Disclaimer: op de universiteit kreeg ik de simpelste vorm van statistiek onderwezen in heel de academische wereld, zo simpel dat ze onacademisch werd. Daarom kunnen alle onderstaande redeneringen op basis van cijfers berust zijn op bullshit.
Een voetbalvriend stuurde een tweet door van Belgian Football Stats. Een fictief klassement toonde het puntenaantal per ploeg uit de Jupiler Pro League vergeleken met hun puntenaantal vorig seizoen. Na 11 speeldagen zijn Genk (+11), Antwerp (+10) en OH Leuven (+10) de sterkste stijgers, en Zulte Waregem (-7), KV Mechelen (-8) en Eupen (-11) de sterkste dalers.
Statistieken impliceren altijd iets en dat doen deze ook. Ze impliceren dat de sportieve kwaliteit van deze ploegen erg verschilt met die van een jaar geleden, zowel in positieve als negatieve zin. Bovenaan staan drie seizoenrevelaties die goed voetballen en een duidelijke kwaliteitsinjectie hebben gekregen. En onderaan? Die verklaringen zijn genuanceerd: Zulte Waregem zit al een sinds januari op een negatieve spiraal, KV Mechelen heeft veel kwaliteit in hun kern verloren en Eupen … tja, Eupen was een grote overperforming joke en staan nu waar ze horen.
Zeggen die statistieken iets over wat nog komen zal? Neen, de cijfers gaan enkel over vormpeil in vergelijking met een jaar geleden. Alleen zijn de punten in waarde gedaald door omstandigheden, namelijk drie degradatieplaatsen die onderaan bengelen. De vijf punten van Zulte Waregem zijn dus bijna niets waard. Het is daarom niet goed genoeg om vol te houden dat “het tij wel eens moet keren”.
Vorig jaar schreef ik nog over de Zulte- én Waregemsupporters: “De ploeg staat op de correcte plaats in de stand (wat onder Standard maar boven de allerslechtsten).” En nu moet ik toegeven: de ploeg staat op de correcte plaats in de stand (helemaal op de bodem). Als komende zaterdag de derby in Kortrijk eindigt in een debacle, staat de Gaverbeek in brand.

Advertentie