Nog maar een paar maanden geleden hing het voortbestaan van de volksclub Patro Eisden Maasmechelen aan een zijden draad. De club stevende, onder aanvoering van voorzitter Wu en onder het juk van de voetbalmaffia, in volle vaart af op een faillissement. Compleet uitgehold: een berg schulden en gerechtelijke onderzoeken naar de handel en wandel van de club. Sponsors en supporters keerden de club massaal de rug toe. Eind oktober was daar ineens Salar Azimi, een Iraans Nederlandse zakenman. Hij nam de zieltogende club over en sindsdien waait er een nieuwe wind door het Maasland. Daar waar de machtsovername in het begin nog met de nodige scepsis werd bekeken door de “oude garde”,  lijken alle Eisdense neuzen stilletjes aan dezelfde kant op te draaien.

Het gaat goed met Patro Eisden. Vergeleken met de situatie van pakweg een half jaar geleden heeft de club uit Maasmechelen een ware metamorfose ondergaan. Onder leiding van de aimabele Azimi werd een aanvang gemaakt met puinruimen en het wegpoetsen van de door het wanbeleid van de afgelopen jaren ontstane chaos. De club begint weer te leven en de trouwe achterban van weleer weet de weg naar de club stilletjes aan weer te vinden.

View this post on Instagram

Our new football club. Patro Eisden MaasMechelen.

A post shared by Salar Azimi (@salar_khoy.azm) on

Ook sportief heeft de patronaatsclub de wind in de zeilen. Na een moeizaam begin is de ploeg, die uitkomt in de Tweede Amateurklasse B (VFV), bezig aan een ware remonte en is nu al vijftien wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert alweer van 22 september vorig jaar. Doordat Patro Eisden vorige week in eigen huis de topper tegen KVV Bocholt met 2-1 wist te winnen, legde het beslag op de tweede periodetitel en daarmee is het team nu al verzekerd van deelname aan de eindronde voor promotie naar de hoogste amateurliga. In de algehele rangschikking neemt de mijnwerkersclub een tweede plaats in. De ploeg van coach Stijn Stijnen moet alleen Sporting Hasselt voor zich dulden, dat slechts één puntje meer heeft. De kloof met de achtervolgers Bocholt en Temse is inmiddels gegroeid naar vijf punten. De deur naar de eerste amateurklasse staat dus op een kier. Het bestuur van de club maakt daarom al serieus werk van het licentiedossier voor komend seizoen.

Toen Salar Azimi de club overnam liet hij weten geen grote investeringen te zullen doen. Uitgangspunt was dat de club zichzelf moest leren te bedruipen en op eigen benen moest leren te staan. Hij sprak de wens uit dat de mensen en bedrijven uit de regio zich weer achter de club zouden scharen, om de in verval geraakte volksclub weer nieuw leven in te blazen. Gastronoom Azimi weet natuurlijk als geen ander hoe hij mensen moet binden. Oud en jong. Zo nodigde hij bijvoorbeeld voor de feestdagen maar liefst 150 bejaarden uit Maasmechelen en omgeving uit voor een kerstdiner op de club. Azimi, trainer Stijnen en de spelersgroep vormden de bediening. Voor de allerjongsten introduceerde hij de “Kompeltjestraining”. Sinds vorige maand kunnen de kleine talentjes uit de regio elke woensdag op de velden van Patro komen trainen, onder begeleiding van spelers van het eerste elftal.

https://www.instagram.com/p/BtI11HHBnUf/

En het werkt, zo blijkt wel. Voor de wedstrijd tegen Bocholt waren er maar liefst 190 inschrijvingen voor het VIP-diner, terwijl deze eigenlijk maar is toegerust op 150 personen. De tribunes werden bevolkt door een duizendtal supporters, een veelvoud van het aantal bezoekers van amper een jaar geleden. De club liet op de eigen Facebookpagina dan ook weten erg verheugd te zijn “veel oude bekende gezichten terug te hebben gezien”.

Ook zakelijk gezien maakt de club een groei door. Zo hebben de Maaslanders met bouwbedrijf Concept Building & Services uit Dilsen-Stokkem voor het eerst sinds tijden weer een hoofd- en shirtsponsor aan zich weten te binden. Daarnaast is Patro Eisden sinds kort – na Ajax – de tweede voetbalclub met een beursnotering aan de aandelenbeurs in Amsterdam.  Preses Salar Azimi werd onlangs verkozen tot CEO van Lavide Holding N.V.. Naast vastgoed en horeca-activiteiten (Hotel De Elderschans en Partyschip The Lambo) werd ook  de Koninklijke Patro Eisden Maasmechelen aan de holding verkocht. Op termijn moet de beursgang ook Patro versterken.

Maar….. ondanks het succes wel met beide voetjes op de vloer blijven. De voetbalwereld is opportunistisch. Immers: ‘als je wint, heb je vrienden’. Dat beseft Azimi maar al te goed: We mogen nu niet naast onze schoenen gaan lopen’’, zei hij onlangs tegen dagblad BN DeStem.”Een club terug op de rails krijgen en alles managen, dat kost tijd. In drie maanden tijd hebben we al mooie stappen kunnen zetten. Dat was mogelijk, omdat ik mensen om me heen heb die mij nooit zullen laten vallen. We zijn op de goede weg. Daar hebben we dag en nacht aan gewerkt. We hebben mensen de ruimte gegeven en vooral veel vertrouwen. Op sportief gebied is onze trainer Stijn Stijnen de drijvende kracht. Wij denken er allebei hetzelfde over: we moeten gefocust blijven en mogen niet verslappen”.