Salar Azimi is de nieuwe eigenaar van traditieclub Patro Eisden Maasmechelen. De Nederlandse miljonair volgt voorzitter Wayne Woo op. Woo verlaat de club na twee onstuimige jaren. Op een speciaal ingelaste algemene ledenvergadering werden woensdagochtend alle leden van de vzw ontslagen. Azimi gaat samen met trainer-coach Stijn Stijnen de club uit de tweede amateurklasse leiden. Beiden vormen nu, samen met vijf familieleden van Azimi, de nieuwe ledenlijst van de vzw Patro Eisden Maasmechelen.

De fans van Patro hopen dat door de overname een einde is gekomen aan de sinds 2016 durende soap van onbetaalde rekeningen, transfercarrousels, vermoedens van matchfixing en inmenging van een goksyndicaat. Stijn Stijnen bracht de patronaatsclub enige tijd geleden in contact met Azimi.

Al maanden sudderden allerlei geruchten over een op handen zijnde overname van de club. Een en ander ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk ging vanochtend de kogel dan toch door de kerk. Het is voor de supporters van de club te hopen dat Patro Eisden nu in rustiger vaarwater terechtkomt. Hun club was een vat vol intriges en ruzies. Zo leefde een vijftal lokale leden van de vzw Patro Eisden Maasmechelen, onder aanvoering van voormalig Patro-voorzitter Guy Craybex en oud-jeugdvoorzitter Jan Kohlbacher, al geruime tijd op voet van oorlog met de “groep Woo”.

Woo wilde de club eigenlijk verkopen aan zijn voormalig zakenpartner Derrick Devenport. Deze Devenport, eigenaar van een Brits leasebedrijf, zou volgens onderzoek van Het Belang van Limburg de spil zijn van het goksyndicaat dat sinds 2016 bij Patro de lakens uitdeelt. Woo zou enkel op papier de baas zijn, maar in de praktijk zou hij net als Steve Davies (sportief directeur) en Tony Dullers (algemeen directeur) alleen een marionet zijn van de op de achtergrond acterende Derrick Devenport. Bij een verkoop van de club aan Devenport, zou er dus helemaal niets veranderen en zouden dezelfde mensen aan het roer blijven.

De vijf lokale leden van de vzw, riepen onlangs dan ook alle Vlaamse leden van de vzw op om tegen een overname van de club door Devenport te stemmen. De algemene ledenvergadering werd hierop te elfder ure afgelast wegens “ziekte” van de betrokken partijen.

“We gaan niet met geld smijten. We willen een stevig fundament bouwen, zodat de club weer omhoog kan. Hiervoor hebben we iedereen hard nodig. Supporters, leden, symphatisanten” – Salar Azimi op de website van Patro Eisden Maasmechelen

Het vijftal spande in september nog een kort geding aan tegen Woo en consorten. De Rechtbank stelde hierop een drietal bewindvoerders aan die de club moesten doorlichten. Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek van de bewindvoerders en naar aanleiding van verschillende publicaties in Het Belang van Limburg over een kennelijke verwevenheid van Patro met een goksyndicaat, startte het parket van Limburg een opsporingsonderzoek naar mogelijke malafide activiteiten binnen de voetbalclub.

Wanneer de contacten met Salar Azimi precies zijn gelegd, is niet bekend. Het heeft er echter alle schijn van dat het de beoogde Engelse “overnemers” door het politie-onderzoek te heet onder de voeten werd en er overgeschakeld diende te worden op Plan B. Door de overname door Salar Azimi (35) lijkt de link met de “voetbalmaffia” te zijn verbroken.

Of de club ook op lange termijn iets opschiet met de overname is natuurlijk de vraag. De flamboyante Azimi heeft de mijnwerkersclub uiteraard niet overgenomen vanwege zijn grote Patro-hart of vanwege zijn verbondenheid met de regio. De miljonair was al enige tijd op zoek naar een “speeltje’. Hij maakte eerder al verschillende clubs het hof. Zo is hij in Nederland als sponsor betrokken bij NAC Breda, FC Dordrecht en HSV Hoek, deed hij recent nog een bod op het noodlijdende Roda JC en wilde hij zich in België inkopen bij KV Oostende. Volgens trainer Stijn Stijnen zijn de bedoelingen van Azimi eerbaar en is de Zeeuw een echt “voetbaldier”.

Woensdagmiddag zal de nieuwe eigenaar van de club, die bekendheid verwierf door zijn deelname aan het tv-programma “The Sky is the Limit” op een persconferentie worden voorgesteld.