Koning Voetbal keert zodra weer terug op de Belgische velden. In de aanloop naar de competitiestart neemt Door Fans Voor Fans elke dag een club onder de loep. We blikken vooruit op het komende seizoen en onderzoeken welke ambities de club mag koesteren. Vandaag: KAA Gent.

De enige die een beetje in het spoor bleef

15 punten. Dat was het verschil tussen Club Brugge en AA Gent bij het stopzetten van de competitie. Nochtans werden de Buffalo’s lang gezien als het enige team dat blauw-zwart nog een halt kon toeroepen. Toen de Brugse trein na Nieuwjaar even vaart minderde groeide het geloof in een nieuwe titel in de Arteveldestad. Na een 0 op 6 op de laatste twee speeldagen gooide AA Gent zijn titelkansen echter te grabbel. Ook in de Europa League gooide La Gantoise hoge ogen, het werd groepswinnaar in een groep met Wolfsburg, Saint-Étienne en Oleksandria. Een droomaffiche tegen AS Roma volgde, maar ondanks de sterke prestaties werden ze uitgeschakeld.

Bekende spelers uit de Jupiler Pro League 

De Gentse strategie in deze transferperiode is duidelijk, er werden spelers gehaald die de competitie kennen en van wie ze de kwaliteiten kunnen inschatten. Davy Roef past perfect in dit plaatje, de doelman komt over van Anderlecht en moet de concurrentie aangaan met Kaminski. Derde doelman Colin Coosemans mag vertrekken bij een goed bod. 

Toch versterkte AA Gent zich vooral in de breedte en zijn het niet meteen spelers die een extra pigment geven aan het elftal. Dit is onder andere het geval bij de transfers van Nurio Fortuna en Jordan Botaka. Ze waren beide sterkhouders bij hun club, maar met Mohammadi en Castro-Montes is de concurrentie niet min. De transfer van Dino Arslanagic valt in dezelfde categorie, de centrale verdediger was echter een vrije speler waardoor de Buffalo’s weinig mis kunnen doen met deze aankoop. De andere Belgische centrale verdediger, Jan Van den Bergh, keert terug naar ’t Kiel. 

Daarnaast past ook Alexandre De Bruyn perfect in dit plaatje, de vinnige aanvallende middenvelder lijkt een vervanger te worden voor Brecht Dejaegere – die mag vertrekken – maar kan wel dodelijker zijn in de zestien meter van de tegenstander. De jonge Parmentier en Julio Vinicius werden aangetrokken met het oog op de toekomst. 

Een speler die wel een directe meerwaarde vormt, is Niklas Dorsch, de Duitse middenvelder komt – net als de kopbalsterke targetman Tim Kleindienst – over van tweedeklasser Heidenheim en moet de concurrentie aangaan met Vadis Odjidja, Elisha Owusu en Sven Kums. De Duitser staat in eigen land bekend om zijn fysieke capaciteiten en puike voorzet. De blonde middenvelder komt uit de jeugdopleiding van Bayern München, waar Pep Guardiola himself hem omvormde van linksbuiten naar centrale middenvelder. Onder Jupp Heynckes stond hij eenmaal aan de aftrap in het eerste elftal, Dorsch bedankte met een doelpunt.

Als jeugdspeler van Bayern München liep Niklas Dorsch zijn idool Toni Kroos wel eens tegen het lijf in de Allianz Arena. Naast hun voetbalkwaliteiten hebben de twee Duitse middenvelders nog meer zaken gemeenschappelijk. Ze brachten hun jeugd beide door op dezelfde kamer in het internaat. Toen Niklas Dorsch er arriveerde kreeg hij de kamer van zijn idool toegewezen. Die had er zijn muziekinstallatie nog achtergelaten. Het hoofd van het internaat regelde een ontmoeting, die de speler van Real Madrid was bijgebleven. Zo gaf Kroos zijn truitje van de halve finale tussen Bayern München en Real Madrid uit de Champions League aan de dolgelukkige Niklas Dorsch.

Deze transfers leiden tot een ruime kern die veel wisselmogelijkheden biedt, keerzijde is echter dat peoplemanager Thorup iedereen tevreden zal moeten houden. Momenteel telt de Gentse kern maar liefst 35 spelers, dat zijn er te veel. Andrijasevic en Sylla kregen al te horen dat ze mogen vertrekken, Eric Smith wordt uitgeleend aan Norrköping, Jari De Busser trekt naar Lommel en Reuben Yem vond onderdak bij het AS Trencin van Stijn Vreven. Ervaren rotten Nana Asare en Mikael Lustig mogen ook niet meer rekenen op een plaats in de Gentse elf. Daarnaast lijkt er ook voor Deiver Machado en Ahmed Mostafa geen plek meer in de kern. 

Exit David?

