Was de rokende Radja Nainggolan de voorbode van een rockende namiddag op Sclessin? Jawel. Voor een sissy e-sigaret is il Ninja naar de B-kern van Antwerp gestuurd. Ik wist zelfs niet dat ook vapes behoorden tot het algemene rookverbod. Op zich geen slechte zaak, dan zijn we van die chemische frambozengeur af in de tribune. Maar ik heb echt al criminelere dingen dan dat op de banken van Sclessin gezien, zoals de furieuze kop van Ricardo Sá Pinto en de haarlijn van Edmilson Junior.
Alle misplaatste verontwaardiging voor een wolkje waterdamp leidt de aandacht af van een fantastische wedstrijd van Standard. Sclessin produceerde als vanouds de schreeuwerige, gevaarlijke klanken van een metallied. Hun rockster Cihan Canak bewoog in het bijzonder op het ritme van Victoria van Brutus. De zangeres opent dat energieke nummer met de woorden “Teenage problems”. Canak bezorgde teenage problems aan de Antwerpse defensie. Hij speelde als een 17-jarige brok onbevangenheid. Trainer Ronny Deila was daarover duidelijk: “Als je het goed doet bij de jeugd, krijg je je kans.” De rocksterklasse van Canak en een overtal langs de linkerflank overweldigde Antwerp in de eerste tien minuten, en de rest van de hernieuwde no nonsense-mentaliteit bij de Rouches is nabije geschiedenis.
Die uitstraling heeft Deila snel in de ploeg gekregen. Hij is een combinatie van duidelijke communicatie, meelevendheid en voetbalinzicht; de enige juiste man voor Standard op dit moment. Ondertussen heeft KV Mechelen hun trainer ontslagen. “De (te) brave spelersgroep botst zowel op als naast het veld met de directe aanpak van onze Nederlandse trainer”, was de doodeerlijke analyse na een overleg tussen club en supporters na Gent-KV Mechelen. Danny Buijs kreeg geen lijn in het team. Het enige wat consistent bleef, waren zijn tribal tattoo sleeves, wat hem deed lijken op een bassist uit een zestienderangs rockband. Steven Defour neemt over als hoofdcoach, niets ad-interim of al die zever. Defour wil zijn club helpen (of is ‘redden’ momenteel het betere woord?); als ultieme toewijding uit clubliefde. Waar zie je dat nog in het moderne voetbal? Hij heeft ook mooiere tattoos, dus dat scheelt.

Advertentie