‘t Is gebeurd. Dat zei Erik Van Looy hoogstwaarschijnlijk toen hij ref Jasper Vergoote na 94 interessante minuten de derby hoorde affluiten. Een grote opluchting voor de Antwerpfans, want zij pakken (voorlopig) de eerste plaats en zijn opnieuw “de ploeg van ‘t Stad”. Een wrange nasmaak bij de Beerschotfans, want voor hen had er misschien iets meer ingezeten. We maken de balans op van een interessante derby.

Het was al van 2004 geleden dat er nog een Antwerpse stadsderby met inzet werd gespeeld. In dat jaar gleed Antwerp voor ’12+1′ jaar uit de Belgische hoogste klasse weg. Sinds 2004 is er veel veranderd voor beide clubs. Antwerp was ei zo na veroordeeld tot het faillissement, maar het stamnummer 1 bleef overeind en maakte in 2017 onder impuls van mecenas Paul Gheysens z’n comeback in de eerste klasse, won in 2020 de Beker van België en kwam met een 1-2-overwinning terug uit Bulgarije na de Europa League-wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Bulgaars kampioen Ludogorets. Er wordt immers volop gebouwd aan de Bosuil en volgende donderdag ontvangen de troepen van Leko die van Mourinho uit Londen (Tottenham). Het contrast met 2004, toen de twee stadsploegen elkaar voor het laatst troffen, kan niet groter zijn. In het zuiden van Antwerpen veranderde er ook veel. In 2013 ging Beerschot AC failliet onder impuls van de veelbesproken Patrick Vanoppen, en besloot KFCO Wilrijk de naam Beerschot op te nemen om in Eerste Provinciale aan een heropmars te beginnen. Die heropmars zou zeven jaar in beslag nemen. Sinds het huidige seizoen maakt Beerschot deel uit van de 18-koppige Jupiler Pro League. In 2018 troffen Antwerp en Beerschot elkaar al tweemaal in Play-off 2. Op de Bosuil werd het 2-0 na twee doelpunten van William Owusu, op Het Kiel bleef het 0-0. Beide ploegen ondergingen in die drie jaren een ware gedaantewisseling, want van beide kernen uit 2017 blijven niet veel spelers over.

Over naar de match nu. Antwerp hield in de eerste 25 minuten het spelbeeld van de wedstrijd tegen Ludogorets aan. Snelle passing, veel balbezit, ruimtes zoeken, ruimtes creëren, met twee klassedoelpunten van Lior Refaelov en Simen Juklerod tot gevolg. Daarna nam Beerschot over en bibberde Antwerp af en toe, zeker toen Beerschot er 2-1 van maakte en Antwerp toch met een wrang gevoel de kleedkamer in ging, ondanks de voorsprong. De vermoeidheid na de pittige wedstrijd van donderdag en de reis naar Bulgarije zat duidelijk nog in de benen. Na de rust hetzelfde spelbeeld. Beerschot bekroonde het harde werk, de sterke duelkracht en de flitsen van Tissoudali met een gelijkmaker in de 73ste minuut, gescoord door Suzuki (die ook al de 2-1 tegen de netten trapte). Maar daar stak wie anders dan Dieumerci Mbokani een stokje voor. Amper 1 minuut na de goal van Beerschot maakte de God van Deurne-Noord er 3-2 van na een prachtige assist van Aurelio Buta, die een goede invalbeurt maakte na een wekenlange blessure. Antwerp gaat met een 15/15 in de Belgische competitie verder met zijn loodzware programma (donderdag tegen Tottenham, zondag in Anderlecht, de donderdag erna in LASK Linz en daarna thuis tegen Standard), en Beerschot speelt na een 6 op 15 (gevolgd op een vliegende seizoensstart) volgend weekend tegen medepromovendus OH Leuven, de week erna in Kortrijk en dan thuis tegen Anderlecht.

Royal Antwerp FC is dus opnieuw de ploeg van ‘t Stad. Als het coronavirus er geen stokje voor steekt, wordt op 5 februari 2021 op Het Kiel deze titel opnieuw bevochten. Met publiek, zonder publiek, niemand die het kan voorspellen. De wedstrijd van vandaag op de Bosuil verdiende in ieder geval met publiek gespeeld te worden. Er was spanning, gretigheid, emotie en op momenten mooi voetbal, maar jammer genoeg geen derbysfeer. Ongetwijfeld zullen er duizenden mensen achter de beeldbuis hun ploeg hebben aangemoedigd, maar toch is dat niet hetzelfde. Het virus begint stilaan zijn tol te eisen, ook voor ons als voetbalfans. Maar ook vanuit Door Fans Voor Fans vragen wij uzelf sterk te houden en u aan de maatregelen te houden, zowel voor uw eigen gezondheid en die van uw naasten. Op die manier kunnen we hopelijk snel opnieuw de stadions vullen. Take care!

Opvallend: Ritchie De Laet (Antwerp) is na een sterke wedstrijd met zijn typische Antwerpse over-mijn-lijkmentaliteit onze matchwinnaar en Raphael Holzhauser, deze week nog getipt als kandidaat Gouden Schoen, speelde een eerder bleke wedstrijd in tegenstelling tot wat hij de afgelopen weken liet zien.

Advertentie