Het was in de categorie pintjesleague-gezanten weer aan de doelpuntenmachines met naam en faam, afgelopen weekend. Loïs Openda en Victor Osimhen gingen gewoon door op hun elan – en ook Aleksandar Mitrovic etaleerde zijn kunnen op gekende wijze. Allemaal opvallende prestaties, die bovendien kaderen in telkens een uitstekend seizoen. Maar dat criterium geldt ook voor de uiteindelijke winnaar van deze editie, voor wie we naar een Madrileense voorstad trekken.

Robert Lewandowski is vandaag topschutter in La Liga, met 15 stuks. Ook in de kruin van dat klassement prijken gevestigde namen, denk maar aan Iago Aspas, Karim Benzema, Alvaro Morata en Antoine Griezmann. Maar ook ene Enes Unal. Op de tweede plaats nog wel.

Een prachtig doelpunt was het niet, maar in de absolute slotfase van Getafe – Sevilla legde de 25-jarige Turkse spits de wedstrijd zondag wel in een beslissende plooi. Zijn 8e treffer in 7 wedstrijden, nummer 13 in totaal. En Getafe sprong zo over de kwakkelende Andalusiërs naar een iets veiligere 13e stek.

Even Genkie

Bij Getafe miste Enes Unal dit seizoen nog geen wedstrijd, en telkens stond hij in de basis. In Limburg liep het jaren geleden toch wat minder. Hij kwam als groot talent op huurbasis over van Manchester City, maar kon de verwachtingen nooit inlossen als speler van KRC Genk. Het bilan toen: 14 wedstrijden (veelal invalbeurten), 2 doelpunten, 1 assist en een winterse terugkeer naar Engeland.


Başakşehir FK

ENES UNAL

-2015: Bursaspor
2015: Manchester City
2015-2016: KRC Genk (huur)
2016: NAC Breda (huur)
2016-2017: FC Twente (huur)
2017: Villarreal
2017: Levante (huur)
2017-2018: Villarreal
2018-2020: Real Valladolid (huur)
2020-2023: Getafe


Zijn echte doorbraak kwam er in Nederland, eerst in Breda en vervolgens in Enschede. Sindsdien bouwde hij een fijne carrière uit in Spanje, met eerst een overgang voor 14 miljoen euro naar Villarreal en enkele tussenstations later een transfer ter waarde van 9 miljoen euro naar Getafe. Daar voetbalt Unal nu al sinds 2020, en ondertussen telt hij ook 30 Turkse caps.

Het is ietwat in de luwte, maar uitblinken doet Enes Unal dezer dagen zeker en vast.

Advertentie