1 november, een betaalde feestdag onder de naam Allerheiligen, de dag waarop we overleden geliefden – waaronder vrienden, voetbalcoryfeeën en de 27 club – herinneren. Het is een dag die families invullen met allerlei tradities, zoals socializen op het kerkhof, koffie drinken bij bijna verwijlde grootouders en verse pannenkoeken serveren. Waar dat laatste vandaan komt, is me een raadsel, maar het is de Allerheiligen-traditie die ik het liefst in stand houd.
Daarom: niets beters om de dag door te komen dan een pannenkoekendate met een voetbalvriend. Een supportersclub van KV Mechelen organiseert hun jaarlijkse pannenkoekenslag in een zaal met zicht op de heilige grond Achter De Kazerne. We blikken vooruit naar de wedstrijd van komend weekend: Zulte Waregem, thuis. ‘De enige ploeg in de rechterkolom die hun trainer nog niet heeft ontslagen’, zegt de voetbalvriend. ‘Ik houd er niet van dat ploegen lang onzeker zijn over wat hen te wachten staat’, antwoord ik, ‘dus we kunnen maar beter winnen.’ Deze uitspraak kan zaterdag een enorme weerslag hebben door een hattrick van Zinho Gano of zo. Ik beweer ook niet dat volledig Zulte- én Waregem moet degraderen, enkel de noordtribune aan de Gaverbeek met die safe standing bullshit is voorbestemd voor 1B.
Tussen een paar pannenkoeken laat ik de samenvatting van Beerschot-RSCA Futures zien aan de voetbalvriend. Rattenverdediger Hervé Matthys knoeit de hele boel bij elkaar, Anderlecht zit ertussen, Ait El Hadj mag in de open straat vertrekken en uit het niets sprint Beerschot-keeper Lathouwers in het beeld. Wat heeft die vent ineens? Bulderlach alom bij de voetbalvriend. Hij spoelt het filmpje terug en daar komt ie weer het frame in gevlogen. Lathouwers zit ernaast, El Hadj scoort in een open doel. Blijft goed.
Bij de laatste pannenkoek vertel ik over mijn grootvader zaliger, over hoe hij in zijn laatste levensjaar ratelde over het verdwenen voetbalveld in onze woonwijk. Op die plek staan momenteel verschillende nieuwbouwhuizen. Het is onwaarschijnlijk om je voor te stellen dat daar ooit heroïsche doelpunten bij de vleet zijn gemaakt. Ik ben op voetbalgrond getogen. M’n grootvader heeft dat idee doen leven met zijn anekdotes.

Advertentie