Begin augustus tekende Bo Geens (26) bij Excelsior Rotterdam, dat zo zijn derde Nederlandse club werd. “Het Nederlandse voetbal ligt me beter dan het Belgische”, aldus Geens, die vorig seizoen geen enkele wedstrijd miste bij TOP Oss maar tot zijn spijt geen verlengd verblijf kreeg bij de huidige club van Bob Peeters. De doelman kon niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van TOP Oss en trainde in afwachting van zijn nieuwe passage in Nederland even mee met Free Pro Players FC, een initiatief van Lode Leirens met de medewerking van sportvakbond Sporta. Hij fungeerde er zowaar ook als rekruteerder…

Bo, je staat vandaag met Excelsior mee bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie, maar in het begin van de zomer trainde je met Free Pro Players FC op een achterveldje van het Daknamstadion. Deed het je als ex-Lokeren-speler iets om daar weer te trainen?
“Dat was bekend terrein voor mij, dat klopt. Ik heb er vaak getraind en gespeeld met de U19 en beloften van Sporting Lokeren. Het was wel fijn om zo een beetje terug te komen in het oude nest, zeg maar”.

Het duurde gelukkig niet lang, want je bent al even weg bij Free Pro Players FC. Hoe ben je er indertijd bijgekomen?
“Dat was via mijn makelaars, Roel van Hemert en Sherjill Mac-Donald. Die zeiden me: zolang je geen club hebt, kun je beter ergens trainen. Waarom ook niet, dacht ik. Ik vond het wel een leuk concept: alle spelers waren vorig seizoen nog prof, dus het niveau kon niet anders dan hoog liggen. Ik had daarnaast ook een job als pakjeskoerier bij een extern bedrijf van Bpost, want leven op je spaarcenten is natuurlijk wel zonde. Ik werkte op maandag en dinsdag als koerier, maar op woensdag, donderdag en vrijdag ging ik trainen bij Free Pro Players FC”.

Din Sula bevestigde al dat het afscheid bij Free Pro Players FC wat dubbel is: je bent blij dat je een nieuwe club hebt gevonden, maar moet dan ook afscheid nemen van de groep.
“Dat is zo. Je bent blij voor jezelf dat je een nieuwe club hebt gevonden – en in mijn geval is het wel een heel mooie club, ik heb zeker niet te klagen met Excelsior Rotterdam –, maar je laat ook wel mensen achter. Dat is vooral moeilijk als je zelf mensen mee naar daar hebt genomen, of als je sommige jongens al kent van vroeger”.

“Met Hannes Smolders, Jonas Vinck en Ayyoub Allach had ik bijvoorbeeld al samengespeeld bij Lierse Kempenzonen. Jonas en Ayyoub hebben intussen bij Virton getekend, maar Hannes zit nog steeds zonder club. Ik snap dat niet, want veel clubs kunnen zo’n centrale verdediger wel gebruiken. Maar ja, je moet als club ook wel een kleine inspanning willen doen natuurlijk. Het geld is er niet altijd, dat is jammer genoeg het grote probleem tegenwoordig”.

Heb ik dat goed begrepen: je hebt zelf ook je contacten aangesproken om volk te lokken naar de trainingen?
“Inderdaad. Ik heb naar een paar ploegmaats gestuurd: ‘Kijk, ik train daar, en Lode (Leirens, de initiatiefnemer van het project, nvdr) heeft aan mij gevraagd of ik aan jou wilde vragen om mee in dit project te stappen’. Die jongen vroeg twee dagen bedenktijd, en op de tweede dag heeft hij mij een bericht gestuurd dat hij graag wilde meedoen”.

Wat stuur je dan naar zo’n transfervrije speler: het is hier tof, kom eens af?
Naar Ayyoub Allach heb ik bijvoorbeeld gestuurd: Ik weet dat jij ook een vrije speler bent, ik ken jou goed, je kan me geloven op mijn woord: da’s hier echt een goed niveau. Hij heeft met Virton uiteindelijk ook een nieuwe club gevonden. Het is leuk om gasten die je kent van vroeger te kunnen te helpen: doordat ze op trainingsniveau staan, kunnen ze direct starten bij hun nieuwe ploeg.

