Dit weekeinde begint ook in het Groothertogdom Luxemburg de bal weer te rollen. Niet dat daar veel mensen in België wakker van zullen liggen overigens. Hoewel, bij nader inzien misschien toch, want komende voetbaljaargang spelen maar liefst vijfentwintig Belgische voetballers in de Nationaldivisioun, de hoogste voetbalklasse van het land. Van die vijfentwintig komen er elf uit voor dezelfde ploeg: FC Wiltz 71, een club waarvan het stadion slechts een slordige twintig kilometer verwijderd ligt van Bastenaken.

FC Wiltz, in 1971 ontstaan uit een fusie tussen US Niederwiltz en Gold a Ro’d Wiltz, speelde in zijn historie een kleine dertig jaar op het hoogste Luxemburgse voetbalniveau. Een hoofdprijs werd er nooit gewonnen, al speelde de ploeg in 2001 wel in de finale van de Beker. In 2016 degradeerde de club naar het tweede niveau, de Éirepromotioun. Dit najaar was een tweede plaats op de ranglijst bij het stopzetten van de competitie, goed voor de terugkeer naar de hoogste afdeling. Na vier jaar afwezigheid speelt FC Wiltz 71 weer in de BGL Ligue, zoals de elitereeks van Luxemburg ook wel genoemd wordt.

In 2021 viert Wooltz zijn vijftigjarige jubileum en dat doen ze dus in stijl: op het hoogste niveau. De club is vastbesloten daar ook te blijven. En dan het liefst als een stabiele club met een regionaal gezicht. Wiltz zette in op de terugkeer van voetballers uit de streek. Dit seizoen keert bijvoorbeeld de ervaren doelman Ralph Schon terug. De “local heroes” Edis Osmanovic en Sanel Ibrahimovic deden dat al een jaar eerder.

Kennelijk behoren Belgische voetballers ook tot de couleur locale, want deze transferzomer werden met Wesley Orville (van Charleroi U21), Mattis Poitoux (Virton U18), David Vandenbroeck (Differdange), Luigi Vaccaro (Visé), Luca Schenk (Solières). Randy Giargiana (RFC LIège) en Amaury Docquier (Geer) maar liefst zeven van onze landgenoten gecontracteerd. Het totaal aantal Belgen bij Wiltz komt hiermee op elf. Het is dat er geen keeper tussen zit, maar anders zou trainer Dan Huet dus een complete Belgische ploeg de grasmat op kunnen sturen.

Van alle Belgen bij Wiltz is David Vandenbroeck veruit de bekendste. De 35-jarige routinier speelde meer dan 300 wedstrijden in het Belgische profvoetbal, waaronder heel wat matchen in onze Eerste Klasse. Hij kwam in zijn carrière in België uit voor Tubeke, Charleroi, Kortrijk, Zulte Waregem, Antwerp en OH Leuven. In 2016 toog hij richting Luxemburg, waar hij terechtkwam bij FC Differdange 03. Met deze ploeg werd hij één maal tweede en nam hij twee seizoenen deel aan de Europa League. Na vierenhalf jaar Differdange was hij deze zomer einde contract, waardoor hij transfervrij kon overstappen naar Wiltz. In het Stade am Poetz wordt veel van de ervaren rot verwacht. Hij moet er de verdediging gaan leiden.

Een andere sterkhouder bij de rood-witten is landgenoot Davide Timmermans. Deze 27-jarige aanvaller kwam vorig seizoen vanuit de Belgische Tweede Amateurafdeling naar Wiltz en drukte er meteen zijn stempel. Het contract met de in Verviers geboren Timmermans werd onlangs door de club dan ook verlengd tot 2023. Timmermans werd in Nederland opgeleid bij MVV Maastricht, maar brak daar nooit echt door. Via RCS Verviers, THES Sport en Spouwen Mopertingen belandde hij in de zomer van 2019 uiteindelijk in Luxemburg.

Pita Schimei (22) is intussen de langst dienende Belg in Wiltz. De aanvallende middenvelder speelt sinds 2018 in de rood-witte clubkleuren. Schimei werd weggeplukt bij de reserves van KAS Eupen. De reserveploegen van de profteams en de eerste elftallen in de Belgische amateurreeksen blijken de voornaamste vijvers waarin de scouts van Wiltz vissen.

De spelerskern van Wiltz, seizoen 2020/2021 Doel: Ralph Schon, Olivier Mabille, Joé Scholzen, Verdediging: Eric-Antoine Kaba (B), Miguel Dachelet (B), David Vandenbroeck (B), Mattis Poitoux (B), Wesley Orville (B), Tim Martins, Alexandre Semedo, Elton Cruz en Randy Giargiana (B). Middenveld: Rodrigue Kouayep, Christophe Schroeder, Dino Mahmutovic, Luigi Vaccaro (B), Emir Burkic, Dany Fernandes, Edis Osmanovic, Pita Schimei (B). Aanval: Denis Dragulovcanin, Davide Timmermans (B), Ben Biver, Luca Schenk (B), Bryan Goncalves, Sanel Ibrahimovic en Amaury Docquier (B).

Want ook dit seizoen weer zijn de meeste nieuwe Belgische aanwinsten weer afkomstig uit onze amateurafdelingen. Voor deze spelers is de stap naar de hoogste Luxemburgse liga natuurlijk een mooi kans om eens te ruiken aan het profvoetbal. “Ik was toe aan een radicale verandering”, zei Randy Giargiana, verleden seizoen nog actief bij Club Luik, tegen La Dernière Heure, toen hem gevraagd werd naar de reden van zijn transfer naar Luxemburg. “Ik had geen zin om in België naar een niveau lager dan Eerste Nationale te gaan. Derde of Vierde Divisie was voor mij alleen interessant in het buitenland. Duitsland of Spanje bijvoorbeeld”. Het werd uiteindelijk Wiltz, waar Giargiana een contract kon tekenen voor één seizoen.

Hetzelfde verhaal gaat eigenlijk ook op voor jongeling Amaury Docquier. Deze 20-jarige spits, misschien wel de meest verrassende naam in de reeks van nieuwelingen, speelde vorig seizoen namelijk nog gewoon bij ESFC Geer in Eerste Provinciale. Eind juli kreeg hij plots het aanbod mee te komen trainen bij Wiltz. Een kans die hij met beide handen aangreep. Bij Wiltz mag Docquier nu een jaar lang laten zien dat hij het niveau van de Luxemburgse Nationaldivisioun aan kan. “Ik vind het jammer om het warme nest van Geer te verlaten, maar ik moet aan mijzelf denken. Prof worden, dat is de droom van elke voetballer”, vertelde hij onlangs in L’ Avenir.

Dit weekeinde begint de competitie voor de Belgen van Wiltz met de derby tegen Etzella Ettelbrück. De club wil het jubileumjaar goed starten, dus vanaf de eerste dag moet iedereen meteen bij de les zijn. Afgaand op de laatste oefenmatchen, mogen vijf à zes Belgen hopen op een plaats in de basisploeg. Dat zijn er zelfs bijna meer dan bij de gemiddelde equipe in onze eigen Jupiler Pro League!

Advertentie