Liefste Beëlzebub

Zondagochtend: op een gruwelijk uur opgestaan om livebeelden vanuit Australië te bekijken. Wat voor realiteit is dat? Wereldkampioenschap wielrennen, baby. Mijn verkapt chauvinisme verplaatst zich even van het voetbalveld naar de weg. Wollongong klinkt meer als een Thaïs massagesalon langs een Vlaamse steenweg dan een Australische kustplaats waar zo’n gigantisch sportevenement plaatsvindt. Echt wielergek zijn die Aussies ook niet echt, niet zoals Belgen die massaal met koffiekoeken voor de buis zitten. ‘Kleine ket’ Remco Evenepoel gaat ervandoor op meer dan 30km van de finish, waarop commentator José De Cauwer zegt: “Op dit moment zouden alle Belgische televisies automatisch moeten aangaan.” De rest is geschiedenis.
Zondag, in de ‘loop’ van: op mijn fiets ­– onderweg naar het loopevenement Dwars door Mechelen – denk ik aan Evenepoels stijl op de fiets. Even probeer ik hem te imiteren, maar faal verschrikkelijk door bijna een bocht te missen. Aangekomen op de startplaats zie ik geen lopers in een truitje van de Rode Duivels – hier en daar Club Brugge, één Racing Mechelen-shirt (*braakneiging*). Het is duidelijk dat de hype (nog) niet is opgestaan. Dat begrijp ik, maar kunnen we gauw allemaal een truitje aantrekken met Onana op de rug? Wat een match speelt hij! Hoe hij Steven Bergwijn terughaalt door met zijn lange halen de bal zuiver uit de voeten te tackelen is schitterend. Hij straalt iets uit, iets je ne sais pas. Hij speelt als iemand van 40 miljoen, wacht eens even …?
Dinsdag: de wereldkampioen komt thuis, hij heeft z’n job gedaan door de nodige klasse en durf in te zetten om wereldkampioen te worden. Een voorbeeld voor de rest van het land. Ondertussen heeft de loting van de 1/16e finales van de Beker van België beslecht dat KV Mechelen afzakt naar Daknam, de moerasbunker van Lokeren-Temse. De Malinwa-supporters zullen zich de laatste match tegen Lokeren nog wel herinneren. Het was een slechte remake van The Nightmare before Christmas, de 2-0-eindstand leidde de Mechelse degradatie in. Ik heb zo’n degout van die plek gekregen dat ik alle meisjes van Lokeren op mijn datingapp automatisch naar links swipe. Mij zul je daar dus niet zien.

Advertentie