De voorbeelden van spelers die voor zowel KV Kortrijk als KV Mechelen hebben gespeeld, zijn legio. Christian Benteke, Wim Hofkens, Anthony Van Loo, Giuseppe Rossini… Het zijn maar enkele van de spelers die zowel het shirt van De Kerels als De Kakkers droegen. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ondergetekende voor deze oplijsting een beroep heeft moeten doen op een oude vriend, genaamd Wikipedia. De enige namen die hij uit het blote hoofd wist, waren Tom Soetaers en Wouter Vrancken. Hun destijds markante spelersruil zal daar niet vreemd aan zijn.

Wouter Vrancken en Tom Soetaers hebben beide al wat kilometers op de teller wanneer ze in januari 2010 van truitje wisselen – niet figuurlijk, maar letterlijk deze keer. Vrancken speelde zeven seizoenen voor STVV, maakte vervolgens samen met Mbark Boussoufa het mooie weer bij AA Gent, werd vicekampioen met RC Genk onder Hugo Broos en belandde eind augustus 2008 op zijn 29e bij KV Mechelen. Soetaers ging het destijds zelfs internationaal zoeken: nadat hij als jeugdproduct van RSC Anderlecht nauwelijks aan spelen toekwam in het eerste elftal van paars-wit, verkaste hij in de winter van 2000 naar Roda JC. Daar groeide hij uit tot een absolute smaakmaker, waarop Ajax in 2003 negenhonderdduizend euro voor hem neertelde. Daar moest hij meer bankzitten dan hem lief was, dus haalde Genk hem in januari 2005 terug naar België. Ook hij maakte deel uit van het elftal dat in het seizoen 2006/07 vicekampioen werd onder Hugo Broos. In juni 2009 trok hij transfervrij de deur achter zich dicht bij Genk en tekende hij op zijn 28e een tweejarig contract bij KV Kortrijk.

Op Vranckens passage bij KV Mechelen valt aanvankelijk niets aan te merken: in het seizoen 2008/09 speelt hij 26 competitiewedstrijden en speelde hij zes van de zeven bekerwedstrijden, inclusief de verloren bekerfinale tegen zijn ex-club RC Genk. In zijn tweede seizoen valt de middenvelder echter uit de gratie van trainer Peter Maes. “Ik zal zelf wel bepalen wanneer ik vertrek”, liet Vrancken in december 2009 optekenen wanneer bekend raakte dat hij van Peter Maes gerust mocht vertrekken Achter de Kazerne. Nadat een journalist hem confronteert met het feit dat hij al een tiental wedstrijden op rij op de bank zat, antwoordde Vrancken dat hij daarover geen woord uitleg kreeg van Maes. “Of ik met hem al eens heb proberen te praten? Vorig jaar heb ik dat eens gedaan. Dat doe ik niet meer. Waarom? Daar ga ik liever niet te diep op in”, bleef de Limburger toen mysterieus. Op de eerste twee speeldagen van het seizoen 2009/10 was Vrancken nochtans in de basis begonnen, net als op de derde speeldag tegen Club Brugge, toen hij al na een kwartier rood kreeg. Het zou zijn laatste basisplaats zijn in het shirt van Malinois.

Kent Vrancken aanvankelijk toch nog een béétje succes bij KV Mechelen – we hebben het over Vrancken als speler welteverstaan –, dan draait de passage van Tom Soetaers in het Guldensporenstadion meteen verkeerd uit. Het loopt tijdens de voorbereiding al niet helemaal lekker, want in een oefenwedstrijd tegen FC Brussels krijgt de achtvoudige Rode Duivel rood na een ongepaste reactie tegenover Anthony Cabeke. Op de openingsspeeldag mag hij tegen zijn ex-club Anderlecht in de 83e minuut invallen – da’s nog acceptabel als nieuwkomer. Maar Georges Leekens krijgt Soetaers precies maar niet ingepast: bij de winterstop is hij acht keer ingevallen en heeft hij… nul basisplaatsen gekregen. Da’s wel héél weinig.

Dan maar twee “boezemvrienden” – dixit Het Belang van Limburg – ruilen, denken Kortrijk en Mechelen in januari 2010. Feit is inderdaad dat Vrancken en Soetaers elkaar al langer kennen dan in hun gemeenschappelijke Genk-periode: ze maakten van 2000 tot 2002 samen deel uit van het Belgisch beloftenvoetbalelftal. KV Mechelen dacht in de winter van 2010 oorspronkelijk aan een andere voormalige Belgische jeugdinternational voor op de linkerflank, namelijk Wouter Scheelen van KVC Westerlo, maar uiteindelijk komt deze spelersruil uit de bus.

Voor Vrancken brengt het shirt van de Veekaa geen geluk, want na amper tien competitiewedstrijden zet hij in oktober 2010 een punt achter zijn spelerscarrière omdat hij het vele revalideren beu is. Nog datzelfde jaar wordt hij trainer van RDK Gravelo. Soetaers sprokkelt tijdens zijn laatste avontuur in Eerste klasse nog vijftien competitiewedstrijden voor in zijn turvenboek. Zijn eerste goal voor Kortrijk maakte hij een dikke maand na zijn transfer, tegen… KV Mechelen.

Lees de complete reeks
Speeldag 2: KV Oostende en de tweede speeldag: een potentiële katercocktail voor Genk
Speeldag 3: Union St-Gillis, een dichte ooggetuige van de eerste successen van Beerschot
Speeldag 4: RFC Seraing en KV Oostende, een duel van back-to-backpromovendi
Speeldag 5: Control-Dimata, control-Bah

Advertentie