In Zuid-Amerika zijn de tien ‘CONMEBOL-landen’ deze week begonnen aan de kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar. De landenteams die na 18 speeldagen op plaatsen één tot vier prijken, plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De vijfde positie op de ranking geeft recht op een Play-offticket.

Paraguay 2-2 Peru
Angel Romero (San Lorenzo) trof tweemaal raak voor de thuisploeg, terwijl André Carrillo (Al-Hilal Saudi) hetzelfde deed voor Peru. Paraguay wist onvoldoende te profiteren van zijn veldoverwicht.

Uruguay 2-1 Chili
De eerste topmatch van de campagne werd in de extra tijd van de tweede helft beslist door Valencia-speler Maximiliano Gómez. Eerder had Luis Suárez de score geopend vanop de stip en kwam ook de gelijkmaker van de voet van een grote naam (Alexis Sánchez).

Het eerste doelpunt van deze Zuid-Amerikaanse kwalificatiecampagne werd in deze wedstrijd gescoord, ondanks het feit dat de partij in Uruguay een kwartiertje later begon dan die in Paraguay. Dat is opvallend, want zo slaagt de nieuwe spits van Atlético Madrid daar al voor de derde keer in zijn carrière in (2010, 2014, 2020). Het is daarnaast ook de vierde keer op rij dat een speler van Uruguay voor de eerste treffer tekent (2018: Cáceres)!

Argentinië 1-0 Ecuador
In het stadion van Boca scoorde niemand minder dan Lionel Messi het enige doelpunt van de wedstrijd. Hij faalde niet vanop de stip in minuut 13.

Colombia 3-0 Venezuela
De thuisploeg was efficiënt voor doel en dus was het ook geen verrassing dat het net de mannen van Atalanta Bergamo waren die voor de doelpunten zorgden: Luis Muriel scoorde twee keer, nadat Duván Zapata de netten eerder al voor een eerste maal had doen trillen.

Brazilië 5-0 Bolivia
Voor de grootste uitslag van de eerste speeldag moest men in het stadion van Corinthians zijn. De grote namen tekenden present, want we zagen naast één owngoal doelpunten van Marquinhos, Roberto Firmino (2) en Philippe Coutinho. Neymar vond zelf de weg naar doel niet, maar leverde wel twee assists af. Alle aanvallende statistieken waren duidelijk in het voordeel van de Brazilianen, een oververdiende zege dus.

Op 13 en 14 oktober wordt speeldag 2 afgewerkt. Deze wedstrijden staan op de planning: Bolivia – Argentinië, Ecuador – Uruguay, Venezuela – Paraguay, Peru – Brazilië en Chili – Colombia.