Koning Voetbal keert zodra weer terug op de Belgische velden. In de aanloop naar de competitiestart neemt Door Fans Voor Fans elke dag een club onder de loep. We blikken vooruit op het komende seizoen en onderzoeken welke ambities de club mag koesteren. Vandaag: KRC Genk.

Kampioenenkater

Genk bleef achter met een kampioenenkater, ook in de Champions League kon het niet verrassen. Mazzu kreeg de trein niet op de rails, Wolf nam over maar ook de Duitser kreeg Genk niet naar het eindstation – Play-off 1 – geloodst. Met een gemiddelde van 1,6 punten per wedstrijd deed hij niet veel beter dan de 1,4 punten die een wedstrijd onder Mazzu opleverde. Ondanks de mindere prestaties van sterkhouders en het vertrek van Samatta en Berge in de winter, hadden De Limburgers tot op de laatste speeldag zicht op de top zes. Of ze in het rechtstreekse duel tegen KV Mechelen hun plekje konden bemachtigen, zullen we nooit weten.

Zuid-Amerikaanse enclave

Zuid-Amerika lijkt wel het beloofde continent voor de Genkse scoutingcel, eerder ontdekten ze al Lucumi en Cuesta in Colombia, deze zomer kwam Daniel Muñoz over van Atlético Nacional. De 24-jarige verdediger moest heel wat geduld tonen, door het coronavirus waren alle vluchten vanuit zijn thuisland geannuleerd en landde hij pas twee weken geleden in België, waarna Muñoz nog eens twee weken in quarantaine moest. De Colombiaan lijkt een back-up voor Maehle die waarschijnlijk nog een jaar in Genk blijft, al speelde Muñoz eerder ook al centraal in de verdediging of als defensieve middenvelder.

De Colombiaanse verdediger maakte zijn droom waar en mocht de kleuren van zijn geliefde Atlético Nacional verdedigen. Als kind was hij al lid van de fanatieke supportersgroep, Los del Sur. Wanneer hij uit volle borst stond te zingen op de tribune, hoopte hij om later op het veld te kunnen schitteren tussen zijn helden, de droom kwam uit en een half jaar na zijn debuut werd hij zelfs gebombardeerd tot kapitein van de ploeg. Door de coronacrisis geraakte de club in financiële problemen en moest het enkele spelers verkopen, een opportuniteit voor KRC Genk dat hem naar Europa haalde. Tijdens een afscheidsfilmpje blijkt hoe zwaar het afscheid van de club van zijn hart hem valt.

Enkele duizenden kilometers verderop vond Genk versterking voor de linkerflank. De Mexicaanse linksachter Gerardo Arteaga maakt – zo goed als zeker – de overstap naar de Luminus Arena. In zijn thuisland staat de 21-jarige verdediger bekend als een groot talent, net als de andere jonge talenten krijgt hij in Genk een driejarenplan voorgeschoteld. In het debuutjaar krijgen jonge talenten de tijd om zich te ontwikkelen en te wennen aan de nieuwe omgeving, in het volgende jaar moeten ze proberen om een basisplaats te veroveren, in het derde en laatste jaar worden ze sterkhouder en mogen ze zich in de gunst spelen van een Europese subtopper.

Dit plan geldt echter alleen voor jonge talenten, waaronder ook Eboue Kouassi die na zijn uitleenbeurt definitief overgenomen wordt van Celtic. De toptransfer van De Limburgers komt echter uit Nederland, Cyriel Dessers kroonde zich tot topschutter bij onze noorderburen en moet scorend vermogen toevoegen aan de selectie. Er rust een zware druk op zijn schouders, de Tongenaar is van jongs af aan supporter van KRC Genk en kostte 4 miljoen euro.

Aan inkomende kant lijkt het huiswerk van technisch directeur Dimitri de Condé af, uitgaand mogen we echter nog heel wat transferactiviteit verwachten. Jakub Piotrowski, Ianis Hagi, Gaëtan Coucke, Dante Vanzeir, Thomas Didillon en Vladimir Screciu verlieten de club al. Overbodige spelers als Zinho Gano, Rubin Seigers, Dieumerci Ndongala, Nordin Jackers, Ivan Fiolic, Adriano Bertaccini en Amine Khammas trainen momenteel mee met de C-kern. Met verloren zoon Edon Zhegrova en Benjamin Nyren zitten er nog twee spelers in de kern die niet meteen in de plannen van Hannes Wolf passen.

