Van alle transfers uit de Jupiler Pro League maakt Dante Vanzeir toch de mooiste. Vergeet Dortmund, Southampton en Glasgow; allemaal achterbuurten van pietluttig Europa. New York, baby, daar wil je zijn. Vanzeir stapt op het vliegtuig richting zijn eigen American dream. Bestaat die dream nog? Voor voetballers in New York wel. Je woont in een penthouse van 3000 dollar per maand en een Union-pet staat verschrikkelijk chique als je in Manhattan wandelt. Waar overigens niemand je lastigvalt, want een stervoetballer kan daar niemand iets schelen. New Yorkers zoeken enkel naar het sussende effect kapitalistische billboards en the world’s biggest McDonald’s in New York.
Zou die gekke Engelstalige commentator van Eleven hem getipt hebben bij de Bulls? Niemand weet wie die man is, maar hij becommentarieert Belgische wedstrijden alsof het zijn levenswerk is. De goede man heet Will Downing. Ik wist niet wat ik hoorde toen zijn stem een sensationele suikerlaag over beelden van Club Brugge-Charleroi uitkotste. “Extraordinary! This is the Mazzu magic Charleroi were looking for!” Downing is een Ier, maar spreekt als een Amerikaan. Geen enkele Belgische voetbalfan kan daar oprecht naar luisteren, want zij zijn zelfrelativerende, berustende commentatoren gewend. Iemand moet dringend op de schouder van die man tikken en zeggen: “Dit is maar de Jupiler Pro League, doe even rustig aan.”
Vanzeir zal die theatrale overdaad tot zich moeten nemen. Hoe MLS-commentatoren zijn naam zullen uitroepen wil ik zelfs niet weten. In ieder geval is dit een transfer waar Union heel fier op mag zijn. Union haalde Vanzeir na veel tegenslagen in z’n carrière. Zij geloofden in zijn intrinsieke talent. Vanzeir is een vast onderdeel van die magische ploeg die in het collectieve geheugen gebeiteld staat. Ik kan me al voorstellen hoe hij dat straffe verhaal van Union aan z’n nieuwe ploegmaats zal vertellen. Niemand zal hem geloven, ook al is voor Amerikanen niets te gek. Een verdwaalde Hollywood-regisseur zal het verhaal opvangen en er twee Oscars mee winnen.

Advertentie