Sinds het faillissement van CS Visé in 2014 speelt de Ganzenstad in het Belgische betaald voetbal geen enkele rol van betekenis meer. Daar zou op termijn wel eens verandering in kunnen komen. Het plaatselijke URSL Visé is namelijk bezig aan een opzienbarende opmars in de amateurreeksen. In vijf jaar tijd heeft de club van de Vierde Provinciale Afdeling weten op te klimmen naar de landelijke Tweede Amateurklasse. En de honger is nog niet gestild in Basse-Meuse.

In Visé (Wezet), een grensstadje tussen Maastricht en Luik met een kleine 18.000 inwoners, mogen ze weer dromen van voetbal op niveau. URSL Visé schiet de laatste jaren namelijk als een komeet omhoog. De club wist afgelopen weekend in de ACCF-promotie-eindronde Couvin-Mariembourg met 2-0 te verslaan en verzekerde zich zo van  een ticket voor de tweede amateurklasse ACCF voor volgend seizoen. Het is al de vijfde promotie van de club binnen een tijdsbestek van vijf jaar.

In de reguliere competitie streed de ploeg tot aan de voorlaatste speeldag met RFC Tilleur om de titel. In de cruciale uitwedstrijd tegen Bertrix liet Visé echter twee punten liggen en dus kon Tilleur, dat zelf wél wist te winnen, zich tot kampioen kronen. In de herkansing maken de Walen, op 22 oktober 1927 als Union Sainte Brigitte FC opgericht door een fusie tussen twee amateurclubs, geen fout meer door eerst van RRC Stockay-Warfusée (2-3) te winnen en daarna Couvin te verslaan.

View this post on Instagram

#dreamteam #2017-2018

A post shared by Edwin Iddi (@iddingori) on

Door kampioenschappen in 2014, 2015 en 2016 steeg de club, die toen nog als Royal Sports Union Lixhe-Lanaye door het leven ging, van de 4e Provinciale afdeling naar 1e Provinciale. De club werkte haar wedstrijden toen nog af in Lixhe, een deelgemeente van Visé. In mei 2016 verhuisde de club, samen met FC Richelle United, naar het Stade de la Cité de l’Oie, de verlaten thuishaven van het in 2014 ter ziele gegane CS Visé. Na de verhuizing werd de clubnaam gewijzigd in URSL Visé.

In het seizoen 2016-2017 eindigde URSL als derde in de competitie. De ploeg wist de eindronde te winnen en mocht daarom dit seizoen voor het eerst in de historie aantreden in de nationale amateurreeksen (derde klasse). Door hetzelfde kunstje dit seizoen nog eens te herhalen mag URSL Visé het volgend seizoen opnieuw een trapje hoger proberen.

View this post on Instagram

#ready

A post shared by Benoit Hossay (@hossayb) on

Dat moet de club dan wel doen zonder oude vos Guillaume Legros (35). De geslepen centrumspits, met de bijnaam Giggs, is een doelpuntenmachine en maakte in zijn carrière vooral furore in de lagere Belgische klassen. Hij speelde voorheen voor KAS Eupen, Kelmis, CS Visé, FC Luik, Sprimont, Spa en Hamoir. Dit seizoen bereikte hij de kaap van 250 gescoorde doelpunten in de nationale Belgische reeksen. Legros was daarmee van grote waarde voor de kersverse promovendus. Komende jaargang gaat Legros bij Stockay spelen en blijft zo in de derde amateurklasse. Het intensievere ritme van meer trainen en wedstrijden spelen op een niveau hoger, kan hij niet meer combineren met zijn werk en privéleven.

Achter de schermen wordt, onder aanvoering van voorzitter Guy Thiry en sportief directeur Alex Vardakas, al hard gewerkt om ook volgend seizoen met een weerbare  ploeg aan de aftrap te verschijnen.

Guy Thiry was in het in het verleden overigens twintig jaar president van CS Visé. Hij was degene die de club destijds overdeed aan de Indonesische Bakrie Group. Met desastreuse gevolgen, want “zijn” club ging uiteindelijk failliet. Op verzoek van de curator probeerde Thiry later nog te redden wat er te redden viel, maar ook hij kon het einde van de club niet voorkomen.

Thiry hervond zijn passie voor het voetbal bij het toenmalige URS Lixhe-Lanaye. Van een 4e Provincialer heeft hij de club weten om te bouwen tot een geduchte speler in de nationale amateurreeksen. De ambitie van Thiry reikt echter hoger. De Tweede Klasse bij de amateurs is dan ook niet het einddoel van de club uit de Ganzenstad.

 

 

 

 

 

Advertentie