“Uiteraard is het Leonardo Rocha. Het is niet meer normaal, deze man. Hij is buitenaards. Het is een raadsel, het is z’n zevende goal in vier partijen”, riep de commentator uit toen de spits van Lierse Kempenzonen de 4-1-eindstand tegen Deinze vastlegde. BUITENAARDS! Het enige buitenaardse op het Lisp waren de maanachtige kraters op het veld, en dat al na de tweede thuismatch van het seizoen.
Ik kan me voorstellen dat de commentator zocht naar manieren om die competitie mooier te beschrijven dan de realiteit toelaat. Ik hunker naar de tijd dat grote clubs als Antwerp, KV Mechelen en Union de tweede klasse kleur gaven en waar de fans het competitieformat zonder problemen konden uitleggen. Nu bestaat de Challenger Pro League uit een verzameling van clubs met het label ‘not sustainable’ en jeugdacademies. De entertainmentwaarde is sterk gedaald, ondanks de gekke play-offs die het format belooft. Journalist Koen Frans omschreef de competitie als “een vergeetput”. Als we even vergeten te kijken, staan verschillende clubs in brand en doen nog meer commentatoren eufemistische uitspraken die je doen duizelen.
Zelfs Eleven Sports geeft er niet om. De rechtenhouder doet nog steeds moeilijk over een compensatieregeling door het veranderde format – al hadden ze die farce op voorhand kunnen weten toen ze in België landden. In die miljoenendeal zat de coverage van de tweede klasse als een verkankerde appendix. Waarom zou Eleven consequent wedstrijden als Deinze-Dender op een zondagavond met 500 supporters willen uitzenden? Dat de commentator ‘Rocha’ en ‘buitenaards’ in één adem uitsprak, laat de mediabazen dus helemaal koud, want ze hadden het zelf niet eens gehoord.
In een wereld waarin Erling Haaland op elke manier weet te scoren klinkt het adjectief ‘buitenaards’ vuil in de mond van een commentator uit de Challenger Pro League. In wezen verschillen Haaland en Rocha 5 centimeter lichaamslengte, 300 miljoen euro in marktwaarde en minstens 4 toekomstige Ballon d’Ors. Die commentator is niet van deze wereld, hij is zelf buitenaards.

Advertentie