Een opvallend gevleugeld schepsel klieft tijdens het Jupiler Pro League-seizoen 2021/22 door het Belgische luchtruim. Elke speeldag kiest het zo fris als een hoentje één wedstrijd uit, waarbij de hoofdvogel steevast wordt afgeschoten. Maak kennis met avis tactici, de tactiekvogel. Telkens zal dit gevederd voetbaltechnisch meesterbrein een opvallende tactische zet, een innovatief spelsysteem of een geniale wedstrijdkantelende ingreep vanuit de nok van het stadion met een adelaarsblik bestuderen en via dit platform aan u kenbaar maken. Eén ding is zeker: van de Kehrweg tot de Diaz Arena is elke stuntelige oefenmeester een vogel voor de kat.
Altijd handig, zo’n grote snelweg tussen twee voetbalstadions. Zo hoeft je interne GPS-systeem niet in werking te treden als je in de hoedanigheid van voetbalminnend vliegend dier aan een verplaatsing naar de volgende wedstrijd begint. Van de Ghelamco Arena naar het Jan Breydelstadion, een eitje.
Dapper maar naïef, werd gezegd. Te veel ruimte in de rug, dat is dodelijk. Men plaatste vraagtekens bij de spelaanpak van RFC Seraing, maar retrospectief kan het denkproces van Jordi Condom best rationeel genoemd worden.
Want wat is het alternatief? Laag staan, de lijnen van de 3-4-3 (/3-4-2-1) kort bij elkaar houden en hopen op een verdwaalde counter? Als je Club Brugge laat handballen rond je zestien, pak je quasi altijd een tegentreffer. En kom dan maar eens aan de overkant, laat staan in de wedstrijd.
Nee, het strijdplan van Seraing was goed. Je incasseert wel een aantal kansen doordat de kwalitatief sterke tegenstander de ruimte achter je eerder matige laatste lijn benut, maar je zit op die manier wel in de wedstrijd vanaf het eerste fluitsignaal. Zo slaagde Seraing erin effectief iets te doen met het balbezit. Daar zorgt de sterke aanvallende drietand, bestaande uit Georges Mikautadze, Ablie Jallow en fenomeen – mogen we hem zo al omschrijven? – Youssef Maziz, wel voor.
Een bijkomend element is lengte. Jallow meet amper 160 centimeter en ook zijn aanvalsbroeders zijn geen boomlange kopbalspecialisten. Dat geldt eveneens voor (gelegenheids)wingbacks Antoine Bernier en Gerald Kilota, dus doelman Guillaume Dietsch zou het leer snel terugzien wanneer hij voor de lange uitrap zou kiezen in een team acterend in een relatief laag blok. Door meteen voor een hoge collectieve positionering te kiezen, win je veel meer tweede ballen en kan er aan mogelijkheden creëren gedacht worden. De angst die de Brugse fans in de tweede periode voelden, ontstond door de positieve spelaanpak van Seraing. Eervol verliezen, kop omhoog en op naar de volgende wedstrijd.
Eerder verschenen:
- De tactiekvogel #1: een tactisch kader voor het Luikse DNA [Standard – KRC Genk]
- De tactiekvogel #2: los zand in een lege Brusselse doos [Eupen – Anderlecht]
- De tactiekvogel #3: tactische zet en klasseflits nekken klasseflitssysteem [Club – Cercle]
- De tactiekvogel #4: dynamisch verdedigen is geen eitje [Gent – KV Mechelen]
- De tactiekvogel #5: Oostendse zelfontmanteling [Standard – KV Oostende]
- De tactiekvogel #6: een eervolle pandoering [Charleroi – Beerschot]
- De tactiekvogel #7: een ook tactisch ouderwets potje in het Park [Anderlecht – KV Mechelen]
- De tactiekvogel #8: zelfs Club Brugge moet op niveau zijn om een offensief systeem te laten renderen [Charleroi – Club]
- De tactiekvogel #9: luxeprobleem Muleka zal plaats moeten ruimen [Standard – STVV]
- De tactiekvogel #10: incoherent Antwerp kruipt door oog van de naald tegen sterk Gent [Antwerp – Gent]
- De tactiekvogel #11: overtal in ondertal [Union – Seraing]
- De tactiekvogel #12: Brys kiest voor voetbal en zegeviert [OHL – STVV]
- De tactiekvogel #13: van groen-rood-gele wolk naar negatieve spiraal [KV Oostende – KV Mechelen]
- De tactiekvogel #14: linksachterdetails met een grote invloed [KV Kortrijk – Beerschot]
- De tactiekvogel #15: Brussels nattevingerwerk [Anderlecht – KV Kortrijk]
- De tactiekvogel #16: een opendeurdagveldbezetting [Gent – Standard]