Een grijze lucht begeleidt de provinciale steenweg naar het volgende provinciegat op zijn pad. Met de Mechelse toren in de achteruitkijkspiegel rijd ik over de habitat van de doorsnee flamand, langs onbeminde gehuchten, keuken- en badkamermagnaten en het occasionele kamerverhuurbedrijfje gerund door Roemeense dames. De steenweg lijkt eindeloos, de melancholie ook.
Langs de weg passeer ik het voetbalveld van SK Heffen waar momenteel een wedstrijd plaatsvindt. De buren van VK Heindonk zijn op bezoek. Gehuld in oerlelijke blauworanje uitrusting trekt hun linksvoor ten aanval, stuurt de forty five naar het midden. Mijn handen trekken zich strakker rond het stuur. Hun spits trapt in één tijd, ik roep “Goal!”, maar de keeper van Heffen redt secuur. Vijf seconden op een steenweg, bijna een doelpunt uit het boekje.
Verder op de steenweg denk ik terug aan de zaterdagmiddagen die ik in provinciale voetbalkantines heb doorgebracht. De geur van oplossoep en sportdrankjes, de blinde envelopjes, het vingerwijzen van bejaarde voetbalvrienden aan een tafeltje, het is allemaal pathetisch. In Heffen zullen die bejaarde voetbalvrienden fel gevloekt hebben op lokale eersteklasser KV Mechelen. De avond voordien gaf Malinwa een voorsprong uit handen in Eupen, opnieuw. Mechelen beleeft keer op keer een mentale crisis als zij op voorsprong komen, alsof ze panikeren dat het laatste fluitsignaal nog zo ver lijkt.
Ondertussen zijn Dries Wouters en Iebe Swers opnieuw bij de eerste ploeg van KV. Twee maanden geleden werden zij nog naar de B-kern gestuurd in de hoop ze van de salarislijst te kunnen schrappen. De sportieve malaise dwingt KV om die maatregel onbeschaamd terug te draaien. Een blaam voor de bestuurlijke leiding die deze provinciale toestand heeft gecreëerd. Niemand in de voetbalkantine kan die redenering volgen, dus vloeken de bejaarde voetbalvrienden verder. Een kleinzoon van een van hen heeft een hattrick gemaakt in de wedstrijd van daarnet. Hij komt de kantine binnen met een premie van 1500 euro. Niemand kijkt ervan op, iedereen in de kantine vindt dat normaal. Provinciaal voetbal langs een provinciale steenweg, een wereld in een bubbel.

Advertentie