In Bursa stond vandaag de tweede EK-kwalificatiewedstrijd van de U21-selectie van Jacky Mathijssen op het programma. Het was zwoegen voor de jonge Belgen, die uiteindelijk wel met stevige cijfers mochten zegevieren en zes op zes laten noteren. Loïs Openda scoorde tweemaal, in de slotfase zette invaller Yorbe Vertessen de 0-3-eindstand op het bord.

Turkije begon hevig aan de partij maar beperkte het doelgevaar tot ongevaarlijke afstandsschoten. De Belgen hadden wat tijd nodig om het evenwicht te herstellen, mede doordat de Turken vrij agressief verdedigden. Pletinckx tekende voor de eerste grote kans van de wedstrijd toen hij de paal raakte, terwijl Siquet even later net geen ploegmaat vond met een van zijn typische voorzetten. Uiteindelijk was het de snelle Openda die de ban brak door te ontsnappen aan de buitenspelval op een lange bal van Sardella en een lange run vervolgens te verzilveren met een overhoeks doelpunt. Wat later kon de aanvaller net niet voldoende bij opnieuw zo’n gevaarlijke voorzet van Siquet. De schoten op doel van Turkije bleven ongevaarlijk, tot de allerlaatste minuut van de eerste periode wanneer spits Akman een harde knal in het zijnet – aan de verkeerde kant van de paal – afleverde. 0-1 bij de koffie.

De Turken legden bij het begin van de tweede helft opnieuw erg veel energie in de openingsfase. Nu hadden de Belgen het erg lastig, het was pompen en bijna verzuipen geblazen. Op de counter kwam België niet verder dan één kans, al was het wel een zeer grote: De Ketelaere strafte Turks balverlies af en stuurde Openda diep, maar die laatste slaagde er niet in Verschaeren te bereiken. Het systeem ging op het uur van een 3-4-2-1 naar een 3-5-2 met de inbreng van Matazo en zo kwam er toch wat meer evenwicht in de partij. In minuut 81 slaakten de Belgen een kreet van opluchting, want na opnieuw een lange bal en een overhoeks schot van Openda stond het opeens 0-2. Akman kwam nadien nog dicht bij de 1-2, maar het werd na een tweede gele kaart aan Turkse kant nog 0-3 aan de overkant. Een zwaar verdict voor de Turken, doch niet volledig onverdiend wat de Belgen betreft. Buigen maar niet breken en het dan afmaken aan de overkant, dat heeft ook met kwaliteit en mentaliteit te maken en daar mag de Belgische staf zeer tevreden over zijn.

LIVEBLOG

Einde wedstrijd
Het was zwoegen voor de Belgen, maar de 6 op 6 is een feit. De thuisploeg verdiende geen zware nederlaag, toch werd het 0-3.

90+2′ DOELPUNT VERTESSEN
Vertessen maakt er een ruimere zege van dan het wedstrijdverloop indiceerde: 0-3! Een van de andere invallers, Van der Brempt, tekent voor de assist.

90+1′ Twede geel en rood Bayir
Bayir pakt meteen zijn tweede gele kaart nadat de razendsnelle Vertessen hem ontsnapt. Rood is het verdict.

87′ Wissels: Lissens en El Hadj vervangen Raskin en De Ketelaere
De centrale verdediger gaat op het middenveld voetballen, Kana behoudt zijn rol achterin.

86′ Akman bijna met de aansluitingstreffer
De NEC Nijmegen-spits zweeft een Siquet-voorzet van rechtsachter Balci aan de verkeerde kant van de paal naast.

85′ Geel Bayir

82′ Wissels: Van der Brempt en Vertessen vervangen Siquet en Openda

81′ DOELPUNT OPENDA
Hij ontsnapt een minuut geleden aan een tweede gele kaart en scoort nu zijn tweede doelpunt van de avond en derde van het kwalificatietoernooi. Opnieuw na een lange bal, nu van Onana, opnieuw overhoeks binnen vanop links. 0-2!

78′ Geel Raskin
De middenvelder krijgt een geel karton onder de neus geduwd nadat hij wat tijd wint bij het trappen van een hoekschop.

77′ Een statistiekje tussendoor
Turkije heeft bijna 70% balbezit in deze tweede periode. De grote druk is wel gaan liggen.

