Het begin van de competitie gaat te paar met klassieke beginnersfouten. Het kon niet anders of bij STVV hebben ze de lelijkste truitjes in jaren ontworpen. Waarschijnlijk is dit het product van een of andere pas afgestudeerde graphic multimedia colour specialist designer. Achter z’n Macbook Pro in een Starbucks ­– nippend van een white chocolate mocha frappuccino met havermelk en karamelsiroop  –  kreeg hij het geniale idee om het bruin van dat moeilijke melkdrankje in tegeltjesvorm op die shirts te plakken. Ja, het is bruin, niet goud. Een vergulde parkiet heb ik nog nooit gezien. Daarbovenop heb je de louche sponsors. Als je naar DMM.com surft, word je overdonderd door een regenboog aan Japanse animepersonages die videospelletjes als Princess Wars en Ayakashi Rumble promoten. Nee, de truitjes van STVV zijn zo lelijk dat er bij de volgende thuiswedstrijd 2000 supporters minder op de tribunes zitten, back to normal, dus.
Toegegeven, er zijn zwaardere beginnersfouten gemaakt, maar ik ben het gewoon beu om constant te moeten palaveren over de kinderkankers van de VAR. Blijkbaar was ’t Kuipje, het stadion van promovendus Westerlo, niet geschikt om een buitenspellijn te trekken. En daar kwamen ze pas drie uur voor de wedstrijd achter. De tijd op de Brusselsesteenweg 480 te Tubeke heeft stilgestaan afgelopen zomer. Alle verantwoordelijken, voetbalbond en mediabedrijven, hebben geen letter met elkaar gewisseld over de VAR, wat blijk is van hautain oogklepkijken.
Alles begint daarom bij een juiste intentie. Het Referee Department mag niet trachten iedere week scheidsrechterlijke fouten recht te zetten in een filmpje. Het moet de VAR fundamenteel opwaarderen en serieus nemen. Intentie is ook het begin om onschuldigere beginnersfouten eruit te halen. Een dubbele dekking op Skov Olsen, extra aandacht voor de lange ballen van Alderweireld, een scout op Al-Tamaari zetten; het zijn maar ideeën voor problemen die zijn op te lossen. Laat het niet zover komen als met de truitjes van STVV, want daarvoor komt alle hulp te laat.

Advertentie