De eerste wedstrijd die ik heb gezien van Union Saint Gilloise was op 4 september 2016 in het Koning Boudewijnstadion. De megalomane gedachte dat de affiche van toen dezelfde is als de mogelijke titelmatch van komende zondag doet me duizelen. Toen zweef Union rond de middenmoot in de tweede klasse, terwijl Antwerp de vlucht naar boven nam. Maar dat deerden de Unionisten niet: het geelblauwe vlekje van een driehonderdtal supporters overstemden de duizenden meegereisde Antwerpenaren toen Florent Zitte – later nog gevoetbald op Réunion en in Andorra – in de laatste minuut de 1-1-eindstand binnen knikte. “Ici, ici, c’est Saint Gilles!” echode door de Heizel. Straks ook door de Bosuil?
Deze anekdote heb ik al zo vaak bovengehaald dat de werkelijke begeestering van toen is doodverteld. Maar dat is net een symptoom van iets veel groters dat te gebeuren staat. Nog geen zeven jaar na dat weinig betekenende gelijkspel dweep ik nog steeds met Florent Zitte, terwijl beide clubs voor het titel in de eerste klasse zullen spelen.
De hoogvliegers van cultclubs is een trend in het moderne voetbal. Denk maar aan de promotie van RWDM, de Europese successen van Union (Saint Gilles en Berlin), de Champions League-kwalificatie van Newcastle en de Franse dominantie van RC Lens. Maar die trend is verbonden aan een bepaalde realiteit. Zonder de juiste investeringen was er van deze succesverhalen geen sprake, laat staan dat sommige van de genoemde clubs nog zouden bestaan. Investeerders houden van cult, verkopen traditie als product aan influencing millennials uit de randstad. Millennials genieten van de tribunes vol verhalen en de unieke supportersliederen als climax van hun constante zoektocht naar authenticiteit en oprechtheid. Klinkt dit als de totale uitholling van traditieclubs? Misschien, maar ik ben zelf een verrekte millennial die blijft dwepen met Florent Zitte en tientallen andere verhalen. Dat is de échte bron van cult. Vergeet nooit je eigen Florent Zitte, want zij zijn die speciale momenten van verwondering die profetisch tonen wat nog komen zal.  

Advertentie