75′ Even schrikken in het uitverdedigen
Vandevoordt verslikt zich nèt niet na een terugspeelpass.

73′ Geel Openda
Elleboogje van de spits in een kopduel, geel.

70′ Geel Theate
Ook Theate gaat op de bon na een stevige tik langs achteren.

64′ Theate kopt hoog over
Theate loopt zich goed vrij aan de eerste paal op een hoekschop van De Ketelaere. Zijn kopbal neemt te veel hoogte.

62′ Wissel: Matazo (AS Monaco) vervangt Verschaeren
Meer body op het middenveld, van 3-4-2-1 naar 3-5-2.

57′ Enorme counterkans België
Charles De Ketelaere straft Turks balverlies af en stuurt Openda alleen op de doelman af. De spits wacht op de aanstormende Verschaeren, maar weet hem net niet te bedienen. Dit was een gouden kans op de 0-2 tijdens een zeer lastige periode van buigen en net niet breken, van pompen en bijna verzuipen.

55′ Grote kans Turkije
Yilmaz breekt door de Belgische linies en vindt Akman aan de rand van het zestienmetergebied. De aanvaller ziet zijn plaatsbal net naast gaan. De supporters worden luidruchtiger.

54′ Geel Beyaz
Ook Turkije gaat in het boekje van de Hongaarse ref.

53′ Turken dringen aan
Net als in de eerste helft leggen de Turken veel energie in de beginfase van de speelhelft. Bij de jonge Duivels staat de overlevingsmodus nu aan, in de hoop dat de Turkse motor opnieuw snel stilvalt.

49′ Strakke voorzet bereikt Akman net niet
Na balverlies van Raskin slingert Yilmaz een harde voorzet voor de kooi van de Belgen, de bal zeilt net over spits Akman. Opnieuw begint Turkije hevig aan de speelhelft, de Duivels plooien terug.

48′ Theate haalt angel uit gevaarlijke aanval
Voor de voorzet van Beyaz na een schitterende actie gevaarlijk kan zijn, kopt Theate het leer in hoekschop.

46′ Meteen een mogelijkheid
Na 18 seconden pakt Siquet uit met een goede actie en zijn derde uitstekende voorzet van de avond. Verschaeren komt wat centimeters tekort om er gevolg aan te geven.

46′ Tweede helft is begonnen

Rust
De 22 actoren gaan rusten bij een 0-1-tussenstand.

45′ Akman aan het kanon
Dan toch nog een grote kans voor Turkije, net voor de rust. Akman krijgt de bal aangespeeld vanuit een vrij scherpe hoek en knalt het leer loeihard in het zijnet.

44′ Alweer Bayrakdar
Voor ongevaarlijke afstanddschoten moeten we in deze eerste periode bij de nummer 7 van de thuisploeg zijn. De linksvoetige rechtsbuiten komt duidelijk graag naar binnen, schotkracht ontbreekt evenwel. Zonder Vandevoordt echt te verontrusten is de schoten-op-doel-statistiek zo duidelijk in het voordeel van Turkije.

42′ Heet standje voor Belgische doel
Een opeenvolging van voorzetten en afgeblokte schoten levert uiteindelijk weinig op voor een al bij al onmondig Turkije.

40′ Geel Verschaeren
Schwalbe Verschaeren. Dat lijkt een strenge beslissing, ook al was het zeker geen strafschop.

38′ Openda net niet
Hugo Siquet pakt nogmaals uit met een geweldige voorzet. De voorwaartse beweging van Openda was uitstekend, maar de spits raakt de bal net niet (voldoende).

37′ Bayrakdar zorgt voor diepgang
Opnieuw zorgt Bayrakdar voor de diepgang bij de Turken, maar opnieuw staat hij net buitenspel en kunnen we zijn gevaarlijk schot niet als een kans noteren.

36′ Flauw antwoord Turkije
Verder dan een afgeweken schot in de handen van Vandevoordt komen de Turken voorlopig niet.

33′ Voorzet Siquet krijgt geen gevolg
De rechtsachter van Standard levert een typische Siquet-voorzet af, maar zijn ploegmakkers geven er geen gevolg aan.

31′ DOELPUNT OPENDA
Loïs Openda scoort vanuit een erg scherpe hoek na een lange bal van Sardella en een lange run vanop links: 0-1! Het is zijn tweede doelpunt van het kwalificatietoernooi. Randje buitenspel op het eerste zicht, uit de herhaling blijkt echter dat linksachter Sertel was blijven hangen en Openda een metertje on-side houdt.

