Een opvallend gevleugeld schepsel klieft tijdens het Jupiler Pro League-seizoen 2021/22 door het Belgische luchtruim. Elke speeldag kiest het zo fris als een hoentje één wedstrijd uit, waarbij de hoofdvogel steevast wordt afgeschoten. Maak kennis met avis tactici, de tactiekvogel. Telkens zal dit gevederd voetbaltechnisch meesterbrein een opvallende tactische zet, een innovatief spelsysteem of een geniale wedstrijdkantelende ingreep vanuit de nok van het stadion met een adelaarsblik bestuderen en via dit platform aan u kenbaar maken. Eén ding is zeker: van de Kehrweg tot de Diaz Arena is elke stuntelige oefenmeester een vogel voor de kat.

In het Guldensporenstadion te Kortrijk was ik afgelopen weekend getuige van een afgetekend voorbeeld van het belang van details in tactische steekspelletjes. Voorafgaand aan de partij tussen de plaatselijke Koninklijke Voetbalclub en paarse lantaarn Beerschot moest Karim Belhocine een linksachterkwestie oplossen, tijdens de pauze van de wedstrijd viel dezelfde taak te beurt aan concullega Javier Torrente. De Kortrijkse selectie telt weinig back-up-backs (in een vierverdedigerssysteem) en dus verving de polyvalente – doch vooral centrale – verdediger Lucas Rougeaux de geschorste Kristof D’haene. Op zich hoefde dat geen groot probleem te vormen, bij het afstoppen van de verrassend sterke Beerschot-tandem Réda Halaïmia – Joren Dom was het zelfs goed meegenomen met het oog op de defensieve stabiliteit van het thuisspelende team. Maar dan kwam linksachterkwestie twee op de proppen.

De roodkartongevoelige Thibault De Smet – die het tot op de dag van vandaag enige doelpunt van zijn profcarrière op weergaloze wijze scoorde in het Guldensporenstadion – werd na zijn gele waarschuwing gewisseld bij de rust. Nieuwkomer: middenvelder Ismaila Coulibaly. Dom schoof naar de linksachterpositie, Coulibaly versterkte het middenveld dat nummer 10 Raphael Holzhauser, die in de eerste speelhelft al een relatief vrije rol had gekregen, een rijtje zag opschuiven. Niet per se naar rechts om Dom man voor man te vervangen, wel naar voren. De 4-2-3-1 van Beerschot evolueerde in balverlies naar een 4-4-2 met vooral Coulibaly en regelmatig ook Tom Pietermaat als rechtermiddenvelder. Het resultaat was dat de Oostenrijkse balvirtuoos zich nog vrijer over de grasmat kon bewegen – met onder meer als resultaat zijn poging die tot hoekschop en vervolgens tot penaltyovertreding leidde. Hoe komt dit nu?

We komen terug bij Rougeaux. Hij maakte er veeleer een driemansverdediging van en stoomde nooit meer naar voren. Ondanks de ruimte die Beerschot op rechts liet, want de drie middenvelders van de bezoekers zonden vaak ook gewoon geen gezant naar de rechterkant. Het resultaat was dat Beerschot centraal vaak in overtal was, zonder dat KV Kortrijk er echt van profiteerde. Globaal gezien was het uiteindelijke gelijkspel best verdiend te noemen, maar voor hetzelfde geld had de ploeg van Torrente na rust een dubbele voorsprong laten noteren. Een ding is zeker: met D’haene en/of De Smet zou en het spelbeeld er in de tweede helft anders hebben uitgezien. Linksachterdetails kunnen een grote invloed uitoefenen.


Eerder verschenen:

Advertentie