Het goudhaantje van AA Gent wil weg, en nog liefst naar Lille. Een belangrijk element is de transfer van Victor Osimhen naar Napoli, waardoor de spaarpot nog wat meer gevuld raakte bij de club uit Rijsel. De Franse transfermarkt opent opnieuw op 10 augustus en Lille heeft zijn zinnen gezet op de komst van Jonathan David. Mocht de deal afspringen, lijken er nog genoeg andere gegadigden om de Canadees over te nemen. Op dit moment lijkt de kans miniem dat David volgend seizoen nog in de Ghelamco Arena te bewonderen zal zijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 116156292_1254169288253487_6541055807557879905_n.png

Daar weten ze echter al langer dat David niet te houden is. De zoektocht naar een vervanger verloopt erg moeilijk. Een aanvaller met dergelijke statistieken voor een haalbare prijs binnenhalen is haast onmogelijk. Met 18 doelpunten en 8 assists in 27 wedstrijden heeft David de cijfers van een spits. Tegelijkertijd is hij ook de eerste die terugloopt om de counter van de tegenstander ongedaan te maken. In het tactisch systeem van AA Gent speelt de Canadees nochtans net achter de twee spitsen op een vooruitgeschoven ‘nummer 10’, waardoor hij vaak opduikt in de zestien van de tegenstander. De Gentse smaakmaker vervangen wordt geen sinecure. Als men geen vervanger aantrekt, zal Bezus allicht op veel speelminuten mogen rekenen. Met Chakvetadze zit er nog een ander groot talent in de kern, maar zijn carrière kent een terugslag door blessures.

INOUT
Nurio FortunaOr Inbrum
Niklas DorschJan Van den Bergh
Jordan BotakaPhilip Azango
Alexandre De BruynGiorgi Beridze
Davy Roef Jari De Busser
Dino Arslanagic Reuben Yem
Mathéo Parmentier 
Mamadou Sylla 
Franko Andrijasevic 
Tim Kleindienst

Op volle kracht naar voren

In doel moet Davy Roef de concurrentiestrijd aangaan met eerste doelman Thomas Kaminski. Allebei hebben ze een verleden bij Anderlecht, waar ze streden voor de plek van tweede doelman achter de toen ongenaakbare Silvio Proto. Het Gentse bestuur hoopt dat beide doelmannen elkaar beter maken en dat de druk op – de af en toe twijfelende – Kaminski wordt opgevoerd.

In het 4-4-2-systeem van Jess Thorup – al experimenteerde de Deense voetbalcoach ook met andere opstellingen in de voorbereiding – vallen de backs op met hun loopvermogen. Mohammadi was vorig seizoen een ontdekking op de linkerflank en won de concurrentiestrijd van Nana Asare. Volgens Sebastiaan Van Praet, AA Gent-watcher bij Door Fans Voor Fans, is het Gentse avontuur van Asare echter nog niet afgelopen. “Het zat er aan te komen dat Nana Asare aan de kant werd geschoven, ook al zal hij een waardevolle figuur in de kleedkamer blijven en een betrouwbare pion voor die paar wedstrijden per seizoen die hij nog speelt. In de voorbereiding speelde hij zelfs eens op het middenveld, dus misschien kan hij een veelzijdige doublure zijn.” Door de schorsing van Mohammadi zal Nurio Fortuna – met 6 miljoen euro de duurste aankoop aller tijden bij KAA Gent – aan de aftrap verschijnen in de eerste competitiewedstrijd op Stayen. Dankzij zijn imposante loopvermogen, snelheid en goede voorzet lijkt de Angolees in de belangrijke wedstrijden verzekerd van een basisplek.

Centraal in de verdediging lijkt het duo Plastun-Ngadeu onaantastbaar, net als Dino Arslanagic vallen ze op door hun fysieke capaciteiten. Door het aanvallende voetbal ligt er echter ruimte in de rug van de laatste linie voor de tegenstander, niet bepaald het sterkste punt van de Gentse verdediging. De Buffalo’s eindigden vaak met Owusu-Ngadau-Plastun als restverdediging, wat hen duur kwam te staan als de tegenstander uitpakte met een vlijmscherpe counter. Met de aanvallende backs Castro-Montes (23) en Mohammadi (26) – die de strijd wonnen van hun oudere concullega’s Asare (34) en Lustig (33) – lag er ruimte op de flanken. Dit vertaalde zich ook in het relatief hoge aantal tegendoelpunten ten opzichte van de andere Play-off 1-kandidaten. Omdat Thorup graag het aanvallende aspect voor zijn rekening neemt, werd Wim de Decker aangetrokken, de assistent-trainer moet voor meer defensieve zekerheid zorgen.

Net voor de verdediging speelt Owusu als een breker die ballen moet recupereren en de snelle omschakeling verzorgt. In zijn eerste seizoen in Gentse loondienst toonde de dynamische middenvelder al zijn puike balbehandeling en wendbaarheid. De ruit op het middenveld wordt aangevuld met de infiltrerende Vadis Odjidja en spelverdeler Sven Kums of aanwinst Niklas Dorsch.