26′ Agressief Turkije
Aan agressiviteit geen gebrek bij de Turkse verdediging. Nu is Openda het slachtoffer wanneer een knie in het spel komt bij een luchtduel.

22′ Theate stoomt door
De nieuwe speler van Bologna recupereert de bal, stoomt door en haalt de achterlijn. Een mogelijkheid haalt hij er niet uit, want de voorzet wordt afgeblokt.

19′ Belgen groeien
Voor het eerst kamperen de bezoekers voor een lagere periode op de helft van de opponent.

17′ Mogelijkheid België
Siquet vindt De Ketelaere in de box met een schitterende verticale pass. De voorzet van de Bruggeling komt er echter niet helemaal uit.

15′ Intense pot voetbal
De toeschouwers krijgen vooralsnog waar voor hun geld, het tempo en vooral de intensiteit liggen hoog.

13′ Evenwicht
Onze landgenoten hebben het evenwicht hersteld na de moeilijke beginfase. De bal gaat nu vlotter van voet naar voet.

12′ Geel Onana
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor de Belgische kapitein. Terecht, want hij ging stevig door op zijn tegenstander.

10′ Paal!
Grote kans België! De Turkse keeper gaat volledig onder een hoekschop van De Ketelaere door, Pletinckx raakt de paal.

Tactisch intermezzo
De jonge Duivels voetballen in het systeem van de A-ploeg, met Kana rechts in de driemansverdediging.

8′ Vrije trap Turkije ongevaarlijk
Vandevoordt komt niet in de problemen door een vrije trap voor Yilmaz. Hier zat misschien meer in voor de thuisploeg, die dominant aan de wedstrijd begonnen is.

5′ Turken beginnen hevig
Kleine waarschuwing voor de Belgen: Bayrakdar zet zich goed door op rechts maar drukt te zwak af.

3′ Afgekeurd doelpunt
De Turken juichen, maar het is toch duidelijk buitenspel. NEC-spits Akman met de knappe pass, Alper Yilmaz werkte koel af.

1′ Aftrap!
De Hongaarse ref fluit de match op gang, we zijn eraan begonnen in Bursa. Er zijn 1000 à 2000 supporters aanwezig, doch vallen vooral de vele lege stoeltjes in de enorme arena op.

Opstelling België
Vandevoordt; Kana, Pletinckx, Theate; Siquet, Onana (C), Raskin, Sardella; De Ketelaere, Verschaeren; Openda.

Vooraf
De aankomst van de Belgen in het stadion:

Vooraf
De partij gaat door in het stadion van Bursaspor. De bijnaam van het Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu luidt ‘Timsah Arena’ en betekent letterlijk de ‘krokodillenarena’. In de buitenwand van het stadion is, u raadt het nooit, een enorme krokodillenmuil verwerkt.

Vooraf
Beide landenteams kwamen elkaar voor het laatst tegen in 2017, in het kader van het toenmalige EK-kwalificatietoernooi. De jonge Belgen, die hun groep overtuigend wonnen met 26 op 30, geraakten in eigen huis niet verder dan een brilscore tegen de Turken, maar op verplaatsing werd wel gewonnen (1-2) dankzij een eigen doelpunt van Merih Demiral en een late treffer van Siebe Schrijvers.

Vooraf
Als we de 26 geselecteerde namen van naderbij bekijken, zien we dat Vitesse-spits Loïs Openda reeds het vaakst in actie kwam voor het Belgische beloftenelftal (9 wedstrijden). Naast Openda speelden amper 5 andere spelers meer dan één partij: Charles De Ketelaere (5), Othman Boussaid (3), Yari Verschaeren (3), Marco Kana (2) en Killian Sardella (2).

Vooraf
De tegenstanders van de jonge Belgen in hun kwalificatiegroep: Denemarken, Kazachstan, Schotland en Turkije. In deze poule stond voor vandaag slechts één wedstrijd op het programma, de 1-3-zege van de Duivels in Kazachstan (lees hier het verslag), waardoor België uiteraard alleen op kop staat.

Vooraf
Coach Jacky Mathijssen riep deze jongens op voor de verplaatsing naar Turkije:

Matchday!

Advertentie