Met ingang van het nieuwe seizoen zal de competitie van “Eerste Amateur” door het leven gaan als “Eerste Nationale”. Op verzoek van de clubs uit de lagere nationale reeksen werd hierover tijdens de bondsvergadering van maandag 16 juni 2020 gestemd door de Hoge Raad van de KBVB.

De naam van de competitie zal wijzigen in Eerste Nationale. Deze beslissing is ingegeven door het feit dat het predicaat “amateur” geen recht doet aan de feitelijke situatie. Immers, om een licentie te kunnen krijgen voor het derde voetbalniveau in ons land, zijn clubs verplicht een minimum aantal spelers onder contract te hebben.

“Onze competitie is niet bepaald amateuristisch. Zo heeft iedere club bijvoorbeeld verplicht minimaal vijf spelers onder contract” – Pierre-Laurent Fassin, algemeen directeur van Club Luik in La Dernière Heure

Momenteel zijn dat er vijf (voorheen zelfs zeven). Een aantal clubs hebben echter veel meer contractspelers en ander personeel in dienst en zijn feitelijk dus gewoon (semi) professionele voetbalclubs. Met de keuze voor Nationaal 1, volgt België het voorbeeld van Frankrijk. Daar draagt het derde nationale voetbalniveau dezelfde naam.

Ook de twee andere lagere landelijke divisies ondergaan een naamswijziging. Tweede Amateur wordt Divisie 2 VV of ACFF en Derde Amateur wordt Divisie 3 VV/ACFF.