Zaterdagavond staat er op Stayen derbyvoetbal op het menu. STVV ontvangt provinciegenoot KRC Genk in een wedstrijd waar de eer van “beste ploeg van Limburg” een eerste keer dit seizoen op het spel staat. Een altijd beladen duel, ditmaal weliswaar zonder supporters. Met zeven cijfers blikken we vooruit op de clash tussen de Truiense Kanaries en de Genkse Smurfen.

53

In totaal werd de Limburgse derby tussen RC Genk en STVV al 53 keer gespeeld, bekerwedstrijden incluis.

In competitieverband staat de teller op 47 derby’s. 27 keer ging RC Genk met de overwinning aan de haal, STVV trok 6 keer aan het langste eind. 14 keer eindigde de derby op een gelijkspel. In totaal kwam Genk 87 keer tot scoren, Sint-Truiden vond in de Limburgse derby 43 keer de weg naar doel.

Op Stayen slaagden de Kanaries er in de competitie slechts tweemaal in om de drie punten in Haspengouw te houden. Een laatste keer in het seizoen 2017/18. Toen werd het 2-1 met doelpunten van Roman Bezus en Damien Dussaut aan Truiense kant. Siebe Schrijvers zorgde in het slot voor de Genkse eerredder. KRC boekte al 15 competitiezeges op bezoek bij de buren uit Sint-Truiden. Een laatste overwinning kwam er in het seizoen 2018/19. Toen won Genk met 2-3. Aly Samatta, Leandro Trossard en Dieumerci Ndongala scoorden voor de bezoekers. Jordan Botaka en Yohan Boli deden dat voor de thuisploeg.

In de Beker van België troffen beide ploegen elkaar reeds zes keer, met drie zeges voor Genk, twee voor Sint-Truiden en één gelijkspel.

1988

De eerste Limburgse derby tussen het pas gefusioneerde KRC Genk en STVV vond plaats in het seizoen 1988/89 – eveneens het stichtingsjaar van de Genkse fusieclub (Thor Waterschei en KFC Winterslag, red.). RC Genk ging op eigen veld – toen nog de Noordlaan te Winterslag – met 0-1 onderuit tegen het Sint-Truiden van trainer Guy Mangelschots. STVV-verdediger Patrick Ghislain scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd. Bij de thuisploeg liep Jan Swinnen een kwartier voor affluiten tegen een rood karton aan. De terugwedstrijd op Stayen eindigde op de slotspeeldag op een scoreloos gelijkspel.

RC Genk strandde dat seizoen op een achttiende en laatste plaats in het klassement en degradeerde, het jaar daarop keerde het terug naar het hoogste niveau. De Kanaries sloten het seizoen 1988/89 af op een zevende plek.

De grootste overwinning in de Limburgse derby staat op naam van RC Genk. In het seizoen 1999/00 gingen de Genkenaren met 0-5 winnen op het veld van Sint-Truiden. Marc Vangronsveld, Jesper Jansson, Mike Origi (tweemaal) en Domenico Olivieri zorgden met hun doelpunten voor een historische zege.

11

De Limburgse derby: de naam alleen al zegt waar het om gaat. Elke Limburger weet wat er op het spel staat: wie kroont zich tot de beste ploeg van de provincie? Dat gevoel leeft dubbel zo hard bij de Limburgse spelers die straks zelf op het veld staan, al zijn die jongens uit de streek niet meer met zoveel. In totaal zitten er met Nelson Balongo, Wolke Janssens, Wim Vanmarsenille en Siebren Lathouwers 4 Limburgers in de A-kern van Sint-Truiden. Bij RC Genk staat die teller met Bryan Heynen, Dries Wouters, Cyriel Dessers, Luca Oyen, Maarten Vandevoordt, Elias Sierra en Shawn Adewoye op 7 stuks. Beide selecties tellen samen 11 Limburgers in totaal. Afwachten hoeveel er van die tien straks effectief aan de aftrap verschijnen.

De laatste Limburger die in de derby scoorde was Leandro Trossard, nu actief bij het Engelse Brighton & Hove Albion. In het seizoen 2018/2019 hielp hij RC Genk aan een 2-3-overwinning op het veld van Sint-Truiden.

89

Vorig seizoen eindigde de clash op Stayen na een spektakelrijke wedstrijd op een 3-3-gelijkspel, waar vooral de supporters van beide ploegen een hoofdrol opeisten. Na een uur spelen leidden de bezoekers uit Genk met 0-3 dankzij doelpunten van Theo Bogonda en tweemaal Ianis Hagi. Niet naar de zin van de STVV-aanhang die allerlei voorwerpen gooide richting RC Genk-doelman Gaëtan Coucke – ook bij de 0-2 was dat eerder al het geval. Scheidsrechter Lawrence Visser legde de wedstrijd voor een kwartier stil.

Na het oponthoud vielen er nog eens drie doelpunten, ditmaal aan Truiense kant. Pol García en tweemaal Yohan Boli waren de doelpuntenmakers van dienst. Een ommekeer die de achterban van Genk op hun beurt niet wist te smaken. Tumult in het vak van de bezoekers dwong Visser om de wedstrijd in minuut 89 definitief af te fluiten. Geen winnaar op Stayen, waar de 3-3-eindstand ook na beraadslaging van het Bondsparket werd behouden.

Voor gelijkaardige taferelen hoeft er straks in een leeg Stayen alvast niet gevreesd te worden.

De terugwedstrijd in de Luminus Arena eindigde op een 1-2-overwinning voor de Kanaries. Yohan Boli en Yuma Suzuki bezorgden kersvers STVV-coach Nicky Hayen een droomdebuut als trainer. Aly Samatta was de doelpuntenmaker aan Genkse zijde.

7

De topschutter aller tijden in de Limburgse derby is Mike Origi, vader van Rode Duivel Divock Origi (Liverpool). Als spits van RC Genk vond de Keniaan tegen Sint-Truiden 7 keer de weg naar doel. Zes keer in competitieverband, één keer in bekerverband.

Yohan Boli is de derbytopschutter aan Truiense kant. Hij trof vijf keer raak. Ook voormalig Genk-spelers Elyaniv Barda en Thomas Buffel scoorden in het verleden vijf keer tegen STVV.

10

De kloof tussen beide ploegen in de stand bedraagt 10 punten in het voordeel van RC Genk. De Genkies klommen vorig weekend na een 9 op 9 tegen respectievelijk Charleroi, AA Gent en KAS Eupen naar een zevende stek in het klassement. Genk telt momenteel 19 punten. Een donderslag bij heldere hemel was het vertrek van Jess Thorup eerder deze week. De Deense architect die mee aan de basis lag van die succesvolle reeks ruilde RC Genk een aantal dagen geleden verrassend in voor de Deense topclub Kopenhagen. De Nederlander John van den Brom – voormalig trainer van Anderlecht – is zijn vervanger.

STVV knoopte twee weken geleden – na acht wedstrijden zonder overwinning – opnieuw aan met de zege tegen Standard. Iets meer ademruimte voor trainer Kevin Muscat en Co, die met 9 punten en een voorlopige veertiende plaats wat meer afstand nemen van de degradatiestreep. De Kanaries kwamen vorig weekend niet in actie. De wedstrijd tegen hekkensluiter Moeskroen werd uitgesteld wegens te veel coronagevallen bij de Henegouwers.  

Lees ook: Jess Thorup verlaat Racing Genk en trekt naar FC Kopenhagen

Lees ook: Analyse: werk aan de Truiense winkel

Advertentie