Na de interlandbreak staat de Jupiler Pro League zoals gewoonlijk weer voor u klaar. Zondagnamiddag gaat Javier Torrente tegen KV Mechelen op zoek naar zijn eerste zege als Beerschot-coach, twee weken nadat hij tegen OH Leuven zijn eerste punt sprokkelde. Zijn paars-witte entourage vertelde hem vast dat Beerschot vorig jaar samen met de Leuvenaars de poort naar de Jupiler Pro League weer openbeukte, maar zou er iemand hem ook verteld hebben dat Beerschot in 2013 op Den Dreef een stap dichter bij de afgrond zette?

Wie aan Beerschot en OH Leuven denkt, haalt zich vast de promotiefinale van 1B voor de geest. Zeven jaar na het faillissement van Beerschot AC mocht geestelijk opvolger Beerschot VA de promotiefinale spelen tegen OH Leuven, dat het eerste periodekampioenschap had gewonnen. In de heenwedstrijd won de ploeg van trainer Hernán Losada met 1-0, maar dat bleek in het verleden niet altijd genoeg – twee jaar eerder hadden de Ratten een 1-0-bonus uit de heenwedstrijd nog uit handen gegeven tegen Cercle Brugge. Maar driemaal bleek uiteindelijk scheepsrecht voor de club uit havenstad Antwerpen, die in 2019 niet profiteerde van de 0-0 uit de heenwedstrijd. Voor dat scheepsrecht hadden ze niet eens een promotiefinale voor nodig, want door de coronacrisis werd de Jupiler Pro League uitgebreid tot achttien clubs, waardoor zowel Beerschot en OH Leuven een toegangsticket kregen.

Zou er tijdens het (door corona weliswaar bescheiden) promotiefeestje iemand van de club gedacht hebben aan 16 februari 2013? Op die dag zakte het intussen ter ziele gegane Beerschot AC voor het laatst af naar Den Dreef. De Ratten zijn bezig aan een verschrikkelijk seizoen: voor aanvang van de 27e speeldag staat de ploeg van Jacky Mathijssen voorlaatste weliswaar op slechts één punt van nummer veertien Lierse, maar toch. Hekkensluiter Cercle Brugge heeft wel vijf punten minder van Beerschot, dus een zege op Den Dreef zou Beerschot wel vooruit helpen in de degradatiestrijd. De Antwerpenaars beginnen niet slecht: in de eerste helft klopt Joey Suk de ver uitgekomen Logan Bailly, maar zijn schot sterft op de binnenkant van de paal. Het is echter OH Leuven dat vroeg in de tweede helft de score opent, en wel met dank aan Beerschotter Thibaut Van Acker: de Club Brugge-huurling sprong te snel weg uit de muur bij een vrije trap van Ibou, waardoor de Gambiaan bij zijn tweede poging van een paar meter dichter mocht proberen en… Stijn Stijnen klopte.

Het was echter centrumspits Derick Chuka die mee voor de opmerkelijkste actie van de wedstrijd zorgde. De Nigeriaan werd in de 72e minuut diep gestuurd door Ngolok, maar werd gestopt door een aanstormende Stijn Stijnen, die de bal net buiten de zestien met de hand beroerde en dus met rechtstreeks rood naar de kant werd gestuurd door scheidsrechter Bart Vertenten. Met het oog op het eindresultaat geen slechte keuze, want met Koen Van Langendonck in doel sleept Beerschot nog een 1-1-gelijkspel uit de brand na een doelpunt van Benito Raman. Stijnen bevestigt na de wedstrijd dat hij op het moment van zijn interventie al besefte dat het kantje boord zou zijn. “Op dat moment maak je een keuze, dan flitst er door je hoofd 2-0 ofwel iets doen. Ik heb voor het laatste gekozen”, aldus de dertigvoudige Rode Duivel.

De OHL-supporters die ‘Douchen! Douchen!‘ riepen toen Stijnen afdroop, beseften wellicht niet dat Stijnen net zijn laatste wedstrijd in de Jupiler Pro League had gespeeld. De voormalige doelman van Club Brugge zat in de resterende drie wedstrijden in de reguliere competitie op het schorsingsbankje. Tijdens zijn eerste schorsingsspeeldag zag hij hoe Beerschot een uiterst slechte zaak deed door in eigen huis met 1-3 te verliezen tegen Lierse, waardoor de kloof weer drie punten bedroeg. Van Langendonck op dat moment bezig aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau ging tegen Lierse bij geen enkele van de drie doelpunten vrijuit, maar Stijnen verdedigde zijn jonge collega door te stellen dat Van Langendonck bij de eerste goal alles over zich heen kreeg terwijl het eigenlijk een opeenstapeling van fouten was.

Toen Beerschot op de slotspeeldag met 3-1 won van Beerschot, was het reeds veroordeeld tot Play-off III, want op de voorlaatste speeldag won Lierse met 1-0 van KV Kortrijk terwijl Beerschot de boot in ging bij Waasland-Beveren, ondanks een vroege openingsgoal van Benito Raman. Dat was toen al met de nóg jongere Stefan Deloose in doel. Van Langendonck had de negatieve perceptie niet van zich kunnen afschudden na zijn mindere prestatie tegen Lierse en verdween uit beeld, en Stijnen was na zijn schorsing niet meer inzetbaar vanwege zijn knieblessure, die hem al een hele tijd te parten speelde en net voor aanvang van Play-off III – de periode van de laatste kans – weer de kop op kwam steken.

Beerschot nam in Play-off III een prima start door tijdens de eerste ontmoeting met 1-0 te winnen, maar drie opeenvolgende nederlagen viel het doek. Even later ook definitief, want op 21 mei 2013 werd de club door de rechtbank van koophandel failliet verklaard. De financiële problemen op het Kiel zouden er natuurlijk niet minder op geweest zijn als Stijnen geen rood had gepakt op Den Dreef, maar als Beerschot zich in 2013 sportief had kunnen redden was er misschien meer mogelijk geweest. Play-off III zou sowieso zonder Stijnen geweest zijn – door zijn schorsing kon die zijn knie zelfs wat laten rusten –, maar wie weet was de perceptie rond Van Langendonck wel helemaal anders geweest zijn als hij ‘rustiger’ weer de fakkel had kunnen overnemen van Stijnen. Enfin, het is natuurlijk allerminst de bedoeling om Van Langendonck of Deloose een steen toe te werpen, dus als het niet Beerschot AC was dat op Den Dreef zijn Waterloo vond, dan wel Stijn Stijnen.

Lees de complete reeks
Speeldag 2: KV Oostende en de tweede speeldag: een potentiële katercocktail voor Genk
Speeldag 3: Union St-Gillis, een dichte ooggetuige van de eerste successen van Beerschot
Speeldag 4: RFC Seraing en KV Oostende, een duel van back-to-backpromovendi
Speeldag 5: Control-Dimata, control-Bah
Speeldag 6: KV Kortrijk en KV Mechelen ruilden ooit de boezemvrienden Tom Soetaers en Wouter Vrancken
Speeldag 9: Als eerste in Eerste met zowel KV Kortrijk als Zulte Waregem
Advertentie