INOUT
Daniel MuñozIanis Hagi
Cyriel DessersJakub Piotrowski
(Gerardo Arteaga)Dante Vanzeir
Eboue KouassiGaëtan Coucke
Amine KhammasDante Vanzeir
Dieumerci NdongalaThomas Didillon
Rubin SeigersVladimir Screciu
Zinho Gano 
Edon Zhegrova 
Nordin Jackers 
Adriano Bertaccini 
Ivan Fiolic

Alle ballen over rechts

Met zijn eigen versie van de befaamde gegenpressing wil Hannes Wolf zijn ploeg directer laten voetballen. Afgelopen seizoen lag het tempo vaak te laag en waren de aanvallen te voorspelbaar. Om dat op te lossen, experimenteerde de Duitse oefenmeester. Hrosovsky werd overal op het middenveld uitgeprobeerd, Cuesta werd een linie hoger geschoven, Bongonda kreeg zijn kans op de 10 en Daehli werd een keer in de spits gedropt.

Een van de belangrijkste elementen voor het magere seizoen was het ontbreken van een echte leider die opstond op moeilijke momenten, aankopen Dessers en Muñoz moeten meer vuur in het elftal brengen. De Limburgers waren simpelweg te braaf, zo maakten ze gemiddeld slechts 11,62 fouten per wedstrijd, pakte geen enkele speler een rode kaart en met 37 gele kaarten scoort het ook op dat vlak het laagst van de klas. Wolf kreeg in de voorbereiding de tijd om bepaalde zaken te veranderen en voerde kleine experimenten uit. De 4-2-3-1 opstelling bleef echter behouden waardoor een spitsenduo Onuachu-Dessers niet voor meteen lijkt.


Ook in doel doet er zich een luxeprobleem voor bij De Genkenaren, met Maarten Vandevoordt en Danny Vukovic heeft het twee uitstekende opties. Beide doelmannen kenden in het afgelopen jaar tumultueuze periodes. Vukovic liep een zware blessure op en revalideerde 9 maanden lang, Vandevoordt werd vooruitgeschoven als eerste doelman na de blunders van Gaëtan Coucke, maar liep zelf een blessure en het coronavirus op.

Centraal achterin is kapitein Sebastien Dewaest niet langer een onbetwistbare titularis, de Poperingenaar is toe aan zijn zesde seizoen in Genkse loondienst en is zowel op als naast het veld een leidersfiguur, maar heeft niet de beste voeten, is traag op de eerste meters en minder wendbaar dan zijn concullega’s. Het Colombiaanse paar Lucumi-Cuesta daarentegen beschikt over meer voetballend vermogen, zijn sterk in de duels en relatief snel. Met ook de jonge Shawn Adewoye, die een feilloze indruk naliet in de voorbereiding, en de polyvalente Muñoz zijn er nog reserveopties aanwezig.

Op de flanken heeft Hannes Wolf een luxeprobleem. Joakim Maehle leek een onbetwistbare basisspeler maar aanwinst Muñoz is defensief sterker dan de aanvallende Deen. Beiden beschikken over een grote motor en krijgen de opdracht om de rechterflank af te dweilen. De Genkse rechtsback zal Junya Ito voor hem zien staan, de vinnige Japanner is razendsnel en is een van de beste aangevers in de Jupiler Pro League. In onderstaande tweet is duidelijk te zien hoe belangrijk de rechterflank is in het Genkse systeem.

