De voorbereidingscampagne van het nieuwe seizoen trekt zich langzaam maar zeker op gang, het lonken naar de competitiestart kan beginnen. Het belooft een boeiende jaargang te worden, niet in het minst omwille van het voor dit seizoen bijeengeraapte trainerskorps: acht blijvers, twee doorschuivers, drie overlopers, twee oude bekenden en drie witte konijnen.

Welke coach wordt komend seizoen als eerste ontslagen? Laat je stem achter in de poll onderaan dit artikel!

Eerst en vooral hebben we de blijvers. Met acht zijn ze ditmaal. Hein Vanhaezebrouck en Gent snakken naar eindelijk nog eens een écht goede start, zodat men in de traditioneel sterke slotfase van het seizoen om de landstitel kan strijden en niet om de eindzege in de Europe play-offs. De 58-jarige Kortrijkzaan zit ongetwijfeld nog met enkele vraagtekens op het vlak van tactiek en selectiebeheer. Blijven defensieve sterkhouders Michael Ngadeu en Joseph Okumu aan boord? En indien Tarik Tissoudali niet vertrekt, kan hij dan een koningskoppel vormen met nieuwkomer Hugo Cuypers of hebben ze net allebei aan bonkige targetspits naast zich nodig?

Een andere coach wiens hand steevast te zien is in het spel van zijn elftal, is uiteraard Marc Brys. Hij gaf al aan een tactisch andere weg in te slaan, het wordt boeiend om te ontdekken hoe het voetbal van OH Leuven zich zal ontplooien tijdens de zomermaanden. Hoe Raphael Holzhauser, toch een minder mobiele spelmaker dan Xavier Mercier, gebruikt zal worden, is in dat licht een belangrijke vraag.

Verder zijn er twee trainers die erg goed presteerden na januari, en twee exemplaren die net een erg frustrerend seizoenseinde lieten noteren. Gaan Dominik Thalhammer (Cercle Brugge) en Bernd Hollerbach (STVV) door op hetzelfde elan en slagen ze erin het enthousiasme te bewaren binnen hun respectievelijke spelersgroepen? Krijgt Edward Still het publiek in het Stade du Pays de Charleroi opnieuw achter zich en zorgt Karim Belhocine voor hernieuwde hoop in Kortrijk na die miserabele tweede seizoenshelft?

Wat de blijvers betreft, zijn er nog twee heren die in het tussenseizoen even geflirt hebben met andere teams, maar uiteindelijk toch hun hart volgden en een contractverlenging ondertekenden. Yves Vanderhaeghe wil KV Oostende uit de gevarenzone houden, en dat is in theorie ook het doel van Jonas De Roeck bij promovendus Westerlo. Of hopen ze daar toch stiekem op een Union-scenario? De Roeck komt alleszins niet toe in de competitie zonder 1A-ervaring.

De reeks van tien nieuwkomers telt drie oefenmeesters die afgelopen seizoen bij een andere Pro League-ploeg onder contract stonden. Geen voetballiefhebber kijkt niet uit naar de passage van Felice Mazzù bij Anderlecht: zal hij bij de recordkampioen een passende vertaling kunnen bedenken – in lijn met het DNA van het huis – van de speelstijl die bij Union geïmplementeerd werd? In hoeverre zal hij zijn systeem bijsturen? En even belangrijk: hoe zal het veeleisende publiek reageren op het voetbal dat RSCA straks op de mat legt? Wouter Vrancken maakt eigenlijk een gelijkaardige stap, van KV Mechelen naar KRC Genk, maar zal met meer krediet aan zijn (nieuw) Limburgs avontuur beginnen. Het valt nog af te wachten of hij zijn systeem met twee controlerende middenvelders behoudt, of voor de traditionele Genkse 4-3-3 met de punt naar achteren kiest. Tot slot in deze categorie: Bernd Storck (Eupen). De Duitser moet andermaal bewijzen dat zijn harde hand werkt bij kleinere Belgische ploegen.

Twee trainers staan voor een heuse vuurdoop. Carl Hoefkens (Club Brugge) en Karel Geraerts (Union SG) schuiven door van assistent naar T1. In welke mate zetten ze het werk van hun voorgangers verder? En in het geval van Hoefkens: haalt hij de mosterd vooral bij Alfred Schreuder, of toch bij Philippe Clement? In het Dudenpark beseft men ongetwijfeld dat de lat niet opeens erg hoog moet liggen voor Union na het wonderseizoen 2021/22, maar de fans zullen allicht verlangen dat Geraerts bepaalde principes niet overboord gooit.

Lees verder onder de tabel.

ClubTrainerNieuw?
Cercle BruggeDominik Thalhammernee
Club BruggeCarl Hoefkensja
KAA GentHein Vanhaezebroucknee
KAS EupenBernd Storckja
KRC GenkWouter Vranckenja
KV KortrijkKarim Belhocinenee
KV MechelenDanny Buijsja
KV OostendeYves Vanderhaeghenee
KVC WesterloJonas De Roecknee
OH LeuvenMarc Brysnee
RFC SeraingJosé Jeunechampsja
Royal Antwerp FCMark van Bommelja
RSC AnderlechtFelice Mazzùja
Sporting CharleroiEdward Stillnee
StandardRonny Deilaja
STVVBernd Hollerbachnee
Union SGKarel Geraertsja
Zulte WaregemMbaye Leyeja

Mbaye Leye probeert bij zijn Zulte Waregem een even goede start door te maken als bij Standard, maar dan zonder de stevige terugval. Op Sclessin had hij de spelersgroep na verloop van tijd niet langer achter zich, dat mag absoluut niet gebeuren in de Elindus Arena. Wie zonder twijfel erg goed is in people management, is José Jeunechamps. Dat talent is welgekomen, want RFC Seraing in eerste houden wordt geen sinecure.

Om af te sluiten: de drie witte konijnen. Met Mark van Bommel is de Jupiler Pro League een grote naam rijker, maar dat heeft vooral met de spelerscarrière van de Nederlander te maken. Over zijn capaciteiten als coach zijn de meningen verdeeld, aan hem om bij het steeds ambitieuze Antwerp te tonen dat hij ook naast het veld kan excelleren. Die andere nieuwe Nederlander, Danny Buijs, lijkt de geschikte persoon voor KV Mechelen om een vervolg te breien het werk van Vrancken. Standard heeft met Ronny Deila eveneens iemand gevonden die wel eens de juiste man op de juiste plaats kan blijken: de ‘Noorse Klopp’ beschikt over de nodige adelbrieven en vooral over een voetbalfilosofie die zeker en vast gesmaakt wordt op Sclessin.

Advertentie