Hein Vanhaezebrouck is een literator, voor hem is de krantenkop uitgevonden. Taalkundigen en voetbalfilosofen analyseren zijn uitspraken veelvuldig. Iedereen plakt aan zijn lippen, omdat iedereen het ook bewust of onbewust met hem eens is. Behalve die twee bobo’s in de glazen Ghelamco-bokaal. Zij voelen zich gekrenkt in hun gezag. De aandacht die voorzitters opeisen is toch het bewijs dat voorzitters nog te veel betekenen in ons voetbal. Gent is niet afhankelijk van makelaars, dixit Vanhaezebrouck, maar van bobogoodwill.
Het is jammer voor Vanhaezebrouck dat het Belgische trainerschap niet dezelfde omvang kent als dat van de Engelse manager. Onder zijn totaalaanpak kan Gent tot een stabiele club uitgroeien in plaats van het duivenkot dat er vandaag staat. Zes miljoen euro voor Ibrahim Salah is zeker niet verkeerd, maar het is een duizelingwekkend bedrag voor een speler die nog maar ruim een half jaar bij de eerste ploeg speelt. Vanhaezebrouck zit met de handen in het haar, zijn discours volgende week zal luiden: “Ik heb nog minder spelers dan geen spelers.”
Het nieuwe contract van Bilal El Khannouss bij Genk zou ook wel duizelingwekkend zijn. Terecht, want hij wordt het boegbeeld van Limburg de komende jaren. Jongetjes van Heers tot in godbetert Hamont zullen de uitstraling van El Khannouss imiteren op talloze speelplaatsen en voetbalpleintjes. Ook dat is een gevolg van de efficiënte transferpolitiek van Genk, ook dat is een fundamenteel verschil met Gent. Supporters uit Engeland zullen hopeloos verkeerd blijven rijden bij een Europese wedstrijd in Genk of Gent, ook al zijn het twee totaal verschillende werelden van iconisch voetbalplezier en misnoegde bobo’s.
Door spelers als El Khannouss ben ik blij dat het proces van naturalisatie bestaat (met de ondertussen verketterde hoop om El Khannouss ooit in een België-shirt te zien). Al zo vaak heb ik naar willekeurige wedstrijden zitten kijken met de gedachte: “Altijd naturaliseren!” Dan wijs ik misschien naar de meest exotische spelers in onze competitie zoals Al-Tamari van OH Leuven of Adem Zorgane van Charleroi, maar toch steeds: altijd naturaliseren. Dat is misschien de belangrijkste tip voor de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco: kijk eens wat er rondloopt in België, wat een weelde.

Advertentie