“Lode is ook bij mij gekomen met een lijst van transfervrije spelers, met de vraag wie ik daarvan persoonlijk kende en van wie ik de gegevens had. Ik ben ook verder gegaan: ik heb een berichtje gestuurd naar Alessandro Ciranni van Zulte Waregem (waarmee Geens nog samenspeelde bij MVV, nvdr), omdat ik wist dat hij had samengespeeld met een paar mannen die op die lijst stonden. Ik heb die nummers dan doorgespeeld aan Lode, en hij heeft dan contact met hen opgenomen”.

Nu, je hebt je conditie weliswaar op peil kunnen houden bij Free Pro Players FC, maar je in the picture spelen tijdens een oefenwedstrijd zat er voor jou niet bij?
“Neen, helaas niet. Ik had graag een wedstrijd met Free Pro Players FC willen spelen, maar het is er niet van gekomen. We stonden twee keer op het punt om er een te spelen, maar de wedstrijd tegen Knokke was eerst verplaatst en toen het uiteindelijk zover was, had ik al getekend bij Excelsior Rotterdam (Knokke speelde uiteindelijk pas vorige week vrijdag tegen Knokke FC, nvdr)”.

Da’s ook fijn natuurlijk. Dat werd je derde club in Nederland, na eerder MVV Maastricht en TOP Oss. Voelde het niet wat vreemd aan om terug te keren naar de Keuken Kampioen Divisie na wat er een paar maanden geleden bij TOP Oss gebeurd is?
“Ik heb zowel bij MVV als bij TOP Oss zeer veel gespeeld. Ik denk dan ook dat het Nederlandse voetbal mij beter ligt dan het Belgische. Maar wat er in het tussenseizoen gebeurd is bij TOP Oss, was inderdaad vreemd. Ik heb daar nooit een profcontract gehad, maar als het aan mij had gelegen had ik er sowieso een seizoen bij gedaan bij hen. Jammer genoeg heeft de club besloten om de samenwerking stop te zetten. Na een seizoen waarin ik elke wedstrijd gespeeld heb nota bene. Sommige spelers wisten al twee à drie maanden voor het einde van het seizoen dat ze geen toekomst meer hadden bij de club, maar mij hebben ze pas twee à drie weken erna gebeld om te zeggen dat ze toch niet verder wilden met mij. Vreemd, want ik heb volgens mij en volgens de mensen rondom mij toch een goed seizoen gespeeld. Maar blijkbaar was het bestuur niet tevreden genoeg”.

Gelukkig heb je nu met Excelsior een nieuwe thuis gevonden. Hoe is je eerste maand daar verlopen?
“Ik ben heel goed ontvangen bij Excelsior. Afgelopen dinsdag heb ik er mijn eerste vriendschappelijke wedstrijd gespeeld. Ik mocht in die wedstrijd meteen kapitein zijn, dus dat geeft mij naast vertrouwen natuurlijk ook wel een goed gevoel bij die club”.

“Momenteel ben ik er tweede doelman na Stijn van Gassel. Over Stijn zelf heb ik niet te klagen: hij is het seizoen heel goed begonnen, en ik hoop voor hem dat hij zo verder doet. Dat zou spijtig zijn voor mij natuurlijk, maar zo is voetbal. De wil om eerste doelman te worden is er alleszins bij mij – die moet er altijd zijn, je mag niet tevreden zijn met een tweede plaats. Ik ben er, hij weet dat ik er ben, maar ik ben een gezonde concurrent. Stijn en ik komen heel goed overeen, en gezonde concurrentiestrijd maakt elkaar alleen maar beter”.

Volg Free Pro Players FC via Facebook en Instagram

Advertentie