kehrweg werd getransfereerd verscheen er een bericht op de clubwebsite van de Cypriotische club Nea Salamina Famagusta, de verdediger werd er aangekondigd als de nieuwe aanwinst. Op 14 juli werd zijn transfer naar Eupen officieel beklonken. David Lasaracina, CEO van Galleo Gestion, het makelaaragentschap van Heris verklaarde het voorval aan HLN: “Begin juni bereikten we met Eupen een ontwerpakkoord zonder sluitende verbintenis. Daar bleef het bij. Over en uit, dachten we na verloop van tijd. Tot sportief directeur Jordi Condom ons begin juli contacteerde met de vraag of we de overgang konden finaliseren. Hij was net in dienst getreden. Ondertussen hadden we echter het zekere voor het onzekere genomen en waren we ingegaan op het voorstel van Famagusta. Gelukkig toonde de directie van de Cypriotische club zich coulant. Vermits het document met betrekking tot de transfer nog niet aan de officiële instanties was doorgegeven, hebben ze de transactie geannuleerd. Jonathan heeft dus wel degelijk als vrije speler bij Eupen kunnen tekenen.”

Aanvaller Jonathan Bolingi vertrekt en keert terug naar Antwerp, dankzij zijn duelkracht was de sterke spits een belangrijke pion in het tactische systeem van Benat San José. Zijn concurrent Jon Bautista kwam afgelopen zomer op uitleenbasis over van Real Sociedad, Eupen bedong geen aankoopoptie op de spits waardoor die terugkeert naar het Baskenland. De derde aanvaller, Smail Preveljak, kwam in de winter over van Red Bull Salzburg waar hij stand-in was voor Erling Haaland. Preveljak kwam slechts 5 keer in actie voor de Panda‘s, maar liet een erg goede indruk na. In Eupen hadden ze hem graag langer gehouden, maar een definitieve transfer bleek te duur. 

Naast Knowledge Musona – wiens huurovereenkomst met een extra jaar werd verlengd – werd ook Amara Baby aangetrokken. De Senegalese flankaanvaller komt transfervrij over van Antwerp waar hij meer op de tribune zat dan hem lief was. Na twee seizoenen op de Luikse bank verlaat Senna Miangue Standard, de linkervleugelverdediger wordt gehuurd van Cagliari. Aan de Kehrweg krijgen Baby, Musona en Miangue de kans om hun carrière te herlanceren. Met Théo Defourny werd een doublure voor eerste doelman Ortwin de Wolf aangetrokken. Ook Jordi Amat wordt definitief overgenomen van Rayo Vallecano. De 28-jarige centrale verdediger kon de club overtuigen na zijn huurperiode.

INOUT
Théo DefournyDanijel Milicevic
Amara BabyJon Bautista
Jordi AmatOmid Ebrahimi
Knowledge MusonaFlavio Ciampichetti
Senna MiangueSaeid Eztolahi
Stef PeetersOlivier Verdon
Jonathan HerisJonathan Bolingi
 Benoit PoulainSiebe Blondelle
 Mégan Laurent
 Smail Previljak

 Van naïef naar defensief 

Dit seizoen zal Eupen zijn start niet willen missen, Beñat San José zal niet langer naïef, aanvallend voetbal spelen. Ondanks het onrealistische, aanvallende voetbal in de eerste speeldagen en het puntenverlies dat daarmee gepaard ging, kwam het degradatiespook nooit om de hoek loeren. De wedstrijden tegen rechtstreekse concurrenten KV Oostende, Waasland-Beveren, Cercle Brugge en Moeskroen werden gewonnen.

Eupen komt zelden sterk aan de aftrap, als we enkel de eerste helft in rekening nemen stond Eupen op de laatste plaats. Na de pauze kwamen de Panda’s vaak sterker uit de kleedkamer en konden ze meermaals een scheve situatie rechtzetten. Dat Beñat San José een lastig te ontwrichten blok kan neerzetten, blijkt ook uit andere statistieken. Tegenstanders die op achterstand kwamen kregen de Eupense bus zelden gesloopt, zo konden de Oostkantonners 7 keer winnen met het kleinste verschil. 