Vadis Odjidja, de Gentse kapitein, speelde een erg sterk seizoen. Hij eist alle stilstaande fases op en nestelde zich met 11 assists in de rol van aangever. Met naast hem spelverdeler Kums, die altijd aanspeelbaar was om de ballen op te vragen en ze vervolgens rond te strooien. Beiden heren krijgen met Dorsch een te duchten concurrent, de box-to-box-middenvelder kan zowel op de 6, 8 als 10 uit de voeten, beschikt over een grote motor, een puike traptechniek en staat ook fysiek zijn mannetje.

Als meest vooruitgeschoven middenvelder is David – als hij blijft – zeker van zijn plaats. In de huidige kern lopen er met Chakvetadze, Bezus en De Bruyn nog drie andere spelers rond die bij zijn vertrek zullen vechten voor de felbegeerde ‘nummer 10’-stek. In dat geval beschikt Roman Bezus over de beste papieren. Met 4 goals en 2 assists in de tweede seizoenshelft voelde hij zich in zijn sas. Niet toevallig viel zijn beste periode samen met de vooruitgeschoven positie van Jonathan David die mee in de spits speelde sinds het uitvallen van Roman Yaremchuk en/of Laurent Depoitre. “Bezus lijkt de logische vervanger. Daarmee komt er wel meer een echte aanvallende middenvelder, die vooral het spel wil maken met splijtende passes en acties. Het probleem is dan dat er een oplossing moet worden gevonden voor de diepgang die David ook kan bieden. Chakvetadze is hetzelfde verhaal, maar eerst moeten we nog zien wanneer het Georgisch talent ooit nog eens blessurevrij kan voetballen. Van Alexandre De Bruyn ben ik tijdens de voorbereiding zeker niet overtuigd, maar ik wil hem daarom nog niet direct afschrijven. Hij is een veelzijdige voetballer die Bezus en een fitte Chakvetadze constant scherp houdt.”, zegt onze AA Gent-watcher.

Het Gentse aanvalsduo Yaremchuk-Depoitre sukkelde in de voorbereiding van het nieuwe seizoen met blessures, waardoor Niangbo en Mbayo hun kans kregen. Anderson Niangbo maakte afgelopen winter de overstap van Red Bull Salzburg naar de Ghelamco Arena, zijn prijskaartje bedroeg 4 miljoen euro. De 20-jarige Ivoriaan kreeg van Jess Thorup een basisplaats in de oefenwedstrijd tegen Club Brugge en bedankte met twee rake treffers. Hij stoomt zich klaar voor het grote werk en zou dit seizoen wel eens kunnen doorbreken. Met ook nog de 18-jarige talentvolle Dylan Mbayo – die eerder een winger dan een diepe spits is -, targetman Tim Kleindienst die Depoitre rust moet gunnen en Giorgi Kvilitaia beschikken de Gentenaars over een uitstekende aanvalslinie.

Op basis van vorig seizoen lijkt het duo Yaremchuk – Depoitre toch het meest waarschijnlijk. Samen met Jonathan David scoorden zij 36 van de 59 Gentse doelpunten. Aanvallend zat het wel goed bij de Buffalo’s, ze kwamen het vaakst tot scoren in de Jupiler Pro league. Targetman Depoitre die omringd wordt door de snellere en technisch vrij onderlegde Yaremchuk, het koningskoppel is ook dit seizoen een garantie op doelpunten. 

‘Wij gaan voor de titel’

Ivan De Witte stak zijn ambities niet onder stoelen of banken. Een gewaagde uitspraak, zeker met het nakende vertrek van sterkhouder Jonathan David. Volgens AA Gent-watcher Sebastiaan Van Praet is een titel voor AA Gent niet onrealistisch als ze de uitdagingen tot een goed einde weten te brengen. “Ten eerste moet het defensief veel beter om Club Brugge bij te benen én moeten ze als ploeg Davids doelpunten, als hij vertrekt, opvangen.” Gent heeft zich voornamelijk in de breedte versterkt, zoveel is zeker, maar of de versterkingen ook echt een meerwaarde kunnen bieden, moet nog blijken. De ruime kern zorgt voor veel wisselmogelijkheden, noodzakelijk indien Gent wil meestrijden op drie fronten. Het belangrijkste front wordt de Champions League, als de Buffalo’s zich kunnen verzekeren van een verblijf op het kampioenenbal en de bijhorende miljoenen is er ruimte om extra versterkingen aan te trekken. Ook in de competitie wil het zolang mogelijk oorlog voeren met Club Brugge. Toch maar opletten dat ze de strijd niet vervroegd moeten staken.

In deze voorbeschouwingsreeks:
– KAS Eupen
– KRC Genk
Zulte Waregem

Advertentie