Aan de overkant mogen Jere Uronen en Gerardo Arteaga strijden om een basisplaats. Beiden zijn onvermoeibaar en laten zich gelden met rushes naar voren en hebben een goede voorzet in huis. Met ook nog Neto Borges – die na een twijfelende start een steeds betere indruk nalaat – en Casper De Norre is de positie van linksback duur. Vóór de linksachter mag Bongonda of Paintsil aantreden. Het zijn twee verschillende types die beiden nog rendement en een goede voorzet missen. Bongonda komt graag naar binnen vanop de flank en zoekt zijn tegenstander op, hij duikt afwisselend in de diepte of tussen de linies. Paintsil daarentegen zoekt steeds de diepte op en troeft zijn tegenstanders af op snelheid, de razendsnelle flankaanvaller speelde een sterke voorbereiding maar met een prijskaartje van 7 miljoen euro hoopt het Genkse bestuur dat Bongonda dit seizoen – eindelijk – ontploft.

In de driehoek op het middenveld zijn jonkies Dwomoh, Sierra en Oyen klaar om de routiniers het vuur aan de schenen te leggen. Op dit moment lijkt er niemand zeker van een basisplaats op het Genkse middenveld. Patrik Hrosovsky was vorig seizoen titularis maar zat in het laatste oefenduel tegen RC Lens op de bank bij de A-ploeg , de Tsjech kan zowel op de 6, 8 als 10 uit de voeten, is technisch onderlegd, werkt hard en is balvast. Bryan Heynen is nog aan het revalideren van een zwaar kruisbandletsel, maar heeft intrinsiek de meeste klasse. Als de Breeënaar weer fit is, zal hij onmiddellijk zijn basisplaats opeisen. Tot dan kan Daniel Muñoz zijn plek innemen, de polyvalente Colombiaan debuteerde in de oefenwedstrijd tegen Lens als defensieve middenvelder en liet door zijn spelintelligentie en positiespel een sterke indruk na. Ook Eboue Kouassi – die pas hersteld is van malaria – kan als verdedigende middenvelder uit de voeten, de Ivoriaan is eerder een ‘breker’ die het vuile werk opknapt en ook Dries Wouters mag na jaren in de wachtkamer aanspraak maken op een basisplaats. De twee Noorse middenvelders zijn de meest aanvallende types, al ontbreekt er een echte ‘nummer 10’ in de kern. Mats Möller Daehli is technisch beter onderlegd dan de harde werker die Kristian Thorstvedt is, al koppelt de blonde Noor dat aan te weinig rendement. In het verleden rendeerde hij beter vlak achter de spitsen.

Een systeem met twee spitsen lijkt er echter niet meteen in te zitten voor Daehli. Momenteel kiest Hannes Wolf nog steeds voor één diepe spits, daarvoor heeft hij drie kandidaten: de boomlange Paul Onuachu, doelpuntenmaker Cyriel Dessers of de vinnige Stephen Odey. De Nigeriaanse ploegmakkers Onuachu en Dessers lijken de voornaamste kandidaten. De grote spits heeft met zijn lengte het voordeel dat hij de verdediging aan de praat kan houden en zo ruimte kan maken in de rug van de tegenstander. Bovendien is hij ook technisch meer dan redelijk en werkt hij hard. Dessers kan dan weer profijt halen uit zijn scorend vermogen en is een jongen van de streek die nu al in de harten van de supporters zit.

Strijden voor een plek in de top 4

Dit Genk lijkt beter gewapend dan het Genk van na de winterstop. De technische staf werkt aan een nieuw elftal na de verkoop van heel wat sterkhouders in het afgelopen jaar. De meeste posities zijn dubbel bezet en de jonge talenten kloppen op de deur, waardoor de plaatsen duur zijn. Er staat opnieuw een elftal – en zelfs een kern – waarin potentieel zit. Om echt mee te doen voor de titel komt het nog tekort, maar in het verleden bleek het al dat de Genkse succesformule eruit bestaat om het team te laten groeien en aan te vullen met de juiste versterkingen, ook in het seizoen 2020-2021 is dit het geval. Deze positieve selectieproblemen hebben echter de keerzijde dat Hannes Wolf iedereen tevreden zal moeten houden, en dat in een seizoen zonder Europees voetbal. De top 8 halen is een must, maar om deel te nemen aan de Champions-Play-off is beter voetbal en vooral meer puntenwinst noodzakelijk.

In deze voorbeschouwingsreeks:
KAS Eupen