De Panda’s zullen ook dit seizoen uitgaan van een sterk defensief blok in een 3-5-2-opstelling of een 5-3-2 naargelang de sterkte van de tegenstander. In dit systeem zullen ze de lange bal hanteren op de diepe spits, dit jaar zal dat Amara Baby zijn tenzij er nog een targetman als vervanger wordt gehaald. Door het gebrek aan andere offensieve kwaliteiten zocht Eupen ook dit seizoen diepe spits Jonathan Bolingi, die de opdracht kreeg de bal bij te houden. De Congolese speler betwistte iedere wedstrijd vele kopduels om de hele ploeg te laten opschuiven. Veel gevaar kwam daar echter niet uit voor. In het seizoen 2019/2020 knutselden de Oostkantonners de minst gevaarlijke aanvallen en het minste aantal schoten op doel van alle teams in elkaar.

Het gebrek aan aanvallende slagkracht weerspiegelde zich in een 14de plaats qua aantal gemaakte doelpunten. Het probleem situeerde zich voornamelijk in de thuiswedstrijden, het Eupense publiek mocht slechts 14 keer juichen. Tenzij technisch directeur Jordi Condom de komende weken nog een scorende spits uit zijn hoed tovert, zal ook dit seizoen de aanval het grote probleem zijn voor de Panda’s. Aanwinst Baby staat niet bekend als een doelpuntenmaker en Embalo kent aanpassingsproblemen. De vacature voor een extra spits staat open. 

In tegenstelling tot de aanval heeft Eupen een aantrekkelijk middenveld, de beweeglijkheid van Musona die destijds bij Oostende een lust voor het oog was, de creativiteit van Stef Peeters die Milicevic moet vervangen en harde werker Cools die als meest verdedigende middenvelder zal spelen. Naar de precieze samenstelling van het middenveld is het voorlopig nog gissen. San José zou Peeters ook als aanvallende middenvelder kunnen uitspelen en Musona zou een rijtje naar voren kunnen opschuiven in een vrije rol achter een diepe spits. In de breedte lijkt het Eupense middenveld niet voldoende gestoffeerd, als een van de drie geblesseerd of geschorst uitvalt, zullen onervaren jongeren als Lambert, Akono, Keita of Nuhu er onmiddellijk moeten staan. Een of twee extra middenvelders aantrekken lijkt geen overbodige luxe.

Ook in de Eupense verdediging spelen er enkele bekende namen. Senna Miangue mag op links de concurrentie aangaan met het jonge talent Gnaka en met Nils Schouterden, al kan deze laatste ook hoger op de linkerflank uit de voeten. Aan de overkant lijkt de ervaren Duitser Andreas Beck een certitude. Het centrale trio zal vermoedelijk bestaan uit Poulain, Koch en Amat. De leider achterin zal Poulain moeten worden, vanwege zijn puike positiespel wordt de 32-jarige solide verdediger Le Professeur genoemd. In zijn Brugse periode speelde hij reeds als rechter centrale verdediger in een 3-5-2-opstelling, vandaar ook dat Poulain het Eupense bestuur kon overtuigen. Ivan Leko posteerde destijds met Denswil wel een voetballende verdediger naast hem, een keuze die San José niet heeft.

Positief verrassen

In het tweede jaar onder San José heeft de Spanjaard meer tijd gekregen om zijn ideeën over te brengen op de spelersgroep. Traditiegetrouw zal Eupen zo snel mogelijk het behoud veilig willen stellen. De Oostkantonners zullen spelen vanuit een stevige organisatie maar het gebrek aan aanvallende slagkracht kan hen zuur opbreken. Een extra scorende aanvaller ontbreekt, maar technisch directeur Condom heeft nog enkele weken tijd om een nieuwe nummer 9 te zoeken. Van een leien dakje zal het niet lopen, Eupen wacht een loodzware competitiestart met Standard, Anderlecht, AA Gent en Genk als tegenstanders op de eerste 7 speeldagen (mits de kalender niet al te veel wordt aangepast na de recente beslissing om Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven in 1A op te nemen). Als het enkele punten kan sprokkelen tegen deze lastige tegenstanders, kan Eupen – in tegenstelling tot voorgaande jaren – dit seizoen verrassen, mét realistisch voetbal. Een Play-off-plaats is te hoog gegrepen maar een plaats in de middenmoot als ambitie is realistisch.

Advertentie